E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ağustos ayından bu yana bazı analistler borsalarda rotasyon gerçekleşmediği takdirde, çöküşün gelebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ekonominin yeniden açılmasından fayda gören hisseler geçtiğimiz ay piyasaların genelinden daha yüksek performans göstermiş olsa da, piyasaların büyük bir bölümünde görülen düşüşler rotasyonun gerekliliğini hatırlatıyor.
Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla yükselişe geçen teknoloji hisseleri bir kez daha düşüş dönemi yaşıyor. Forbes’un haberine göre ABD Kongresi tarafından alınabilecek herhangi bir yanlış karar, piyasalarda ani bir çöküşü beraberinde getirebilir.
Korona virüsün delta varyantının yarattığı dalga pik noktasına ulaşırken ve pandeminin sonuna yaklaşılırken, aynı zamanda 18 aydır süren boğa piyasasını ortaya çıkaran unsurların da sonuna geliyoruz. Pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte borsalarda 18 aylık boğa piyasasını tetikleyen unsurlar teknolojinin benimsenme hızı, düşük faiz oranları ve yatırım yapmak için zaman olmuştu.
Pandeminin sona ermesi aynı zamanda ABD hükümetinin sağladığı eşi benzeri görülmemiş teşviklerin de sonuna gelinmesi anlamına geliyor. Bu teşvikler, aslına bakılırsa ilk çeyrekte ekonomiye giren likiditenin oranının pik yapmasının ardından gelen aylarda düşüşteydi.
Bu pik noktasının zamanlaması da spekülatif büyüme hisselerinin ayı piyasası alanına girmeye başladığı ana denk geldi. Şimdiden fiyatlanmamış olan bir teşvik paketi açıklanmadığı sürece, yeni harcamaların oranı düşerken ve faiz oranları yükselirken bir likidite düşüşüne doğru ilerliyoruz. Ekonomik arka plan ideal olsaydı, bu senaryo rotasyonu ilk aşamalarda yakalamayı başarabilen yatırımcılar için olumlu olabilirdi.
Ancak enflasyonun kalıcı olacağı beklentileri artarken ve tüketici güveni gerilerken, sağlam bir zemin üzerinde durmuyoruz. ‘Yeniden açılma’ hisseleri, geçtiğimiz ay ‘evden çalışma’ hisselerini geride bırakmış olsa da bu performansı genel olarak düşüş gösteren bir piyasada gösteriyor. Bu nedenle gerçekleşen rotasyon şimdiye kadar pasif endeks sahipleri için olumlu olmadı ve bu durumu değiştirmek için birçok faktörün devreye girmesi gerekiyor.
Bunun nedeni ise ‘yeniden açılma’ hisselerinin bu yıl yaz aylarındaki geri çekilmeye rağmen oldukça pahalı hale gelmiş olması. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre şubat ayında S&P 500 şirketlerinin fiyat-değerleme oranının son bir yılda gösterdiği yükseliş dikkat çekmişti. Bu oran ise faiz oranları yükselirken, hangi hisselerin darbe alacağına yönelik oldukça iyi bir gösterge oldu.
Tesla, Enphase Energy, PayPal ve Nvidia listenin başında yer aldı ve bir sonraki ay en az %20 düşüş gösterdi. Aynı tablo bugün farklı bir sonuca işaret ediyor: Cruise şirketleri ve hizmet sektörü hisselerinin değerlemeleri en yüksek seviyelere ulaştı. Piyasalar şimdiden korona virüsü yenmenin yan etkilerini görüyor: Yükselen faiz oranları ve spekülatif çılgınlığın sona ermesi.
Boğa piyasası taraftarları ise bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verilerinin beklentilerden daha iyimser gelmesini bekliyor. Ayı piyasası tezinin merkezinde ise enflasyon yer alırken, bu alandaki bir sürpriz piyasaların yeniden yükselmesini sağlayabilir.
Yüzde 63 yükseliş potansiyeli taşıyan hisse
Küresel piyasalarda enflasyon endişeleri sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:00)