E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, günde 5,9 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını belirterek, yeni bir kampanya ile israfına 'dur' diyeceklerini söyledi. Eker, "Herkesin desteğini bekliyoruz. " dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmek israfı ile ilgili çalışmaları hız kazandı. Bakan Mehdi Eker, ekmek israfının önlenmesine yönelik kampanya başlatacaklarını hatırlatarak, Türkiye'de günde 101 milyon adet 250 gramlık ekmek üretildiğini söyledi. Eker, bunun 5,9 milyon adedinin israf edildiğine dikkat çekti. Eker, "Bunun değerine baktığımızda toplam ihraç ettiğimiz un kadar bunun değeri var. Yani bir yılda tüm Türkiye'nin ihraç ettiği un kadar biz israf ediyoruz." dedi.
Dünyada ve Türkiye'de ekmek israfının önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Eker, "Bu konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde büyük bir kampanya ile ekmek israfını önleme çalışması başlatacağız. Bir araştırma yaptırdık. Bu araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de hakikaten çok büyük bir israf olduğunu tespit ettik." diye konuştu. Bakanın verdiği bilgiye göre, günlük 1500, yıllık ise 550 bin ton ekmek çöpe gidiyor. "Bunun değerine baktığımızda toplam ihraç ettiğimiz un kadar bunun değeri var. Bir yılda Türkiye'nin ihraç ettiği un kadar biz israf ediyoruz. Bu kârlı bir iş değil. Bizim inancımızda da dinimizde de tüm dinlerde de israf, men edilen, tavsiye edilmeyen, istenmeyen bir davranıştır. O nedenle bu süreçte Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun da bu kampanyaya iştirak etmesini istiyoruz." diyen Eker, 2011 yılında Türkiye'nin dünyanın en çok un ihracatı yapan ülkesi olduğunu da kaydetti. Antalya'da Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen Buğday, Un ve Ekmek Kongresi'ne katılan Bakan Mehdi Eker, Türkiye'de yaklaşık 18 milyon ton buğday tüketimi, 21 milyon ton da üretim gerçekleştiğini kaydetti. Eker, "Yaklaşık 3 milyon ton civarında bir fazlamız var. Türkiye bunu dışarıya satıyor. Yetmiyor. Türkiye 2002'de buğday unu ihracatında 12'nci sırada yer alıyordu. Şimdiye kadar hep ikinci sırada yer alıyordu. 2011'de toplam 2,8 milyon ton ihracat ve 1,9 milyar dolar gelirle dünyanın en fazla un ihracatı yapan ülkesi olduk." diye konuştu.
Bakan Eker, Türkiye'nin birçok sektörde cari açık sorunu yaşadığını ancak tarım sektörünün dış ticaret açığı veren değil, fazlası olan bir sektör olduğunu vurgulayarak, "Tarım sektörü olarak 4 milyar dolar dış ticaret fazlamız var." dedi. Buğday üretimine de değinen Eker, 7,9 milyon hektar alanda toplam 21,8 bin ton buğday üretildiğini kaydetti. zaman
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:22)