Ekonomide yaşanan gelişmeler ikinci yarının daha zorlu geçeceğini gösteriyor. Büyüme beklentisi yüzde 4’ün altına geriledi. Enflasyon en iyi ihtimalle yüzde 5 civarında olacak. Teşvikler umulanı vermedi. Kumaş ithalatındaki koruma önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Oto pazarında ithalin payı gittikçe artıyor. AB’de durum düzelmediği için sıkıntı devam ediyor...
Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre içeride Gezi Parkı Direnişi, Merkez Bankası’nın faizleri artırması, dolar kurunun 1.95’e kadar çıkması, 2014 başında yerel seçimlerin yapılması, dışarıda ise ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımını sonlandıracağını açıklaması, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da devam eden karışıklıklar ve Avrupa ülkelerinde ki ekonomik krizin devam etmesi 2013’ün ikinci yarısının daha çetin geçeceğini gösteriyor. Ekonomide büyüme beklentisi yüzde 4’ün altına gerilerken yüzde 5 düzeyinde hedeflenen enflasyon hedefinin de tutması mümkün görünmüyor. Ekonominin lokomotif sektörlerinden otomotiv ve tekstil konfeksiyon ve hazır giyimde gerekli reformların yapılmaması özellikle otomotivde ithalatın hız kazanması nedeniyle hedeflerde sapma söz konusu olacak. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak’a göre, 2013’ün başında taşıdıkları heyecanın yerini karamsarlığa bıraktı.
Toprak, GYİAD üyelerinin yüzde 41’i, 2013’ün ilk yarısında işlerinin beklentilerinin altında kaldığını, yüzde 43’ü ise ikinci yarının daha da kötü geçeceğini açıklarken yüzde 70’lik kesim yüzde 4 olarak açıklanan ekonomik büyümenin yakalanamayacağı görüşünde. Toprak,“Ekonomik beklentilerin karşılık bulması için üretmeye, işe ve istihdama odaklanılması gerekiyor. Umutların başka baharlara ertelenmemesi gerekiyor. Türkiye’nin aydınlık geleceği bu iki dinamiğin bir arada yürütülebilmesinden geçiyor” dedi.
YENİ TEŞVİKLER CANLILIK YARATMADI Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin * Yeni teşvik düzenlemeleri hazır giyim yatırımlarını istenilen veya beklenilen ölçüde canlandıramadı. * En önemli ihracat pazarımız olan AB’de toparlanma seviyesi ve yeniden büyümeye geçiş ve buna bağlı hazır giyim harcamaları ile hazır giyim siparişleri belirleyici olacak. * Rekabetçilik ve kârlılık için döviz kurları genel seviyesi de etkili olacak. Sepet kurun 2.20 üzerine çıktıktan sonra bu seviyelerde kalması ihracat artışını destekleyecek. İç pazarda ise Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikası ve yılın ikinci yarısında toparlanma seviyesi ile oluşacak hazır giyim perakende harcamaları belirleyici olacak. * Kumaş ithalatında uygulanan korunma önlemlerinin de yeniden gözden geçirilmesi ve artık sona erdirilmesi olumlu olacak.
* Yeni yatırım teşvikleri ile getirilen destekler çerçevesinde yatırımların daha cazip olması ve hazır giyim yatırımlarının özellikle 6. bölgede artması için gerekli iyileştirmeler yapılmalı. Kullanılmış makinelerin teşvik kapsamında kabul görmesi ve gelir vergisi teşvikindeki sıkıntının giderilmesi ile bürokrasinin azaltılması yatırımları artırabiir.
* Yılın ikinci yarısında bu beklentilerin karşılanması halinde 17 milyar dolar ihracat hedefini aşmak ve 50 milyar TL iç pazar büyüklüğüne ulaşmak mümkün olacak.
ÜRETİM AZALDI İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi giyim eşyası imalat sanayiinde üretim endeksi, 2013’ün Nisanı’nda 2012’nin aynı ayına kıyasla yüzde 2.1, mart ayına göre de yüzde 4 azalış gösterdiğini söyledi. Merkez Bankası’nın son açıklanan verilere göre, giyim sanayiinde kapasite kullanım oranı 2013’ün Ocak’ında yüzde 78 iken, haziranda yüzde 76.8’e düştüğüne işaret eden Tanrıverdi’nin değerlendirmeleri şöyle: * Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün performansını etkileyen en önemli faktörlerden biri döviz kurlarının seyri.
* Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 75’i, 27 AB ülkesine yapıyor. 2013’ün ilk yarısı geride kalırken AB pazarındaki sorunların tam anlamıyla çözülemediği görülmekte. Bu da sektörel ihracat performansını etkiliyor. * Ortadoğu, Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında AB ülkelerinin ardından en büyük ikinci pazar durumunda. Ortadoğu’da meydana gelen siyasi gelişmeler, özellikle Suriye, İran’daki gelişmeler ihracatı olumsuz etkileyecek.
* Gümrük Kanunu ile ilgili değişiklikler de hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü olumsuz etkiliyor. Yeni kanuna göre, gümrüklerde cereyan eden günlük operasyonlar sırasında çeşitli cezalar gündeme geldi. Bunlar özellikle zamanında teslim, hızlı moda gibi olgulara paralel hareket etmek durumunda olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları üzerinde maddi ve manevi yük oluşturuyor.
İTHALAT ARTTI Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen * 2012’nin son çeyreğinden itibaren pazarda ithalatın payı sürekli artıyor. Bu pay otomobilde yüzde 78 ve hafif ticari araçlarda yüzde 48’e çıktı.
* İhracatta artış olacağı ancak iç pazarda artan ithalat nedeni ile ülkede üretilen ürünlerin pazar payının azalacağı bir yıl olacak.
* İç pazarın olumlu etkisi ile 2011’de artan üretim özellikle Avrupa ülkelerinde düzelmenin olmaması, bazı ülkelerde daha da kötüleşmesi nedeniyle azalmasını sürdürüyor.
* Etkin ve verimli bir teşvik sistemi çok önemli. En önemli rakiplerden Orta Avrupa ülkeleri karşısında rekabet üstünlüğümüz, yeni teşvik sisteminin sanayimize kazandıracağı avantaj ile yakından ilgili olacak.
* Teşviklerdeki yeni gelişmelerin 2023 hedeflerine ulaşmada önemli olduğuna inanıyoruz. Ancak hedefler ile bugünkü durumumuzu karşılaştırdığımızda kalan 10 yılda dört kat büyümemizin zorluluğunu da özellikle vurgulamak isteriz.
*Toplam üretim 2013 ilk 6 aylık dönemde 2012’ye göre yüzde 1 artarak 570 bin adet oldu. Otomobilde haziranda üretim artışı yüzde 12 olurken ilk 6 ayda otomobil üretimi yüzde 2 azaldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.