E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinEkmek parası için ilkel şartlarda tuz üretimi---

Ekmek parası için ilkel şartlarda tuz üretimi

Ekmek parası için ilkel şartlarda tuz üretimi
09 Temmuz 2014 - 03:37 borsaningundemi.com

Siirt'te bulunan tuz kuyularında köylüler ilkel şartlarda yılda yaklaşık 5 ton tuz üretimi yapıyor

Siirt'te Osmanlı döneminde kurulan, 1998 yılında zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan tuz kuyularını, köylüler kendi imkanlarıyla işletiyor. Akdoğmuş ve Bayraktepe köyleri arasındaki tuz kuyuları, çevredeki köy sakinlerinin geçim kaynağı haline geldi. Hürriyet'teki habere göre yıllık ortalama 5 ton tuzun üretildiği kuyuları işleten köylüler, 15 yıldır vergilerini ödediklerine belirterek, kuyuların kendilerine devredilmesini istiyor.
      
Köy sakinlerinden Taci Sezgin, babasının devlet tarafından işletilen tuz kuyusundan emekli olduğunu, kuyuların yıllardır da köylüler tarafından sırayla kullanıldığını söyledi. Zor şartlar altında tuz üretimi yapıldığını aktaran Sezgin, yaklaşık 9 metre derinliğinde kazılan kuyulardaki suyun yüzeye çıkarılarak, havuzlara aktarıldığını, bir süre sonra güneşte suyun içindeki tuzun ortaya çıktığını belirtti.


      
Tuz üretimi yapanların havuz kurarak 3 kuyudan tuz elde ettiklerini bildiren Sezgin, ürettikleri tuzların Siirt'te işletildikten sonra piyasaya sürüldüğünü, köylülerin bu şekilde geçimlerini sağladığını aktardı. Tuz üretiminin ülke ekonomisine katkısı olduğunu dile getiren Sezgin, "Dışarıdan tuz almamak ve tuz kaynaklarımıza sahip çıkmak için 15 yıldır vergimizi ödeyerek üretim yapıyoruz" diye konuştu.
      
Sezgin, devlet tarafından işletildikten sonra zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan kuyuların yüzlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu vurguladı.
      
Geçimlerinin tarım ve hayvancılığın yanı sıra tuz üretiminden sağlandığını anlatan köylülerden Fehim Yılmaz da kuyuları daha modern şartlarda işletmek istediklerini, bu nedenle kuyuların işletenlere devredilmesi gerektiğini kaydetti.
      
Devlet tarafından işletilen tuz kuyularında 18 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Abdullah Yılmaz ise bugüne kadar kuyularda herhangi bir sıkıntı veya göçük meydana gelmediğini anlattı.
      
Yılda 5 ton tuz üretiliyor

Babasının da tuz kuyularında çalıştığını, baba mesleğini sürdürdükten sonra şimdi çocuklarının da aynı mesleği yaptığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
      
"O zaman maaşlar üretilen tuzun kilogram hesabına göre veriliyordu. Daha sonra resmi oldu, birçok insanımız faydalandı. 1994 yılında emekli oldum. Şimdi ise kendi imkanlarımızla kuyulardan tuz çıkarıyoruz. Çünkü başka bir iş imkanı yok. Ya bu işi yapacağız ya da göç edeceğiz."
      
Ürettikleri tuzun 70 kilogram ağırlığındaki çuval fiyatının 15 ile 20 lira arasında olduğunu aktaran Yılmaz, "Yıllık yaklaşık bir kuyudan 200 torba çıkarıyoruz. Kuyularda yılda 5 tona yakın tuz elde ediliyor. Üretilen tuz birçok kente gönderiliyor" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)