E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomistler sanayi üretimi verisini değerlendirdi---

Ekonomistler sanayi üretimi verisini değerlendirdi

Ekonomistler sanayi üretimi verisini değerlendirdi
16 Nisan 2018 - 12:52 borsaningundemi.com

Sanayi üretimi verisini değerlendiren ekonomistler bir önceki aya göre ılımlılaşma eğilimi görüldüğünü ancak buna rağmen büyüme için olumlu sinyal verdiğini söyledi

Ekonomistler sanayi üretimi verisi ile ilgili açıklamalarda bulundular

VakıfBank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Cem Eroğlu, "Sanayi üretiminin önemli öncül göstergelerinden olan ihracat, ara malı ve sermaye malı ithalat değişkenlerinde yıllık bazda artış yaşanması şubatta sanayi üretim endeksini destekledi." dedi.

Hem arındırılmamış sanayi üretim endeksi hem de takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 azaldı. 

Cem Eroğlu, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede sanayi üretiminin önemli öncül göstergelerinden olan ihracat, ara malı ve sermaye malı ithalat değişkenlerinde yıllık bazda artış yaşanmasının şubatta sanayi üretim endeksini desteklediğini belirtti.

Özellikle ara malı ithalatında şubat ayında yıllık bazda yaşanan yüzde 20'nin üzerindeki artışın sanayi üretim endeksinin şubatta sergilediği performansta belirleyici olduğuna dikkati çeken Eroğlu, sanayi üretim endeksinin büyümenin önemli öncül göstergelerinden biri olarak öne çıktığını ifade etti.

Eroğlu, hem büyüme hem de sanayi üretim endeksinde yapılan revizyonla sanayi üretim endeksi ve büyüme arasındaki ilişkinin yeniden kuvvetlendiğini vurguladı.

2010 yılı sonrasında büyüme ile arındırılmamış sanayi üretim endeksi arasındaki korelasyonun yüzde 69 seviyelerinde bulunduğunu belirten Eroğlu, sanayi üretim endeksinde son yapılan revizyon ile aynı dönem için büyüme ile sanayi üretim endeksi arasındaki korelasyonun yüzde 85'e çıktığını dile getirdi.

"Güçlü seyir devam ediyor"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da sanayi üretimindeki güçlü seyrin ilk çeyrekte de devam ettiğini belirtti.

Mart ayına yönelik ilk tahminlerinin de yüksek tek haneli yıllık artışın gerçekleşmesi yönünde olduğunu söyleyen Tokalı, "Bu durumda, sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 10'lu seviyelerde büyümüş olacak. Ekonomik büyüme oranının da yüzde 7'li seviyelere yaklaşması hatta üzerine çıkması mümkün. Şubat verilerinde, dayanıklı tüketimin hem baz hem de konjonktürel olarak negatif etkisi olmasaydı daha da güçlü üretim artışı görmek mümkün olacaktı." ifadelerini kullandı.

Tokalı, yatırım eğilimini yansıtan sermaye malları ve yüksek teknolojik ürünlerdeki güçlenmenin devam etmesinin kalıcı büyüme görünümü açısından oldukça destekleyici olduğunu vurguladı.

"Normalleşmeyi yaşıyoruz"

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise sanayi üretiminde yıllık artış oranının yüksek seviyesini korumaya devam ettiğini söyledi.

Ancak yakın dönem gelişmelerini görebilmek için mevsimsellikten arındırılmış verilerin son aylardaki seyrine bakmak gerektiğini ifade eden Kanklı, şunları kaydetti:

"Buna baktığımızda, sanayi üretiminde ocak ayının ardından şubat ayında da zayıflama işaretlerini görüyoruz. Tabi bu görünüm için 'zayıflama' kelimesinden ziyade 'ılımlılaşma' ya da 'normalleşme' kelimelerini kullanmak daha yerinde olabilir. Zira özellikle geçen yılın son çeyreğinde sanayi üretiminde müthiş bir canlılık vardı. Şimdi bunun ardından gelen normalleşmeyi yaşıyoruz. Bu durum önümüzdeki aylarda da sürecektir. Nitekim Mart ayı PMI verisindeki sert düşüş bunun sinyalini daha önce de vermişti. Özetle, gelecek dönemde geçmiş döneme kıyasla daha yavaş bir iktisadi faaliyetin bizi beklediğini söyleyebiliriz. Bugün açıklanan istihdam verilerinde de art arda gelen istihdam artışlarının yerini yatay bir seyre bıraktığını görüyoruz. Bu da yukarıda belirttiğim senaryo ile uyumlu aslında."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)