E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomist David Rosenberg: Yatırımcılardaki kayıtsızlık 2008 krizi öncesini hatırlatıyor---

Ekonomist David Rosenberg: Yatırımcılardaki kayıtsızlık 2008 krizi öncesini hatırlatıyor

Ekonomist David Rosenberg: Yatırımcılardaki kayıtsızlık 2008 krizi öncesini hatırlatıyor
24 Ekim 2023 - 16:47 borsagundem.com

Uzmanlar, yatırımcıları, 2008 finans krizinden önce yaptıkları hatayı tekrarladıkları noktasında uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında yön yeniden aşağı döndü. Yatırımcılar düşüşün derinleşmesinden endişe ederken uzmanlar ise yatırımcıları, olası bir çöküş noktasında uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, yatırımcıların 2008'deki çöküş ve mali krizden önce yaptıkları büyük hatayı tekrarladıklarını söylüyor.

2008 finans kriziyle benzerlikler

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, David Rosenberg yatırımcılara ciddi bir uyarıda bulunuyor ve onların kayıtsızlığının kendisine 2008'deki konut krizine ve mali krize giden yolu hatırlattığı uyarısında bulunuyor.

Wall Street'in çoğu artık Fed'in ekonomiyi çökertmeden veya işsizliğin artmasına neden olmadan enflasyonu ezmeyi başaracağı yumuşak bir iniş bekliyor. Rosenberg ise paylaştığı notta, 2007 yılında da benzer bir ruh halinin yaşandığını ve birçok piyasa katılımcısının yanlışlıkla resesyonun asla gelmeyeceğini varsaydığını yazıyor.

Kıdemli ekonomist ve Rosenberg Araştırma başkanı, iki dönem arasında birçok paralellik kuruyor ve neden piyasaları ciddi bir sorunun beklediğine inandığının altını çiziyor. Rosenberg, hisse senetlerinin ve evlerin, gelir ve kârlara göre bugün 2000'li yılların ortasındaki balonların zirvesine göre daha pahalı olduğunu belirtiyor. Rosenberg ayrıca kredi kartı ve taşıt kredisi gecikmelerinin arttığını ve gölge bankacılık sektöründe tehlikeli miktarlarda borç bulunduğunu sözlerine ekliyor.

Rosenberg, New Century Financial ve Bear Stearns’ün 2007 yılındaki çöküşünün izole ve kontrol altına alınmış olaylar olarak görmezden gelindiğini hatırlatıyor ve bu durumu tıpkı bu baharda yaşanan banka iflasları dalgasının kontrol altında algılanmasıyla benzeştiriyor.

ABD ekonomisi büyük bir çöküşe gidiyor

Rosenberg, tüketici talebinin 2000'li yılların ortalarında hükümet harcamaları tarafından desteklendiğine dikkat çekiyor ve pandemi teşviklerinin de aynı etkiye sahip olduğunu savunuyor. Ekonomist, ayrıca, Fed’in son 18 ayda faiz oranlarını 2000'li yılların ortasında olduğundan daha agresif bir şekilde artırdığını ve merkez bankasının 2007 yazında yaptığı faiz indirimlerinin ekonomiyi kurtarmak için yeterli olmadığını da hatırlatıyor.

Rosenberg, o zamanlar yatırımcıların 'yükseliş-çöküş döngüsü'nün artık tarih olduğu ve ‘yeni bir çağ’ın yaklaşmakta olduğu anlatısına kolayca kandıklarını hatırlatarak yatırımcıları bugün bir kez daha uyarıyor. Tarihin tekerrür ettiğini söyleyen Rosenberg, ABD ekonomisinin çoğu insanın geleceğini düşünmediği bir çöküşe doğru gittiğini ileri sürüyor.

Rosenberg, “Resesyonun geciktiğini kabul etmeye hazırım. Ancak bu ihtimal kesinlikle masadan kalkmadı” diye yazıyor. İş kayıplarında ve kredi temerrütlerinde artış, daha hızlı enflasyon düşüşü ve Hazine tahvillerinde yeni bir boğa piyasası öngörüsünde bulunan Rosenberg, “Bu resesyon önümüzdeki birkaç yılda değil, önümüzdeki birkaç çeyrekte gelecek” diye devam ediyor.

Rosenberg, daha önce de mevcut ortamı ‘dot-com’ ve ‘konut balonları’na benzetmiş ve karşılaştığı şiddetli eleştiriyi, sonuçta haklı olduğu kanıtlanmadan önce geçmişte yaşadığı sert işten çıkarmalara benzetmişti. Öngörüsünün arkasında durduğunu ifade eden Rosenberg, “Sözde 'yeni çağ’ın savunucuları ordusuna teslim olmaya hazır değilim” diye yazıyor.

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Morgan Stanley: Olası gayrimenkul krizi 2008’i mumla aratacak

 

David Rosenberg: Resesyon öncesi en önemli sınav petrol fiyatları

 

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

 

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)