E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyada her gün 1.900 kişi antibiyotiklere dirençli hastalık ve enfeksiyonlardan hayatını kaybediyor. Bu yılda 700 bin kişi demek. İngiltere'de yapılan Antimikrobiyal Direnç (AMR) İncelemesi'ne göre AMR kaynaklı ölümler, bu yüzyılın ortalarına gelindiğinde yılda 10 milyona kadar yükselebilir.
Söz konusu rakam, bu yıl kanserden dolayı hayatını kaybetmesi beklenen kişi sayısından fazla. Uzmanlara göre, antibiyotik direncinden kaynaklanan ölümler yakın dönemde ekonomi üzerinde ciddi bir baskı oluşturacak.
G20 zirvesine konu oldu
7-8 Temmuz'da gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi'nde hazırlanan bildirgede AMR konusuna da atıfta bulunuldu. Bildiride insanlarda, hayvanlarda ve çevre üzerinde antimikrobiyal direncin etkilerinin en aza indirilmesine yönelik ulusal eylem planlarının ortak bir çerçevede oluşturulmasının ve uygulanmasının önemine dikkate çekildi. Bildiride yeni nesil antibiyotik Ar-Ge'sinin desteklenmesine ve artırılmasına yönelik uluslararası Ar-Ge İşbirliği Merkezi çağrısı yapıldı.
G20 bildirgesinde konuya geniş yer verilmesinin nedeni dünya ekonomisi üzerinde yarattığı tehdit. Antibiyotiğe artan direnç oranı sonucu 2020 ve 2030 yıllarında küresel GSYİH'nin sırasıyla yüzde 0.5 ve yüzde 1.5 düşmesi bekleniyor.
2014'te dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından yönetilen bir komisyon tarafından hazırlanan ve 2016 yılında yayınlanan AMR raporuna göre, hiçbir tedbir alınmadığı taktirde, 2050 yılında küresel GSYİH'nın yüzde 2-3.5 oranında azalması ve 60-100 trilyon dolarlık bir küresel ekonomik kayıp yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
Terör ve grip salgını kadar tehlikeli olabilir
David Cameron tarafından projeye başkanlık etmesi için atanan ve geçtiğimiz yıl İngiltere Hazine Bakanlığı görevinden istifa eden Goldman Sachs eski ekonomisti Jim O'Neill, bu rapor ile küresel politika yapıcıların dikkatini konuya çekmeyi hedeflediklerini söyledi. O'Neill mevcut kurumlara bırakılması halinde çözüm bulmanın zor olduğunu ve G20'nin konuya eğilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin tüketiminde ilk sıralarda
Benzer açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, AMR'nin artma hızını 'ağır çekim tsunami'ye benzetirken, İngiltere Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Sally Davies, AMR'nin ülkesi için terör ve grip salgını kadar tehlikeli boyut aldığı uyarısı yaptı.
AMR'nin hızının artmasında en büyük etken insan ve hayvanlarda aşırı antibiyotik kullanımı. Washington DC merkezli Hastalık Dinamikleri Merkezi'nin hazırladığı raporda, küresel antibiyotik kullanımının 2000-2010 arasında yüzde 30 artış gösterdiği belirtildi. Artışın büyük bir kısmı Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan (BRIC) ülkelerinden kaynaklandı. 2010-2011 yıllarında ABD'de her 1000 kişiden 506'sına antibiyotik reçetesi yazılırken, bunlardan 153'ünün gereksiz olduğu ifade ediliyor.
Dünyada verisi olan ülkelere göre Türkiye, antibiyotik tüketim seviyesinin en yüksek olduğu ülkelerden. 2015 yılı verilerine göre Türkiye, Yunanistan ve Fransa OECD ülkeleri arasında antibiyotik kullanımında ilk sıralarda. Ayrıca antimikrobiyal direnç oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:47)