E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mali piyasaların usta ismi, Gündem Medya Grubu yazarı Ekrem Öncü yine ses getiren bir yazıya imzasını attı.
Öncü’nün, Borsagundem.com ve Finansgundem.com’da yer alan, “Menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödeme yasağı ve hizmet sözleşmelerinde 32 sayılı karar kısıtlamaları!” başlıklı köşe yazısının ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı, konu ile ilgili olarak yazarımızın görüşlerine paralel doğrultuda bir açıklama yayınladı.
Büyük bir ilgiyle okunan ve iki sözleşme özelinde önemli detayları kamuoyuna taşıyan Ekrem Öncü, bakanlık tebliğine istinaden kaleme aldığı yazısında, “… Bu değişiklik sonrası, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün, ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu olmuş oldu.
Yani menkul satış sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli yapılabilecek ancak ödemeler Türk parası cinsinden yapılabilecektir. Bu nitelikteki sözleşmeler için döviz cinsinden ödeme yapılamayacaktır.
Diğer yandan yine bu Tebliğ ile aynı Tebliğ maddesinin on beşinci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması” ibaresi “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” şeklinde değiştirilmiştir.
19.04.2022 ÖNCESİ YAPILAN SÖZLEŞMELERE İLİŞKİN ÖDEMELER DE TÜRK PARASI İLE Mİ YAPILACAKTIR?
Tebliğde 10.04.2022 öncesi yapılan sözleşmelere istinaden yapılacak ödemelerin döviz cinsinden yapılıp yapılmayacağı yönünde herhangi bir açıklamaya yer verilmemiştir. Örneğin, Ocak 2022 de döviz cinsinden ya da dövize endeksli yapılan bir sözleşmeye istinaden verilen döviz çeklerinin vadesi 19.04.2022 sonrasına denk geliyor ise bu çekler döviz cinsinden ödenebilecek midir?
Her ne kadar ödenemeyeceğine dair görüşler belirtilse de bu görüşe katılmak mümkün değildir. Yasal mevzuat değişikliklerinde özel bir belirleme yok ise lehe olan hüküm uygulanır. Hukuk güvenliği ilkesi de bunu gerektirir. Dolayısı ile, 19.04.2022 tarihi öncesi döviz cinsinden ya da dövize endeksli olarak yapılan sözleşmelere istinaden ödemeler döviz cinsinden yapılabilecektir." dedi.
Usta isim, finalde, “Hizmet sözleşmeleri ile menkul satış sözleşmeleri ayrı ayrı düzenlenmiştir. Hizmet sözleşmelerinde yukarıda sayılan haller dışında sözleşmeler dahi döviz cinsinden ya da dövize endeksli düzenlenemezken, menkul satış sözleşmelerinde döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme düzenlenebilirken ödeme Türk parası cinsinden yapılacaktır” ifadesine yer verdi.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Önemli yazının üzerinden çok değil 24 saat geçmeden Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklamayı paylaştı. Ekrem Öncü’nün işaret ettiği ‘döviz’ ve ‘Türk Lirası’ detaylarını içeren açıklamada şöyle denildi:
“Bilindiği üzere, 13.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 12.09.2018 tarihli ve 85 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri belirli sözleşme türlerinde sözleşme bedelinin ve diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceğine ilişkin bazı düzenlemeler yapılmış olup, söz konusu düzenlemeler sonrasında Bakanlığımızca belirlenen istisnalara ise Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ’in 8’inci maddesinde yer verilmiştir.
19.04.2022 tarihli 31814 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2008-32/34 sayılı Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2022-32/66 sayılı Tebliği ile bahse konu 8’inci maddenin dokuzuncu fıkrasının sonuna “Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” cümlesi eklenmiş, on beşinci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması” ibaresi “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” şeklinde değiştirilmiştir.
Bakanlığımızca, Türk parasının kıymetini koruma amacıyla oluşturulan kambiyo mevzuatının temel amacına uygun olacak şekilde, serbest piyasa koşulları çerçevesinde Türk Lirasının kullanımını önceliklendirmeye ve dolarizasyonla mücadeleye yönelik çalışmalara kararlıklıkla devam edilmektedir.”
Menkul satış sözleşmelerinde döviz ödeme yasağı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sayın yazar birde bunu yazın. Bu ülke, hükümet ne kadar ihracat artırırsa artırsın ülkedeki kayıt dışını, ithalat ihracat dengesini, döviz ve üretim hizmetteki fatura eşleşmesi ve abartılı faturalar paravan şirketler v.s harekatlar izlenmedikçe KAÇAK olur DÖVİZ yine yetmez. VERGİ KAÇAK OLUR PARA YİNE BİR ÇEVREDE GURUPDA DÖNER TOPLANIR. FİZİKİ PARAYI YASAKLIYACAKSIN NOKTA
Sudi Arabistan Hazine Bakanlığı Kayıt dışı ekonomi faaliyetleri ve vergi denetimi süreçlerinde, sistemsel yapay zeka ve büyük veri analizi teknolojisine yatırım yaparak önlemler yeni düzen kuruyor. Alooooooo gazeteci yazar ekonomi yazarı ülkem geride kalmayın. Böyle makine yapay zeka sistem ile gerçek gelirler ortaya çıkar ülkeyi ve vatandaşının refah seviyesini artırır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:52)