E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEkonomide atama sancısı---

Ekonomide atama sancısı

Ekonomide atama sancısı
03 Nisan 2012 - 08:25 borsagundem.com

BDDK, TMSF ve MB ile ilgili kritik atamalar yapılmazsa kurul toplantıları tehlikeye girecek

BDDK ve TMSF başkanlarının yeniden atanmasına yönelik TBMM’ye yeni bir yasa teklifi sunuldu. AKP Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, TMSF ve BDDK başkanlarının görev süresini 6’dan 5 yıla indiren ve yeniden bir 5 yıl daha seçilmesini öngeren bir yasa teklifini meclise sundu. Daha önce de aynı içerikle bir teklif sunulmuş, ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu teklife karşı çıkmıştı.
Beş üyeye düştü
Atamalarla ilgili AKP grubu mevcut başkanların bir kez daha seçilebilmesi için yasa teklifi vermişti. Ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu teklife karşı çıktı ve yerine başka bir yasal düzenleme çalışması yaptı, bu yasa teklifi de TBMM’ye sunuldu. Teklif mart başında sunuldu hâlâ beklemede. İlk aşamada AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin verdiği yasa teklifinin asıl amacının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül’ün yeniden atanmasının sağlanması olduğu gündeme gelmişti. Gül’ün görev süresi doldu. Yerine İkinci Başkan Abdullah Demiröz vekaleten bu görevi yürütüyor.
Şakir Ercan Gül ile birlikte üyelerden Rasih Muhammet Danış’ın görev süresi de doldu. Başkan dahil 7 üyeden oluşan Fon Kurulu, böylece beş üyeye düştü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın TMSF için Mukim Öztekin’i istediği de konuşuluyor. Mukim Öztekin daha önce BDDK üyeliğine atanmış, ancak eski bir üye olan Servet Taşdelen’in mahkeme kararıyla geri dönmesi üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı.
BDDK’da ise Tevfik Bilgin yerine en güçlü aday İkinci Başkan Mutalip Ünal. Yine eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın da başkanlık için şansı olduğu dile getiriliyor. Öte yandan BDDK’de bir üye eksik durumda. Ayrıca AKP’li Gök’ün verdiği yasa teklifinin içinden çiftçileri sevindiricek bir madde de çıktı. Maddeye göre tabi afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirilme kapsamındaki kuruluşlara olan borçlarının silinmesi veya vadelendirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi yer aldı.
Toplantılar yapılamıyor
Özellikle bankacılık sistemi açısından kritik öneme sahip BDDK ve TMSF’de toplam üye sayısının 5’e düşmesi ‘toplantı yeter sayısı’ açısından önemli. Toplantı için 5 üyenin hazır bulunması gerekiyor. Yani bir üyenin rahatsızlanması halinde kurullarda toplantı yapılamıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)