E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEl-Erian: Enflasyon keskin şekilde yükselişe geçebilir---

El-Erian: Enflasyon keskin şekilde yükselişe geçebilir

El-Erian: Enflasyon keskin şekilde yükselişe geçebilir
10 Şubat 2023 - 12:26 borsagundem.com

Fed’in enflasyonla mücadelesinde ekonomiye zarar vereceği endişesi giderek artıyor. Bu süreçte enflasyonun da yüksek seyretme olasılığı yatırımcıları endişelendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yılbaşından bu yana süren rallide sona gelindiğine dair işaretler artıyor. Genel kanaat, piyasaların Fed’in birkaç faiz artışını daha fiyatladığı yönünde.

Borsagündem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomist Mohamed El-Erian, faiz artırım olasılığına yönelik fiyatlamanın beklenenden uzun sürebileceği, enflasyonun yüksek kalmaya devam edebileceği ve ekonominin bu süreçte oldukça zarar görebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

‘Geçici enflasyon’ kavramı hortluyor mu?

Markets Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Ekonomist Mohamed El-Erian, enflasyonun toparlanma veya yüksek kalma şansının yüzde 75 olduğunu ve Fed'in enflasyonla mücadele sürecinde ekonomiyi ezebileceğini söylüyor.

El-Erian, Perşembe günü Project Syndicate için 2021 yılına atıfta bulunarak, “Mevcut enflasyon dalgasının üzerinden yaklaşık iki yıl geçtikten sonra, Kovid ile ilgili arz şokları ortadan kalktıkça, ‘geçici enflasyon’ kavramı geri dönüş yapıyor” diyor. El-Erian, gerçekte ne olduğunu ise şu sözlerle ifade ediyor: “Fiyatlar daha sonra son 41 yılın en yüksek seviyesine fırladı ve Fed yetkililerini ekonomiyi soğutmak için 2022 yılındaki sözlerinden geri adım atmaya ve faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya zorladı.”

U enflasyonu

Ancak son zamanlarda piyasalar enflasyon konusunda daha iyimser hale geldi. Fiyatlar Aralık ayında sadece yüzde 6,5 oranında arttı ve Fed, Şubat ayında bir önceki toplantıda 50 baz puan olarak belirlediği faiz artışlarının boyutunu 25 baz puana düşürdü. Yatırımcılar, merkez bankası sıkılaştırma politikasını durdurmadan önce birkaç faiz artırımını daha fiyatlıyor. Borsalar, 2023 yılında, şimdiye kadar daha güvercin bir Fed varsayımı üzerinde yükseliyor.

Ancak El-Erian, enflasyonun yeniden yükselme ve yüksek kalmaya devam etme ihtimali olduğu için bu iyimserliğin erken olduğu konusunda uyarıyor. Enflasyonun buradan istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etme olasılığını yüzde 25 olarak gören El-Erian, fiyatların keskin bir şekilde geri dönerek bir ‘U enflasyonu’ korkusuna yol açma ihtimalinin ise yüzde 25 olduğunu düşünüyor. El-Erian, en olası senaryonun ise yüzde 50 olasılıkla enflasyonun yüzde 3 ila yüzde 4 bandında sabit kalması olduğunu ekliyor.

El-Erian, “Bu, Fed'i enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için ekonomiyi ezmek veya ABD ekonomisinin yüzde 3 ila yüzde 4'lük istikrarlı bir enflasyonla yaşayıp yaşayamayacağını görmek arasında seçim yapmaya zorlayacak” diyerek Fed’in faiz oranları yükseltmeye devam etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Enflasyon aldatmacası

Uzmanlar, yüksek faiz oranlarının geçen yıl piyasalar üzerinde ağırlığını hissettirmesinden ve potansiyel olarak ekonomiyi aşırı bir durgunluğa sürükleyebileceğinden, ekonomi ve piyasalar için sorun anlamına gelebileceği konusunda uyarıyor. Yine de El-Erian, Fed'in enflasyonu çok erken gevşetmesi halinde daha büyük risklerle karşı karşıya kalacağı konusunda kararlı duruşunu sürdürüyor.

El-Erian, “Enflasyon korkusu geçiciyse, bununla başa çıkmanın en iyi yolu basitçe onu beklemektir. Bu anlatının özellikle tehlikeli olmasının nedeni de budur. Kayıtsızlık ve atalet, zaten ciddi olan bir sorunu daha da kötüleştirebilir ve çözülmesini zorlaştırabilir” diye uyarıyor.

El-Erian’ın bu görüşü, enflasyonun henüz bitmemiş olabileceği konusunda uyarıda bulunan diğer karamsar uzmanların görüşleriyle paralellik gösteriyor. UBS, enflasyonun son zamanlardaki düşüş eğiliminin bir ‘enflasyon aldatmacası’ olabileceği konusunda uyarıyor. Bank of America analistleri de borsayı alt üst edebilecek bir enflasyon hortlaması konusunda uyarıda bulunuyor.

El Erian: Doların yükselişi ülkeleri iflasa sürüklüyor

 

El- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor

 

ABD ekonomisini kâbusu: Geçici dezenflasyon

 

Powell’ın endişesi enflasyon

 

Nobel ödüllü ekonomistten enflasyon uyarısı

 

Jefferies: Dezenflasyon borsalara yaramayabilir

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)