E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ekonomik döngüde yeni bir dönem başlarken yatırımcılar pandemiyle birlikte yaşamaya alışıyor. Aynı zamanda pandemi döneminde alınan acil durum para politikası önlemleri de geri çekilmeye başlanıyor. Tüm bu gelişmeler ise ABD borsalarında giderek daha yüksek volatiliteli ve düşük getirili bir dönemin yaklaştığının sinyallerini veriyor. Önümüzdeki aylarda daha da yükselme ihtimali bulunan enflasyon, 2022’nin ilerleyen dönemlerinde toparlanabilir.
Uzun vadeli enflasyon beklentileri ise, resesyon korkuları düşük seyrederken yüksek değil. Gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi ve yeni istihdam olanakları 2021’in pik seviyelerinden gerilerken, ekonominin erken ila orta döngüden olgunlaşması, borsalar için zorlu bir dönemi beraberinde getirebilir. Forbes’un haberine göre ekonominin 2023 yılında pandemi öncesi trendlerine geri dönmesi bekleniyor. Bu şekilde gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklentilere göre %2,5’e gerileyecek ve yeni istihdamlar ayda 175 bin aralığına yerleşecek.
Büyümenin de düşüşe geçmesi bekleniyor olsa da, reel gayrisafi yurtiçi hasılada beklenen %3,9’luk artış 2008 küresel finansal krizinden bu yana görülen oldukça iyi bir seviye. Ancak durgunluk, normalden çok daha hızlı kabulleniliyor. Bu ekonomik döngüde, hisse başı gelirlerin bir önceki pik noktasına yükselmesi için geçen süre, geride bıraktığımız resesyonlara kıyasla çok daha kısa oldu. Hisse başı gelir toparlanmasının süresi ve toplam ekonomik genişlemenin ilişkili olduğu görülüyor.
Bu nedenle mevcut genişleme, geçtiğimiz dört döngüde görülen 8,5 yıllık ortalamadan çok daha kısa sürebilir. Korona virüsün Omikron varyantı nedeniyle sert yükselen vaka sayılarına rağmen, çok daha sakin ve güçlü bir ekonomik döngü için potansiyel var. Yakın dönemde gerçekleşebilecek bir resesyon riski oldukça düşük. Atlanta FED şimdi 2022’nin dördüncü çeyreği için %6,8’lik reel gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi bekliyor.
Bu oran ise 2021’in üçüncü çeyreğinde Delta varyantı nedeniyle sorun yaşandığı dönemden oldukça yüksek. Omikron varyantı ekonomiyi zorlayabilecek olsa da, kırılma noktasına getirmeyecek. Çok daha bulaşıcı olan ancak öldürücülüğü azalan varyant, pandeminin endemiye geçişinde önem taşıyabilir.
Buna rağmen bu geçişin bedelleri olacak. Ancak yine de riskli varlıklar için olumlu sonuçları beraberinde getirebilir. Finansal piyasalar için geçtiğimiz 18 ayda kilit makro tartışmalar enflasyona odaklandı. Tüketici tercihleri normalleşirken ve tedarik zincirleri üzerindeki baskı kalkarken, enflasyonda da gerileme bekleniyor.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) geçtiğimiz yıl %4,9 bandında seyretti. Bu oran ise 2010 ila 2019 yılları arasındaki %1,8’lik seviyelerden %3,1 daha yüksek gerçekleşti. Enflasyondaki yükseliş ise büyük oranda ikinci el araçlar ve diğer ürünlerden kaynaklandı. Zira pandemi döneminde tüketiciler hizmetlerden ziyade ürünleri tercih etti.
Toplam CPI sepetinin yalnızca %14’ünü oluşturan dört ürün kategorisi, yükselişin yaklaşık üçte ikisinden sorumlu oldu: Yeni araçlar, ikinci el araçlar, giyim, mobilya. 2000 yılından bu yana CPI’ın %100’ünden fazlasını hizmetler oluşturuyordu. Kısmen küreselleşme nedeniyle ürün fiyatları düşük seyrediyordu. Hizmet sektöründe enflasyon son dönemde yükseliş göstermiş olsa da, uzun vadeli trendle tutarlı görünmeye devam ediyor. Kalıcı bir enflasyon görüldüğü takdirde ürün fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor.
Pandemi döneminde sınırların kapanmasıyla küreselleşme kavramı darbe almış olsa da, trend tersine dönmüş değil. Pandeminin endemiye dönüşmesiyle birlikte de, enflasyonda yavaşlama bekleniyor. FED parasal genişleme programları kapsamındaki varlık alımlarının hızını düşürdü ve önümüzdeki aylarda faiz oranlarında artışın sinyallerini verdi. Enflasyon FED’in hedefi üzerinde seyrederken, FED’in politikalarının destekleyici olacağı düşünülüyor.
Bu durum aynı zamanda esneklik de sağlıyor. Enflasyon bahar aylarında gerilemeye başladığı takdirde FED yeniden tam istihdam hedefine odaklanabilir ve faiz oranlarındaki yükseliş, beklenenden daha düşük bir sertlikte gerçekleşebilir.
Piyasalar şimdiden parasal sıkılaşmayı fiyatladı. Vadeli piyasaları 2022’de üç faiz artışı bekliyor. Geçmişte yaşananlar ise ilk faiz artırımının hisse piyasalarında kısa vadeli volatiliteye neden olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle yatırımcıların ABD borsalarında yatay seyir, düşük getiri ve volatiliteye hazır olması gerekiyor.
Borsa İstanbul'da endişe artıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:56)