E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomi politikaları endeksin yönünde etkili olacak---

Ekonomi politikaları endeksin yönünde etkili olacak

Ekonomi politikaları endeksin yönünde etkili olacak
01 Haziran 2023 - 08:27 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'Oluşturulacak yeni kabine ve beraberinde ekonomi politikaları konusundaki gelişmeler endeksin yönünde etkili olmaya devam edebilir.' denildi

Yurtiçinde 2023 yılının ilk çeyrek büyüme rakamlarını takip ettik. 1Ç23’de GSYH piyasa beklentisi olan %3,9’a paralel yıllık bazda %4 oranında artış gösterdi. Yılın birinci çeyreğinde %4 olan yıllık büyümeye hanehalkı tüketimi yaklaşık 11 puan ile katkı yaparken verinin piyasaya etkisi sınırlı kaldı. Borsa İstanbul’da ise seçim sonrası yaşanan sert yükseliş hareketinden sonra dün geri çekilme görüldü. Güne pozitif başlamasına rağmen özellikle kapanışa doğru gelen satış baskısı ile BIST100 endeksi günü %1.30 değer kaybı ile 4886 seviyesinden tamamladı. Oluşturulacak yeni kabine ve beraberinde ekonomi politikaları konusundaki gelişmeler endeksin yönünde etkili olmaya devam edebilir. Cumartesi günü ise yeni kabinenin açıklanması bekleniyor.

ABD’ye dönecek olursak Meclis, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Kevin McCarthy arasında haftalarca süren gergin müzakerelerin bir sonucu olarak, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin desteğiyle tasarıyı kabul etti. ABD borç tavanı anlaşması her iki Kongre Meclisi tarafından da onaylanana kadar gerginlik devam ederken, Fed’in faiz artırımı döngüsünün ekonomik etkisiyle ilgili endişeler asla gündemden düşmüyor. Başkan yardımcısı adayı da dahil olmak üzere Fed yetkilileri, Haziran ayında bir faiz artırımını “atlamaya” işaret ederek, ABD merkez bankasına şimdiye kadarki sıkılaştırma döngüsünün hala güçlü enflasyon verilerine karşı etkisini değerlendirmesi için zaman verdi. Piyasalar hemen fiyatlamaya geçerek önceki gün 25 baz puanlık bir artışını %67 olarak fiyatlarken, bugün ise %26 şans veriyor. Diğer taraftan yarın açıklanacak olan istihdam verisi öncesi ise Bej kitaba odaklandık. Fed’in Mayıs ayı Bej Kitap raporuna göre, ABD’de gelecekteki ekonomik büyüme için beklentiler “bir miktar” kötüleşti. Bununla birlikte Fed bölgeleri hala ekonomik aktivitede “daha fazla büyüme” beklemeye devam ediyorlar.

Avrupa tarafında işler çok iyi gitmiyorken dün açıklanan Almanya enflasyonu euro bölgesi enflasyon baskılarının hafiflediğini gösterdi, ancak bu ‘iyi haber’ risk iştahını desteklemek için yeterli gelmiyor. Almanya’da nisanda %7,2 olan yıllık enflasyon, mayısta beklentilerin altında %6,1’ye geriledi. Aynı dönemde enerji fiyatları yıllık bazda %2,6 artarken, yıllık artışın gıda fiyatlarında % 14,9 ile tekrar ortalamanın üzerinde artmaya devam etmesi dikkati çekti. Hizmetlerdeki artış ise yüzde 4,5 oldu.

Asya-Pasifik piyasaları, ABD borç tavanını yükseltmeye yönelik yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinin ve varsayılan son tarihten sadece birkaç gün önce Senato’ya sunulmasının ardından bu sabah çoğunlukla yükseldi. Japonya’da Nikkei 225, Çarşamba günü 31 binden geri çekildikten sonra yüzde 0.3’lük bir kazanç gördü ve Topix de yüzde 0.46 yükseldi.

Petrol fiyatları, verilerin geçen hafta ABD ham petrol stoklarında beklenmedik artış ve Çinden gelen zayıf PMI verileri sonrası yaşadığı geri çekilmeden sonra bugün açılışla birlikte pozitife döndü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,43 artışla varil başına 73 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) %0,6 artış ile varil başına 67,70 dolara yükseldi.

Ayın ilk günü yurt içinde imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), İstanbul enflasyonu ve haftalık parasal gelişmeler takip edilecek. Bugün ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini de takvimde bulunuyor. Yurt dışında da veri gündemi PMI olurken, Euro Bölgesi tüketici fiyatları ve ABD’de ADP özel sektör istihdamı da yakından izlenecek.

‘Ekonomi Doktoru’ Hikmet Baydar, Türk ekonomisinin nabzını tuttu

 

Borsada işlem hacmi sınırlarında revizyon

 

VİOP piyasa yapıcılık programında değişikliklere gidildi

 

Günün önemli şirket haberleri 01/06/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)