E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıkladığı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları küresel piyasalarda dengelerin hızlı bir şekilde değişmesine yol açtı. Financial Times’taki yazısında, ünlü ekonomist Mohamed El-Erian 41 yılın zirvesindeki enflasyon rakamlarının ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri bu ay agresif bir şekilde artırmaktan başka çaresinin kalmadığını söyledi.
Sigorta devi Allianz’ın ve yatırım yönetimi şirketi Gramercy’nin Baş Ekonomisti El-Erian yıllık bazda %9,1 ile piyasa beklentilerin çok üzerinde gelen haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında FED’in kredibilitesinin zarar gördüğüne dikkat çekti. El-Erian merkez bankası yönetiminin daha önceki aylarda fiyat artışlarını geçici olarak tanımladığını hatırlattı.
El-Erian, “FED’in şu anda agresif davranmaktan başka şansı yok. Bu ayın sonunda faiz oranlarını yüzde 0,75 puan artıracağı kesin ve yüzde 1 puanlık bir artış pekâlâ düşünülebilir" ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in bir sonraki para politikası toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. FED bu yılki diğer toplantılarda faiz oranlarını sırasıyla 25, 50 ve 75 baz puan artırdı. Insider’ın haberine göre 100 baz puanlık artış daha merkez bankasının sıkılaştırma politikalarını daha da hızlandırdığını işaret edecek.
Merkez bankasının hızlı faiz artışı ekonomi için ciddi riskleri içeriğinde barındırıyor. Geciken para politikası tepkisi ve hızlı faiz artışları özellikle de ekonomik faaliyetin yavaşladığı bir ortamda resesyon riskini artırıyor.
El-Erian enflasyonun düşme eğilimi göstermesine karşın son TÜFE rakamlarında fiyat artışlarının daha yaygın hale geldiğinin görüldüğüne dikkat çekti.
Ünlü ekonomist, “Bu nedenle, özellikle de FED, hızlı bir şekilde kendini toparlamazsa, önümüzdeki üç ayda enflasyonun aşağı yönlü hareketini kesintiye uğratacak ve tersine çevirecek üçüncü bir enflasyon dalgası olasılığını göz ardı etmek aptalca olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Yüksek enflasyon rakamları FED’i daha agresif olmaya iterken, raporun etkileri diğer dünya ekonomilerinde yankılanmaya ve belirsiz bir ekonomik zemin oluşturmaya devam ediyor.
Ekonomist, Haziran ayı ABD TÜFE rakamlarının, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, "küçük yangınlar her yerde " olarak adlandırılan fenomene katkıda bulunacağını savundu.
El-Erian, "Hiç şüpheniz olmasın: En son enflasyon rakamları, özellikle ABD'de ve dünya genelinde toplumların en savunmasız kesimleri için yaklaşmakta olan zor günlerin habercisidir" dedi.
Buffett’ın enflasyon stratejisi
Milyarder Charlie Munger: Kriptodan uzak durun!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne FED arkadaş. FED sahibi ABD hükümeti değil ki.yahudi sülalelerinin bunların menfaatleri ne ise onları yapacaklardır.
FED son 3 yılda 2.5 trilyon doların üzerinde para basıp dağıttı. Bu paradan henüz efektif geri çekilme olmadı. Para ortada duruyor. Sadece borsa ve kriptolara giden paradan 500 milyar doların üzerinde azalış ve reel bir servet transferi oldu. Sonuç olarak reelde % 30 üzerinde bir enflasyon olan ülkede yüzde 2-3 olan faizin caydırıcı bir etkisi hemen olmaz. Para çekmeden sözel resesyon stagflasyon korkusu yaratarak talebi kısmaya çalışıyor. Çin ve Rusya üzerinden Fed ve Ecb destekli global yeni bir oyun tezgahlanıyor. Ciddi bir servet transferi oluyor. Önce veriyorlar seni çalıştırıyorlar sırtını sıvazlıyorlar sonra teşekkür edip elinden alıyor, senin paranı sana tekrar faizle borç veriyorlar, al bakalım çalışmaya devam. Bu taktik hem ülke hem kişi bazında hep aynı. Borçlu ve üretimi kendine yetmeyen ülkeler ve halkları 2 yıl içinde çok büyük servet kaybedecek.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:22)