E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yunanistan’ın yeni yardım paketi tartışmaları.. En erken Cuma gecesi çıkması beklenen AB-IMF raporunun sonucuna göre son şeklini alması beklenen Yunanistan’ın yeni kaynak paketi üzerindeki tartışmalar devam ediyor.
Özellikle ülkenin ilk kaynak temini sonrasında yükümlülükler konusunda gösterdiği zayıf performansın AB tarafını daha ihtiyatlı davranmaya ittiği gözleniyor. Finansal destek karşısında yapılması gerekenler arasında, yeni özelleştirme ajansının kurulması, kamu çalışanlarına daha düşük zam yapılması, kreditörlerin ne şekilde destek olacağının aydınlanması, buna karşılık vergi toplama yetkisinin ülke yönetiminde kalması gibi koşullar ön plana çıkıyor.
Yeni kaynak konusunun sonuçlanması aynı zamanda, ilk kaynak çerçevesinde bu ay serbest bırakılması beklenen kredi dilimiyle ilgili belirsizliğin de ortadan kalkmasını sağlayacak.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Yunanistan’ın notunu üç kademe birden indirerek, temerrüd riskini de barındıran Caa1’e çekmesi, borç çözümünde hızlı davranmayı daha da kritik hale getiriyor.
Çin’den faiz artış sinyalleri.. Çin’den son dönemde alınan yavaşlama sinyallerine karşın, enflasyonun Haziran-Temmuz döneminde % 6’ya yaklaşacağının tahmin edilmesi parasal sıkılaşma adımlarının bir süre daha devam etmesi beklentisinin korunmasına neden oluyor.
Çin merkez bankasının, önümüzdeki hafta açıklanacak Mayıs enflasyonu öncesinde, bu hafta sonuna doğru ya da gelecek hafta başında politika faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor.
Ekonomik verilerde zayıflık.. ABD’de ADP istihdam ve ISM imalat endeksinden gelen zayıf sonuçlar, büyüme hızındaki yavaşlama endişelerini yine ön plana çıkardı. ADP’de beklenenin oldukça altında gerçekleşen artıştan sonra, Cuma günü açıklanacak istihdam verilerine yönelik aşağı yönlü revizyonlar yapıldığı gözleniyor. Ancak, geçmiş aylarda her iki veri arasında ciddi farklılıklar oluştuğunu unutmamak lazım.
Ekonomik görünüme ilişkin olumsuz sinyallerle, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 2,28 ve % 2,22’lik ciddi kayıplarla 1.314 ve 12.290 puana gerilerken; DAX endeksi % 1,05’lik düşüşle 7.217 puanda kapandı. Euro-dolar paritesi de, 1,44’ün altına indi.
Çin’den gelebilecek faiz artışı ve zayıf ekonomik verilerin emtialar üzerindeki baskısıyla, ham petrol fiyatları 100 doların altına sert bir şekilde geriledi.
Altın fiyatları ise, zayıf ekonomik görünümünün para politikası üzerinde yarattığı baskıyla, 1.540-1.550 dolar bandını test etti.
Ekonomik görünümde artan karamsarlık karşısında, bugün açıklanacak haftalık işsizlik verileri ve Nisan fabrika siparişleri daha fazla dikkat çekebilecek. Geçen hafta beklentilerin üzerinde bir artışa işaret eden haftalık işsizlik başvurularının bugünkü verilerde gerileme göstermesi, ancak son dönemde gelen zayıflama işaretleri doğrultusunda 400.000 kritik seviyesinin üzerinde kalması bekleniyor. Beklentileri aşmayacak ılımlı bir rakam piyasalardaki tansiyonu azaltabilir.
Fabrika siparişlerinin ise, önceki ayın yüksek artışından sonra Nisan’da gerileyeceği tahmin ediliyor. Özellikle, ulaştırma sektörü hariç kesimdeki gerilemenin ne boyutta kalacağı önemli olacak.
İç Piyasalar
Önceki günün hızlı toparlanma hareketi ve zayıf ABD verilerine karşın, İMKB 100 endeksi % 0,28’lik yükselişle 63.225 puanda kapanmayı başardı. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın iç talep ve kredilerdeki yavaşlamayla ilgili açıklamaları, Mayıs enflasyonuna ilişkin ılımlı tablo iç dinamikleri destekledi.
Dış ticaret açığındaki azalma devam edebilir. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Mayıs verilerine göre, ihracat hacmi önceki aya göre % 6,1’lik düşüşle 11,1 milyar dolara gerilerken, yıllık artış oranı % 21,7 olarak gerçekleşti. Euro’nun diğer para birimlerine karşı değer kaybı, Dolar cinsi ifade edilen ihracat rakamının gerilemesinde etkili olmuş görünüyor.
