E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsaların tarihsel verilerinde en kötü istatistiklere sahip olan Eylül ayı yine karamsar bir görünümle sona erdi. Borsa uzmanları şimdiyse gözlerini Ekim ayı istatistiklerine çevirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekim ayı hakkında yazılıp çizilen birçok mit bulunuyor. Ancak tarihsel verilere göre dikkat çeken ayrıntıysa Ekim ayının volatilitesinin oldukça yüksek bir dönem olduğu.
MarketWatch yazarı Mark Hulbert Ekim ayına ilişkin tarihsel verilerden bahsetmeden önce borsalarda bu aya ilişkin oluşturulan efsaneleri dile getiriyor.
Efsane 1: Ekim ayı en büyük trend değişikliklerinin gerçekleştiği ay
Hulbert’e göre söz konusu yargı açık bir şekilde doğru değil. Zira araştırma firması Ned Davis Research tarafından tutulan 1900 yılına kadar geriye giden boğa ve ayı piyasası takvimine göre, Ekim ayında ABD borsalarındaki ana eğilimlerde dokuz kez büyük değişiklik meydana geldi. Buna karşın Eylül ayında 10 kez büyük trend değişimi görülürken Kasım ayı da Ekim ayıyla benzer bir biçimde 9 kez büyük değişikliklere sahne olmuş.
Yılın tüm aylarında ise ortalama altı ila yedi kez trend değişimleri görülüyor. Bahsedilen üç ayın ortalamalarına ilişkin hiçbir veri de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiyor.
Bu efsanenin kaynağında ise Ekim ayının sözde ‘ayı katili’ olduğuna dair bir inanç yatıyor. Ned Davis takvimi de Ekim ayında ortalamanın üzerindeki bir sayıda ayı piyasasının Ekim ayında sona erdiğini doğruluyor. Diğer aylarda ortalama üç ila dört kez ayı piyasaları sona erirken Ekim ayında toplam sekiz kez ayı piyasaları sona ermiş. Ancak Hulbert’e göre bu tarihsel faktör, hisse senetlerinin halihazırda bir ayı piyasasında olduğunu düşünmeyen bir yatırımcı için, bu yılın Ekim ayında ABD borsasına ışık tutmayacaktır.
Hulbert, Ekim ayında borsalardaki trendlerin tıpkı diğer aylarda olduğu gibi değişebileceğini ancak bunun yılın 10. ayında olduğumuz için gerçekleşmeyeceğini söyledi.
Borsa yazarı bu düşünceyi akılda tutmanın önemli olduğunu zira rasgele olaylara anlam atfetmenin insanlığın doğasında bulunduğunu belirtiyor. Hulbert bir ay öncesinde Eylül ayının ABD borsaları için kötü bir ay olmasını beklemek için iyi bir tarihsel neden olmadığını hatırlatıyor. S&P 500 Endeksi aylık performansı %4,8 oranında düşse dahi Hulbert halen argümanının arkasında olduğunu belirtiyor. Borsa yazarı konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Size yazı tura attığınızda yazı gelmesini beklemek için hiçbir neden olmadığını söyleseydim, parayı attıktan sonra yazı gelse dahi yanıldığım sonucuna varamazdınız. Benzeri bir prensip buraya da uygun düşüyor.”
Efsane 2: Ekim ayı mevsimsel olarak tercih edilmeyen altı ay arasındaki en son aydır
Hulbert bu fikrin tam olarak bir efsane olmadığını belirtiyor. Borsa yazarına göre bu istatistik her dört yılda bir kez gerçekleşiyor ve 2021 yılı o dört yıldan birisi değil.
Borsa uzmanı Mayıs ayında satışa geçme gibi modellere dikkat çekerek bu modellerin sadece ABD’deki başkanlık seçimlerinde uygun gelen mevsimsel istatistikler olduğunu belirtiyor. Hulbert’e göre mayıs ayında satışa geçmenin normal zamanlarda yılın diğer aylarında satışa geçmeyle hiçbir istatistiksel bağlantısı bulunmuyor. Hulbert aynı şekilde “Cadılar Bayramı Göstergesi” olarak da bilinen Ekim ayındaki alımların yoğunlaşmasını beklemenin de istatistiksel modeller açısından hiçbir şey ifade etmediğini belirtiyor.
