E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?---

Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?

Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?
02 Ağustos 2024 - 13:58 borsaningundemi.com

ABD borsalarında dün yaşanan düşüş, ekonomiye dair kötü haberlerin artık iyi haber olarak algılanmadığının kanıtı olabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında dün yaşanan satış dalgasının Fed faiz indirimi sinyaline karşı bir ‘Söylentiyi al, gerçeği sat’ tepkisi olabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsaları dünü düşüşle kapattı. Düşüşün dün açıklanan ekonomik veriler kaynaklı olması ihtimalinin, ekonomiye dair kötü haberlerin artık borsalar için iyi haber anlamına gelmediğinin göstergesi olabileceği üzerinde duruluyor.

Ne değişti?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, beklenenden daha zayıf gelen ekonomik veriler dizisi, Dow Jones Sanayi Ortalaması'nın Mayıs ayından bu yana en büyük tek günlük düşüşüne doğru ilerlemesini sağlayan Perşembe günkü satış dalgasının bir parçası olarak damgalandı.

Başka bir deyişle, ekonomideki kötü haberler hisse senetleri için gerçekten de kötü haber anlamına geldi. Bu ilk duyuşta kulağa gayet normal gelse de, aynı zamanda, hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler ile 2024 rallisinin çoğunda hakim olan hisse senedi piyasası arasındaki ilişkiyi de kararlı bir şekilde tersine çevirme ihtimali barındırıyor.

Bu ilişki, ekonomik cephedeki hayal kırıklığı yaratan haberlerin büyük ölçüde hisse senetleri için iyi haber olarak görüldüğü bir ilişkiydi çünkü Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlaması senaryosunu güçlendiriyordu.

Fed faiz indiriminde geç mi kaldı?

Peki ne değişti? İş gücü piyasası çoğu ölçüte göre oldukça sağlam kalırken çatlak belirtileri ortaya çıktı. Tüketici odaklı bir dizi şirketin sonuçları ve rehberliği, özellikle düşük gelirli tüketicilerin stres belirtileri gösterdiğine dair işaretler kaydetti.

Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü merkez bankasının politika toplantısının ardından gelen ekonomik veriler işbirliği yaparsa Eylül ayında nihayet bir faiz indiriminin masada olabileceğini işaret ederken bazı piyasa gözlemcileri politika yapıcıların gevşemeye başlamak için çok uzun süre beklediğini iddia ediyor.

Renaissance Macro Research'te ekonomi başkanı olan Neil Dutta, paylaştığı notta, “Fed harekete geçemediği için, bugün artan işsizlik başvuruları, düşük birim iş gücü maliyetleri ve küresel üretim faaliyetlerindeki ani yavaşlama ile kanıtlandığı gibi ekonomik verilerdeki devam eden bozulma, kötü ekonomik haberlerin piyasalar için kötü olduğu bir noktaya geldiğimizi gösteriyor” diyor.

Karamsar ekonomik veriler

Perşembe günü açıklanan ekonomik veriler karamsar bir tona sahipti. 27 Temmuz'da sona eren hafta için ilk kez işsizlik başvuruları neredeyse bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı ancak bu durumun muhtemelen mevsimsel otomobil fabrikası kapanışlarından kaynaklandığı düşünülüyor. Borsadaki satışlar, Haziran ayındaki yüzde 48,5'ten dördüncü ay üst üste düşerek yüzde 46,8’e gerileyen Institute for Supply Management'ın Temmuz imalat endeksinin yayınlanmasının ardından hızlandı. Yüzde 50'nin altındaki veriler imalat sektörünün küçüldüğünü gösteriyor.

BMO Capital Markets stratejisti Ian Lyngen, paylaştığı notta, “Kötü haberler neden yine kötü? Başvurular arttı, ISM hayal kırıklığına uğradı, birim iş gücü maliyetleri düşük performans gösterdi ve hisse senetleri satıldı. Makro anlatının geçiş sürecinde olduğunu ve daha yavaş verilerin derin endişeye yol açacak bir dönüm noktasına ulaşmadığını savunacağız. Kısacası, kötü, yeterince kötü değil” diye yazdı.

Tahviller ve endeksler düşüşte

Hazine getirileri, verilerin yayınlanmasının ardından düştü ve 10 yıllık tahvil getirisi oranı 2 Şubat'tan bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına geriledi.

Dow Jones Sanayi Ortalaması seansın en düşük seviyesinde 744 puana kadar düştükten sonra yaklaşık 495 puan, bir başka deyişle yüzde 1.2'lik bir düşüşle günü kapattı. Döngüsel olarak hassas hisse senetleri başlangıçta satış dalgasına öncülük etti, teknoloji hisseleri ise düşüşe daha sonra yetişti.

Teknoloji Çarşamba günkü seansta keskin bir şekilde toparlanmıştı ancak Perşembe günü teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite düşerken S&P 500 de yüzde 1.4 oranında düşüşle geniş çaplı kayıplar gördü. Temmuz ayında faiz indirimi beklentileri ve dirençli ekonominin piyasanın geride kalan kesiminin toparlanmasına izin vermesiyle yükselen küçük sermayeli Russell 2000’da da düşüş yüzde 2,3’ü buldu.

Ancak herkes bir büyüme korkusunun yürürlükte olduğunu ilan etmeye hazır değil. Capitol Securities Management'ın baş ekonomi stratejisti Kent Engelke, “Piyasa katılımcıları bir yıldan uzun süredir Fed faiz indirimi için bağırıyor ve Powell Çarşamba günü sonunda sonbaharda bunun muhtemel olduğunu doğruladı” diyor ve ekliyor: “Perşembe günkü düşüş daha çok ‘Söylentiyi al, gerçeği sat’ tepkisi gibi görünüyordu.”

Borsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyonBorsada kriz dönemleriyle yüksek korelasyon

 

New York borsasında ABD veri sonrası sert düşüşNew York borsasında ABD veri sonrası sert düşüş

 

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

 

Başkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilirBaşkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilir

 

Jeremy Siegel: Hisse senetleri dönüm noktasındaJeremy Siegel: Hisse senetleri dönüm noktasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)