Bu durumda, iç talepteki yavaşlama işaretlerine ek olarak, Euro-Dolar paritesinin etkisini de düşünecek olursak, ithalatta önceki ay gözlenen gerilemenin Mayıs ayında da devam ettiğini görebiliriz. Böylece, Nisan verilerinde 9 milyar dolara gerileyen aylık dış ticaret açığının Mayıs’ta 8 milyar dolar civarına inmesi beklenebilir.
İç talepte yavaşlama sinyalleri.. CNBC-e’nin nihai Mayıs rakamlarına göre, tüketici güveninde geçen yılın sonundan itibaren düşüş trendinde olan ancak Nisan ayının ilk yarısında artış gösteren tüketici güven endeksi Mayıs ayında da zayıflama eğilimine geri döndü.
Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve seçim öncesi artan tedirginliğin yanısıra, dayanıklı tüketim ve otomobil gibi ürünlere yönelik talebin azalmasının etkili olduğu gözleniyor. Seçim sonrası dönemde iç talepteki yavaşlamanın daha belirgin hissedilmesi beklenebilir.
Mayıs enflasyonunda olumlu sinyaller.. İstanbul Ticaret Odası’nın Mayıs fiyat verileri, ücretliler geçinme endeksinde % 0,58’lik ılımlı bir artışa işaret etti. Her ne kadar geçen yılın Mayıs ayında kaydedilen % 0,64’lük düşüşe göre daha karamsar bir rakam olsa da, taze sebze ve meyve fiyatlarındaki % 01‘lik önemsiz artış, Cuma günü açıklanacak Mayıs TÜFE rakamına olumlu yansıyabilir. Bizim de beklentimiz, işlenmemiş gıda fiyatlarının, geçen yılın Mayıs ayındaki kadar olmasa da, bu yıl da enflasyona yardımcı olacağı yönünde.
Kur etkisinin sınırlı kaldığı; petrol fiyatlarındaki istikrar kazanma çabasının da enflasyon gelişimini olumlu etkilediği gözleniyor.
Geçmiş yılların Mayıs aylarına ait iki kurumun verilerini karşılaştırdığımızda, TÜİK’in rakamlarının İTO’dan yaklaşık olarak 0,2-0,3 puan daha yüksek bir seviyede oluştuğunu görüyoruz. Bu doğrultuda, % 0,75’lik TÜFE tahminimizi koruyoruz. Ortalama piyasa beklentisi ise % 1,05 düzeyinde.
Para politikasındaki esnek yaklaşım bir süre daha korunacak. Merkez Bankası’nın 25 Mayıs’taki faiz toplantısına ilişkin açıkladığı özette, iç talep ve kredilerin artış hızındaki yavaşlama sinyallerine dikkat çekerek, yeni politika bileşiminin içeriği konusundaki esnekliğin korunacağı belirtildi. Yani, düşük faiz ve munzam karşılık oranlarındaki artışa dayanan politika bileşimi, gerektiği durumda ek önlemler alınması şeklinde bir süre daha devam ettirilecek.
Kısa vadede yıllık rakamlarda yükseliş gözlense de, enflasyonun temel dinamiklerindeki olumlu seyir, Merkez Bankası’na geleneksel olmayan para politikasında manevra alanı sağlayan önemli bir unsur.
Teknik Yorum
HAZİRAN ENDEKS
Endeks 30 Haziran kontratı günü 77425 seviyesinden kapattı. Yukarıda 77950-78300 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 78300’ün üzerinde bir kapanış olursa 79800-81000 seviyeleri yeniden denenebilir. Aşağıda 75800-74000 seviyeleri destek durumunda. Ancak 74000’in altında bir kapanış olursa 72000 seviyeleri test edilebilir.
SATIŞ 77900-78400 STOP 78550
ALIŞ 75900-75500 STOP 75350
DİRENÇ 78000-78550
DESTEK 76775-76100
HAZİRAN TL
$/TL Haziran kontratı günü 1,5975 seviyesinden kapattı. Yukarıda 1,6100-1,6220 seviyeleri direnç durumunda. 1,6220’nin üzerinde bir kapanış olursa 1,6305-1,6500 seviyeleri hedef olur. Aşağıda 1,5940-1,5880 seviyeleri destek durumunda. Ancak 1,5880’in altında bir kapanış olması durumunda 1,5600 seviyeleri denenebilir.
SATIŞ 1,6100-1,6150 STOP 1,6165
ALIŞ 1,5940-1,5890 STOP 1,5875
DİRENÇ 1,6020-1,6070
DESTEK 1,5925-1,5880
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:35)