E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa borçlanma piyasasında yatırım tecrübelerine pek uymayan gelişmeler yaşanıyor. Danimarka, Almanya, Hollanda gibi ülke hazinelerinin bono ihalelerinde önerdiği negatif faizi karşın ihalelere talep yağıyor.
Almanya, dün iki yıl vadeli federal hazine bonosu ihalesinde negatif faizle borçlandı. Faizin eksiye geçtiği Avrupa’da geçtiğimiz günlerde Hollanda’da da benzer borçlanmalar yaşanmıştı. Almanya, 2 yıl vadeli Federal Hazine Bonosu ihalesinde 4.17 milyar euro borçlandı. İhalede faiz oranı yüzde -0.06 olurken bir önceki dönem ihraçta faizi yüzde 0,10 olmuştu. Almanya’nın 2 yıl vadeli federal hazine bonosu ihalesine satışın 2 katı talep geldi. İhalede 8 milyar 354 milyon euro talep geldi. 5 milyar euroya kadar da borçlanma hedefleniyordu.
1000 euro’nu azaltarak geri al
Eksi faizin anlamı yatırımcının devlete borç verdiği parayı eksiğiyle geri alması. Yani yatırımınız kazandırmayacak aksine yatırdığınız 1000 euroyu iki yıl sonra 999.88 Euro olarak geri alacaksınız. Yani Alman tahvilini alan yatırımcı parasının yaklaşık yüzde 1’ini kaybedecek. Yatırımcı neden buna razı olur?
Uzmanlar, “Avrupa’da güven ortamı o kadar bozuk ki yatırımcı parasını Almanya dışında bir yere yatırmak yerine bir miktar maliyete katlanarak (negatif faiz) Almanya’da bırakıyor, başka güvenecek limanları yok” şeklinde özetliyor durumu.
Kapitalist sisteme uymuyor
İnsanların ve kurumların paralarını bir yatırım aracına park ederken vade tarihinde yatırdıkları ana paradan daha düşük bir miktar geri almaya razı olmalarını kapitalist düzen ile bağdaştırmak zor. Ancak son dönemde olan bu. Avrupa’da güçlü ülkelerin borçlanma faizleri eksiye dönmüş durumda. Mesela 2 yıl vadeli tahvil faizi Almanya’da eksi yüzde 0.07, Danimarka’da eksi yüzde 0.38, Finlandiya’da eksi yüzde 0.04 ve Hollanda’da eksi yüzde 0.02. Uzun bir süredir faizleri ekside olan İsviçre’de ise bu oran eksi yüzde 0.56.
Kimse kimseye güvenmiyor
Bu ülkelerin hepsinde ortak bir özellik dikkat çekiyor. Hepsinin kredi notu en yüksek seviye olan AAA. Uzmanlar, olağan bir durum olmasa bile bu eğilimi korunma ihtiyacı ile açıklıyor.
* Avrupa’da ciddi bir ekonomi ve bankacılık krizi yaşanıyor. Bu ortamda yatırımcılar paralarını olabildiğince güvenli alanlara yatırmak istiyorlar.
* Ancak bu konuda çok da serbest değiller çünkü regülatörler risk gördükleri herhangi bir yatırım için bankalardan karşılık ayırmalarını talep ediyor.
* Bu durumda bankalar açısından yapılması gereken şey parayı aynen merkez bankasına iade etmeleri. Uzun zaman da böyle oldu.
* Ancak, Avrupa Merkez Bankası (ECB) iki hafta önce mevduat faizini sıfıra çekince bu da opsiyon olmaktan çıktı. Çünkü ECB’de para bulundurmanın bir maliyeti de var. Yani net getirisi eksi.
* Böyle olunca ellerinde ciddi miktarda bir likidite kaldı ve bunu bir yere park etme zorunluluğu doğdu. Ya kasada saklayacaksınız, ya da riskinin sıfır olduğuna inandığınız bir ülkenin tahvilini alacaksınız.
* Son dönemde olan bu. Bu olağan bir durum değil. Ama her kriz döneminde bu tarz anomaliler yaşanıyor.
* Bankalar açık bir şekilde tüketiciye ya da yatırımcıya kredi vermeyi istemiyorlar. Çünkü kimse kimseye güvenmiyor. Mevduat sahibi parasını kaybetmekten korktuğu için olabildiğince güvenli alanlar arıyorlar. Böyle olunca da kasa parası ya da saklama parası vermek yerine her an nakide dönülebilecek AAA notuna sahip ülkelerin tahvilleri seçiliyor.
* Uzmanlar, bu eğilimi sağlıklı bir durum olarak nitelendiremiyor. Güvensizlik olgusunun ulaştığı zirve noktasını gösterdiği konusunda uzmanlar mutabık.
* Mevduatların krediye dönmemesi de mevcut risklerin artarak daha kalıcı olabileceğine işaret ediyor.
Euro kritik dönemde Merkel umudu yitirdi
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Euro Bölgesi 4. Madde Değerlendirme Raporu’nda finans piyasalarında gerilimin artması sebebiyle Euro Bölgesi krizinin kritik bir döneme girdiği, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz düşürebileceği ve tahvil alımı yapabileceği belirtildi.
Raporda, Euro Bölgesi’nde daha sıkı bir mali entegrasyonla birlikte ortak bir bankalar birliğinin kurulmasının parasal birliğin devamı açısından gerekli olduğu vurgulandı.
IMF raporunda, Euro krizine müdahalede Avrupa Merkez Bankası’nın daha aktif bir rol oynamasının önemine değinilirken, ECB’nin finansal piyasalardaki gerilimi hafifletmek için faizleri daha da düşürebileceği dile getirildi.
Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaşanan kriz ortamının yapısal sorunlara dayandığını belirterek, Avrupa Birliği’nin geleceğine olan inancını korumakla birlikte bunu başarma konusuda imtihanı geçekmeyeceklerinin mesajını verdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:29)