E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Brooking Enstitüsü Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Kemal Derviş ve AB'nin eski dış politika şefi Javier Solana, Avrupa'ya, krizden çıkmak için daha fazla birleşmesi tavsiyesinde bulundu.
Avrupalı düşünce kuruluşlarının işbirliğinde hazırlanan Europe's World dergisine ortak makale gönderen Derviş ve Solana, ''Avrupa projesi geçmişte birçok zorluğun üstesinden geldi, fakat gelecek 2-3 yılda çok büyük zorluklarla karşılaşılacak. Sadece Avro Bölgesi değil AB de tehlike altında'' uyarısında bulundu.
2-3 ülkenin Avro Bölgesi'nden çıkmak zorunda kalması halinde yaşanacak depremin tüm AB'yi sallayacağı kaydedilen makalede, bazı ülkelerin bir süreliğine avrodan ayrılmasını savunanların bunun ne anlama geldiğini tam olarak kavrayamadıkları, bu tür ayrılıkların muhtemelen geri dönüşünün olmayacağı vurgulandı.
Derviş ve Solana'nın ortak makalesinde, Avro Bölgesi'nde mali politikalar ve finans sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi başta olmak üzere entegrasyon, uyum ve işbirliğinin artırılmasının zorunlu olduğu belirtildi.
Makalede, entegrasyonun aynı zamanda ulus devletlerin temel egemenlik alanlarını paylaşmaya razı olması anlamına geldiği ifade edilerek ''Bu, öylesine bir deneyim olmayacak ve bu nedenle Avrupa yol ayrımında. Ya egemenliklerini daha fazla paylaşıp ilerleyecekler ya da dağılacaklar. Burada başarının anahtarı, bu paylaşımın egemenliğin hesap verebilir kurumlara transferinden geçiyor. Bu operasyonun meşruiyeti demokratik bir süreçle sağlanmalıdır. Meşruiyet için vatandaşlar, kendilerini yöneten kurumların halkın çıkarlarını korudukları ve karar alma süreçlerinde kendilerinin görüşlerinin de dikkate alındığı düşüncesini taşımalılar. Bu, güce değil kurallara dayalı bir birlik anlamına geliyor'' denildi.
Ortak makalede, mevcut durumda ise Avrupa kamuoyunun AB'de kararları birkaç ya da tek bir ülkenin aldığı kanaatini taşıdığı ve bu tür düşüncelerin işbirliğine engel oluşturduğu görüşü savunuldu.
Derviş ve Solana'nın makalesinde ''Egemenliğin paylaşımında mutlaka ülkelerin göreceli ağırlığı tanınmalıdır ve bu ağırlıklara dayalı olarak bir anlaşmaya varmak zor bir süreç olacaktır. Hükümetlerarası karar alma süreçleri son dönemde Avrupa'da hep baskın çıkmıştır ve şüphesiz önemli rol oynamaya devam edecektir. Fakat hükümetlerarası karar süreçleri, egemenliğin daha fazla paylaşılmasına bağlı olarak inşa edilecek Avrupa kurumlarının destekleyecekleri Avrupa siyasi alanının ortaya çıkmasıyla tamamlanmadıkça, ne Avro Bölgesi ne de AB'nin mevcut krizin üstesinden gelmesi ihtimal dışıdır'' denildi.
AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:28)