Ekim ayı volatilitesi yüksek bir ay
Borsa uzmanı iki efsanenin dışında Ekim ayına ilişkin istatistiki verilerin gösterdiği bilgilerinse dikkate değer olduğunu belirtiyor. Zira borsa takviminde volatilitesi en yüksek olan ay Ekim ayı.
Mayıs ayına ilişkin efsaneye dayanan modelin aksine Ekim ayı döngüsünün sadece başkanlık seçimlerinde gerçekleşen bir yıllık bir işlevi bulunmuyor. Ayrıca Hulbert bu yüksek volatilitenin tutarlı da olduğunu belirtiyor:
“Dow'un yaratılmasından bu yana geçen süreyi ikiye bölecek olsaydık, Ekim ayı hem birinci hem de ikinci yarılarda volatilitesinin en yüksek ay olduğu ortaya çıkardı. Ayrıca, 1929 ve 1987'yi örnekten çıkarsak bile Ekim ayı volatilite sıralamasının zirvesinde kalmaya devam ediyor. Her iki sene de Ekim ayında borsa tarihindeki en kötü iki çöküşün meydana geldiği yıllar.”
Hulbert Ekim ayında volatilitenin neden bu kadar yüksek olduğunu bilmediğini ve normal şartlarda açıklama eksik olduğunda bu tür modelleri görmezden gelmeyi tavsiye ettiğini belirtiyor. Ancak yüksek volatilite basitçe yüksek volatilite beklentisinden dahi gerçekleşebilir. Hulbert’e göre Ekim ayının bu konudaki kötü geçmişinin yüksek volatilitenin devamına sebep olabileceğine dikkat çekiyor.
Yatırımcılar ne yapmalı?
Borsa uzmanı yatırımcıların bu verilerden iki önemli ders çıkarabileceğini belirtiyor. Bunlardan birincisi yatırımcıların yükselen volatilite karşısında korkmaması gerektiği. Hulbert yatırımcılara yatırım stratejilerini çöpe atmadan önce dayanmaları gerektiğini belirtiyor.
Ekim ayında dikkat edilmesi gereken ikinci dersse yüksek risk iştahı olan yatırımcılar için geçerli. Hulbert’e göre bu tür riskli bir yatırım tercih eden yatırımcılar ekim ayı boyunca volatilitenin yüksek olduğu zamanlarda yükselişe geçen borsa yatırım fonlarını tercih edebilir. Borsa yazarı yüksek volatilite zamanlarında getiri sağlaması beklenen iPath S&P 500 VIX Kısa Vadeli İşlemler ETN’sini (tahvil yatırım fonu) tavsiye ediyor. Ancak Hulbert bu borsa ürününün sadece kısa vadeli yatırımlar için uygun olduğunu ve volatilitenin sabit olduğu zamanlarda değer kaybettiğini hatırlattı.
Borsalarda korkulan düzeltme başladı mı?
Ünlü ekonomist Stephen Roach uyardı: Stagflasyon riski yaklaşıyor
Silikonun fiyatı yüzde 300 arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aşağıdaki yorumları okudum klasik küçük yatırımcı psikolojisi, düşerken hisse satarlar, yükselirken hisse alırlar ellerine verdilermidi,ya patrona küfür ederler ya hükümete ha! birde tahtacı var,
Hisse senetleri yükselişi yılbaşından bu yana enflasyonun çok altında kaldı. Dolar, Altın ve faizin bile altında kaldı. 6-7 hisse dışında prim yapmıyor. Borsa ne kazanırsa bu kalan üç aylık sürede kazanacak. Ekonomik dengeler borsayı bir piston gibi sıkıştırıyor. Kalan üç ayda borsa beklentileri karşılamaz ekonomiyi direkt etkiler.
Ne bekliyorsa olacaktır zaten. Ben çıktık. Kaybedecek tek kuruşum kalmadı
Borsa defterini seçimlere kadar kapattım
Kara günler
Valla son 3 ayın haberlerine bakınca Ekim ayının iyi geçmeyeceğini söyleyebilirim
Ekim ayında Borsaları Ayı 🐻 lar bekliyor
bugün mardin enerjiden % 8.55 kaptım arasıra böyle kapsam bana yeter.kasım ayından önce borsa girmen oldukca riski bence.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:58)