E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomik veri akışı, küresel risk algısını baskılıyor---

Ekonomik veri akışı, küresel risk algısını baskılıyor

Ekonomik veri akışı, küresel risk algısını baskılıyor
16 Nisan 2020 - 09:05 borsaningundemi.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel riskli varlıklarda olumsuz ekonomik veri ve haber akışıyla satış baskısının görüldüğü vurgulanıyor.

ABD'de perakende satışlar virüs nedeniyle, Mart'ta hızlı geriledi

Dolar endeksi tekrar değerlenme eğiliminde bu sabah 99,9'da

Yurt içinde virüse karşı ekonomik önlemler TBMM'de kabul edildi

ABD'de perakende satışlar, Mart ayında aylık bazda %8,7, yıllık bazda ise %6,2 düşüş gösterdi. Hızlı düşüşte giyim, mobilya, motorlu taşıt satışlarındaki gerilemelerin etkili olduğu gözleniyor. Ülkede sanayi üretimi de, Mart'ta aylık bazda %5,4 azalış gösterdi. Fed'in yayımladığı Bej Kitap raporunda da ABD genelinde virüs nedeniyle ekonomik aktivitenin keskin ve ani bir şekilde daraldığı belirtildi.

Uluslararası Enerji Ajansı yayımladığı Nisan raporunda, Korona virüsü kaynaklı ekonomik kapanmalar nedeniyle küresel petrol talebinin bu yıl günde 9,3 milyon varil düşebileceğini belirtti. Kurum Nisan ayındaki gerilemenin ise 29 milyon varil düzeyinde olabileceğini öngördü bu yönde bir gerçekleşme, talebin 1995'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesine işaret ediyor. Kuruma göre OPEC+ ülkelerinin arz fazlasını kontrol etme çabalarına karşın, küresel stoklar, yılın ilk yarısında günlük 12 milyon varil artacak.

Gözler yeniden haftalık işsizlik başvurularında

Küresel resesyona ilişkin endişeler gündemde

Küresel riskli varlıklar ise olumsuz ekonomik veri ve haber akışıyla satış baskısı görüyor. Dün ABD temel hisse senedi endekslerinin, günlük bazda %1,4 ilâ %2,2 düşüş göstermesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğu da satılı seyrediyor. Risk algısındaki zayıflama ile dolar endeksi tekrar 100 seviyesine yaklaşırken, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de %0,64 düzeylerine geriledi. Brent petrol fiyatı ise, 27 $/varil'de.

Yurt dışında bugün ABD işsizlik maaşı başvuruları ile Euro Bölgesi Şubat ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Endeksin yönü küresel piyasalara endeksli

Kısa vadede satış baskısı devam edecek

Yurt içinde Mart ayında, bütçe dengesi 43,7 milyar TL, faiz dışı denge de 32,4 milyar TL açık verdi. Merkezi yönetim bütçe gelirleri Mart'ta yıllık %12,7 düşüş gösterirken, harcamalar %15,6 artış gösterdi. Diğer taraftan Korona virüsüne karşı önlemleri içeren kanun teklifi, TBMM'de kabul edildi. Düzenlemeyle iş ve hizmet sözleşmeleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında 3 ay feshedilemeyecek. Çalışanlara, ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar 1.117 TL destek sağlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, doğrudan satış yöntemiyle, kurumsal yatırımcılara 17 Nisan 2020 valörlü, 16 Nisan 2021 itfa tarihli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. $/TL güne 6,91 düzeylerinden başlıyor. 10 yıl vadeli DİBS getiri ise %14,42 düzeyinde.

Dolar, azalan risk iştahıyla yeniden güçleniyor. 1,10'a yaklaşan ¬/$, 1,08885'lere, 1,2650'ye yaklaşan GBP/USD 1,2485'lere geriledi.

Global risk iştahı zayıflıyor

Diğer taraftan USD/JPY hafif yükselişle 107,9'larda. Gelişmekte olan ülke para birimleri güne hafif satıcılı bir başlangıç yapıyor.

Avrupa borsalarında beş günlük yükselişin ardından dün düşüşler görüldü. Eurostoxx-600 endeksi %3,2, bankacılık endeksi %7,1 düşüş gösterdi. VIX volatilite endeksi 40,84'e yükseldi. 

Endekslerde hisse bazlı hareketlilik görüldü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)