E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomistler Temmuz ayına kadar faiz indirimi beklemiyor---

Ekonomistler Temmuz ayına kadar faiz indirimi beklemiyor

Ekonomistler Temmuz ayına kadar faiz indirimi beklemiyor
07 Aralık 2023 - 13:47 borsagundem.com

Reuters anketine katılan ekonomistler, Fed’in faiz oranlarını beklentilerin oldukça altında bir oranda ve hızda indireceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomistler Fed’in faiz artırımında sona geldiği noktasında birleşiyor olsa da, ne zaman ve ne şiddette faizlerin indirileceği konusu belirsizliğini koruyor. Anketler, piyasanın bu noktada yanıltıcı olabileceğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Reuters anketi, Fed’in faiz oranlarını en azından Temmuz ayına kadar bu seviyede tutacağını gösteriyor.

Faiz indirimleri piyasaların beklentisinin altında kalacak

Reuters’dan Prerana Bhat ve Indradip Ghosh'un haberine göre, Reuters anketine katılan ekonomistlerin az bir çoğunluğuna göre, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını, daha önce düşünülenden daha geç bir tarihe, en az Temmuz ayına kadar bu seviyelerde tutacak. Ekonomistler, ilk faiz indiriminin teşviklerin başlaması anlamına değil, reel faiz oranını ayarlamak anlamına geleceğinin altını çiziyor. 1-6 Aralık'ta yapılan Reuters anketine katılan 102 ekonomistin beşi hariç tümü, Başkan Jerome Powell'ın geçen hafta politika yapıcıların ‘eğer uygun olursa politikayı daha da sıkılaştırmaya hazır olduklarını’ söylemesine rağmen, Fed'in faiz artırım döngüsünde sona geldiğini düşünüyor.

Tartışma artık faiz oranının mevcut yüzde 5,25 - 5,5 aralığında ne kadar süre kalacağı ve gelecek yıl ne kadar kesinti yapılacağı konusuna kaymış durumda. Anket, faiz indirimlerinin, piyasaların şu anda beklediğinden önemli ölçüde daha az olacağını öne sürüyor.

Son dönemdeki güçlü ekonomik büyümeye ve enflasyonun hedeflenen seviyenin üzerinde seyretmesine rağmen piyasalar, birkaç hafta önceki ‘uzun süre daha yüksek’ söyleminden hızlı bir değişimle, Mart ayından itibaren gelecek yıl yaklaşık 150 baz puanlık faiz indirimlerini fiyatlıyor.

Ekonomistler ise, Fed'in bu kadar erken faiz indirimine başlayacağına pek inanmıyor. Ankete katılan ekonomistlerin yarıdan biraz fazlası, yani 102 kişiden 52’si, en azından Temmuz ayına kadar faiz indirimi olmasını beklemiyor. Tahmincilerin neredeyse dörtte üçü, yani 102 kişiden 72'si, gelecek yıl 100 baz puan veya daha az bir oranda faiz indirimi bekliyor.

Yılın ilk altı ayında bir faiz indirimi bekleyen Fed gözlemcilerinin oranı, piyasaların tersi yönde hareket ediyor ve Eylül ayındaki yüzde 70'in üzerindeki seviyeden son aylarda istikrarlı bir şekilde düşüş gösteriyor.

Yavaşlayan enflasyon söylemi bozulabilir

Citi ABD Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst, “Fed'in 2024'te kesinti yapacağına katılıyoruz ancak piyasaların, inatla yüksek enflasyonun, ekonomik faaliyetler daha belirgin bir şekilde yavaşlayana kadar faiz indirimlerini erteleyeceğini hafife aldığını düşünüyoruz” diyor.

Piyasalar ise hareketlenmiş durumda. 10 yıllık Hazine tahvil getirileri, Ekim ayında yüzde 5'i geçtikten sonra geçen ay keskin bir düşüş yaşadı. S&P 500 Endeksi ise yıl boyunca yüzde 19'un üzerinde artış göstererek Kasım 2022'den bu yana en iyi ayını kaydetti.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin gelecek yılın üçüncü çeyreğinde kesintiye başlamasını bekleyen Hollenhorst, “Gelecek aylarda daha güçlü çekirdek enflasyonun yavaşlayan enflasyon söylemini bozmasını bekliyoruz” diyor ve ekliyor: “Ve yanılsak ve enflasyon daha yumuşak kalsa bile, ekonomik faaliyet devam ettiği sürece komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yavaşladığına dair daha güçlü kanıtlar bekleyerek güvenilirliğini artırma fırsatını değerlendirebilir.”

Reuters tarafından araştırılan tüm enflasyon ölçümlerinin yani tüketici fiyat endeksi, çekirdek TÜFE, PCE ve çekirdek PCE’nin kademeli olarak düşeceği ancak en az 2025 yılına kadar Fed’in yüzde 2 PCE hedefinin üzerinde kalacağı tahmin ediliyor.

Yine de enflasyona göre ayarlanan reel faiz oranının, fiyat baskılarının düşmesi ve ekonomiyi çok fazla yavaşlatma riski oluşturması nedeniyle değişmeden bırakılması halinde, daha kısıtlayıcı hale gelebileceği öngörülüyor.

Hedef, ekonomiyi canlandırmak olmayacak

Ek bir soruya yanıt veren bazı katılımcıların üçte ikisinden fazlası ise (38 kişiden 26’sı), reel faiz indiriminin ekonomiyi canlandırma yönünde bir değişim ihtiyacından ziyade Fed'in ilk faiz indirimine yol açacağının altını çiziyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinin, geride kalan çeyrekte yıllık bazda yüzde 5,2 oranında güçlü bir büyüme kaydettikten sonra ivme kaybetmesi ve bu çeyrekte yüzde 1,2, 2024 yılında ise ortalama yüzde 1,2 büyümesi bekleniyordu.

Yine de ekonominin, kırk yılın en agresif sıkılaştırma döngüsündeki 525 baz puanlık artışlara karşı iyi bir direnç gösterdiği ve işsizlik oranını düşük ve fiyat baskılarını yüksek tutarak iş gücüne binlerce yeni iş eklemeye devam etmesi bekleniyor.

Morgan Stanley ABD Baş Ekonomisti Ellen Zentner, “Mevcut politika duruşunun daha dengeli hale gelmesiyle birlikte Fed'in beklemede kalma cesareti test edilecek” diyor ve gelecek yılki hamlelerin bir gevşeme döngüsü olarak adlandırılmaması konusunda uyarıda bulunuyor. Zentner, “Fed 2024 yılında faiz indirimine başladığında, enflasyonu aşağı doğru takip ederek belli bir seviyede kısıtlayıcılığı sürdürecek. Ancak faiz indirimi ile para politikasında gevşemeyi birbirine karıştırmamak gerekiyor” diye ekliyor.

Piyasalarda 'güvercin Fed' etkisi

 

Goldman Sachs açıkladı: Yatırımcıların FED hevesi nasıl fırsata çevrilir?

 

Barclays: Ekonomi dirençli kalacak, Fed faiz indirimlerinde temkinli davranacak

 

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli

 

ING: Fed 2024’te faiz oranlarını 6 kez düşürecek

 

Morgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)