E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin ekmekle ilgili birçok hususu düzenlediğini aynı zamanda obezite ile mücadeleye destek için atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.
İZTO'da düzenlenen Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği bilgilendirme toplantısında konuşan Demirtaş, Türkiye'de her gün yaklaşık 120 milyon adet ekmek üretildiğini, yıllık hesaplandığında bunun yaklaşık 44 milyar adet olduğunu belirtti.
Demirtaş, ABD ve AB ülkelerinde kişi başına ekmek tüketimi yıllık 40-50 kilo aralığında değişirken, Türkiye'de bunun 3-4 kat daha fazla olduğunu kaydetti.
Oda olarak sektöre özel önem verdiklerini, ekmek ve pastacılık sektörlerinde faaliyet gösteren 700 kadar üyelerinin bulunduğunu dile getiren Demirtaş, sektöre yönelik çok sayıda çalışma yaptıklarını, ''İzmir ekmeği''nin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.
Demirtaş, ''İzmir'de tabii ki Vakfıkebir ekmeği satılabilir ama niye İzmir ekmeği yok diye çalışma yaptık ve İzmir ekmeği ürettik, tahıllı ve çeşnili ekmek şeklinde. Marka tescili yaptık, üretimini gerçekleştirdik. Ama üreticiler olarak hiçbiriniz bunun devamını getirmedi. İzmir ekmeğini üretmeye başlayın, ilgiyle karşılanacağını düşünüyorum'' dedi.
Eskiden ekmeğin içeriği, sağlıklı olup olmaması gibi hususların devletin gündeminde yer almadığını belirten Demirtaş, ''Ama şimdi tuz oranı bile yazılıyor, denetleniyor. Sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşım önemseniyor'' diye konuştu.
Demirtaş, 4 Ocak'ta yayımlanan ekmek tebliğinin bu anlamda önem taşıdığını anlatarak, ''Tebliğ ekmeğin özellikleri, katkı maddeleri, ambalajı,etiketi, tuz miktarı, gramajı gibi birçok hususu düzenliyor. Tebliğde ekmeğin gramajından tuz miktarına kadar birçok değişiklik ve yenilik bulunuyor'' dedi.
Getirilen değişiklikle azami tuz oranının yüzde 1,5'e kadar indirildiğini, kepek oranının artırıldığını, böylelikle ekmeğin daha sağlıklı hale getirildiğini vurgulayan Demirtaş, ''Obezite ile mücadeleye destek için atılmış önemli bir adım aynı zamanda'' görüşünü dile getirdi.
Demirtaş, pazar yerlerinde satılan ambalajsız ve hijyen koşulları sağlanmayan ekmeklerin satışına yönelik, belediyelerin daha etkin çalışma yapması gerektiğini ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise müdürlük bünyesindeki denetim elemanı sayısının bakanlıkça bu yıl iki katına çıkarılarak 240'a yükseltildiğini, dolayısıyla personel yetersizliği gibi bir mazeretin de ortadan kalktığını söyledi.
Güldal, geçen yıl 12 bin 880 denetim yaptıklarını, aldıkları 1665 numunenin 215 adedinin uygun olmadığını tespit ederek, 775 işletmeye 4,5 milyon lira ceza verdiklerini, 66 işletmeyi de faaliyetten men ettiklerini, bu yıl bu sayıların yükselmesini beklediklerini, zira denetim sayılarını artırdıklarını bildirdi.
Ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi yapan sektörde 2 bin 311 adet denetim yaptıklarını, 20 numunenin gıda kodeksine uygun olmadığını tespit ettiklerini ve 20 işletmenin faaliyetten men edildiğini dile getiren Güldal, hem tüketici sağlığının korunması hem de işletmelerin zarara uğramaması için sektörden gerekli hassasiyeti göstermesini beklediklerini sözlerine ekledi. AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:03)