E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Davutoğlu'nun İran ziyaretinin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye'ye yapacağı önemli ziyaretin de ilk adımını oluşturması bekleniyor. İran'a uygulanan ambargonun – yaptırımların kaldırılmasından ardından Türkiye ile İran arasında 35 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılması hedefleniyor. Türk iş dünyası da, gözünü İran'a ve iki ülke arasındaki diplomatik temaslara çevirmiş durumda. Türkiye ile İran arasındaki temasların; ABD, Rusya ve AB tarafından da yakından izlendiğini söylemek mümkün.
TÜRKİYE ZİYARETİNİ İPTAL ETMİŞTİ
Türkiye ile İran arasındaki üst düzey temaslar, Suriye konusundaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle kesilme noktasına gelmişti. İran Dışişleri Bakanı, geçen yıl Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal etmişti. İran ile Türkiye arasındaki en önemli sorunlardan biri Suriye. İki ülkenin Suriye politikası birbirine tamamen zıt. İran, Suriye'de mevcut rejimi yani Esad yönetimini destekliyor. Bu desteğini diplomasinin ötesinde Suriye'ye gönderdiği milisler ve silah yardımıyla sahaya da yansıtmış durumda. Bu çerçevede İran ile Rusya'nın çıkarlarının belirli ölçüde çakıştığını ve anlaşmalı veya zımnen ortak hareket ettiklerini söylemek de mümkün.
STRATEJİK SABIR
Türkiye ile İran, Suriye'de bu kadar derin bir anlaşmazlık içinde olmalarına rağmen ilişkileri geliştirme konusunda da arayış içinde. Bu çelişkili tablonun ardından yatan reel ekonomik ve politik gerçekler var. Birincisi iki ülke arasındaki temel sorun bölgesel politikalarla ilgili. Ama ikili ilişkilerde mevcut konjonktürde önemli bir sorun yok. İki ülke de, "stratejik akıl – stratejik sabır " anlayışına dayalı ve ticari - ekonomik ilişkileri geliştirmeye dayalı politik anlayışın yaşama geçirilmesi isteğinde.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA TEMAS TRAFİĞİ YAŞANDI
Milliyet'in edindiği bilgilere göre; bu anlayış çerçevesinde Türkiye ile İran arasında bir ziyaret trafiği oluşturulması için son aylarda yoğun iletişim trafiği yaşandı. Son noktalardan birini, İran Dışişleri Bakanlığı Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur'un geçen ay içinde Ankara'daki temasları oluşturdu. Bu temas sırasında iki ülke arasında çetin Dışişleri Bakanlığı'nda saatlerce süren çetin müzakereler yaşandı. Bu müzakereler çerçevesinde belirli ölçüde anlaşma sağlandı. Buna göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İran'a resmi ziyareti temasların ilk adımını oluşturacaktı.
İLK ZİYARETİ DAVUTOĞLU YAPIYOR
Davutoğlu, 4 Mart akşamı Tahran'a gitti.
Bunun ardından ziyaret programlarında değişiklik olmazsa İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'yi ziyareti edecek. Karma Ekonomik Komisyonun (KEK) 25. Toplantısı önümüzdeki aylar içinde Ankara'da yapılacak. İran, Türkiye ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının üçlü mekanizma görüşmesi de Tahran'da yapılacak.
RUHANİ TÜRKİYE'YE GELECEK
Bu ziyaret trafiğinin en üst seviyesini, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye,'ye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı çerçevesinde gelmesi oluşturacak.
Türk iş dünyası da, İran'ı ilgi alanına aldı. Bu çerçevede TÜSİAD da , Tahran'a ziyarette bulunacak.
35 MİLYAR DOLAR
BM, Ocak ayının ortasında İran'a uygulanan yaptırımların yani ekonomik ambargonun kaldırıldığını duyurmuştu. ABD ve AB'de ambargonun kaldırılması yönünde kararlar almıştı. Yaptırımların ardından derin kültürel ve tarihi ilişkileri bulunan Türkiye ile İran birbiri için iki önemli Pazar olma potansiyeli kazandı. Resmi yetkililerin ifadelerine göre; iki ülke arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. Bu ticari potansiyel; Suriye ve bölgesel konulardaki ihtilaflara rağmen Türkiye ile İran'ın ilişkileri düzeltme yönündeki en önemli motivasyonlarından birini oluşturuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:43)