E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomi yönetiminde değişiklik olacak mı?---

Ekonomi yönetiminde değişiklik olacak mı?

Ekonomi yönetiminde değişiklik olacak mı?
31 Ocak 2017 - 03:08 borsaningundemi.com

Ekonomi çevreleri ve AK Parti kulislerinde, ekonomi yönetimindeki çok başlı yapının rahatsızlık verdiği konuşuluyor. İddialara göre, kabine değişikliği ile ekonominin, söylem ve eylem birliği için tek bir isme teslim edilecek

Partili cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin nisan ayında yapılacak referandum, kabinede değişiklik beklentisi yaratırken, ekonomi yönetiminde de söylem ve eylem birliğini sağlayacak şekilde tek başlı bir yapıya geçileceği dile getiriliyor.

Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre, bir süredir ekonomi çevreleri ve AK Parti kulislerinde ekonomi yönetimindeki çok başlı yapıdan duyulan rahatsızlık dile getirilirken, olası bir kabine değişikliğinde ekonominin dümeninin tek bir isme teslim edileceği konuşuluyor.

Hükümette ekonomi yönetiminin sorumluluğunu iki ayrı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli paylaşıyor. Reformların ve yatırımların koordinasyonu ve izlenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Nurettin Canikli’nin görev alanında. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ile Türkiye Kalkınma Bankası’ndan sorumlu.

Ekonomideki temel kurumların farklı bakanlara bağlı olmasından dolayı ekonomi yönetiminde koordinasyon sağlanamadığını, gereksiz bürokratik engeller oluştuğu dile getiriliyor. Öte yandan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Reformların ve Yatırımların Koordinasyonu ve İzlenmesinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal olmak üzere sekiz bakan yer alıyor. Yaşanan ekonomik kriz dikkate alındığında daha hızlı karar alınması ve söylem birliğinin sağlanması gerektiği bir dönemden geçildiği dile getiriliyor.

Ekonomi yönetiminde tam uyum yok

Kulislerde ekonomi yönetiminde tam bir uyumun olmadığı açık bir şekilde dile getirilirken, temel sorunun yaklaşım farkından kaynaklandığı dile getiriliyor. Ekonomi yönetiminde ‘bir kesim dünya ekonomilerinin kurallarını dikkate alırken, diğer bir kesim daha milli bir duruş sergiliyor. Sorun da buradan kaynaklanıyor değerlendirmesi yapılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)