E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Yaz aylarında faiz indirimi borsalar için en büyük risk---

Ed Yardeni: Yaz aylarında faiz indirimi borsalar için en büyük risk

Ed Yardeni: Yaz aylarında faiz indirimi borsalar için en büyük risk
16 Mayıs 2024 - 14:06 borsagundem.com

Piyasa uzmanı Ed Yardeni, yaz aylarında gerçekleşecek olası bir faiz indiriminin borsaları uzun vadede kötü etkileyeceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar Fed’in faiz oranlarını indirmesini bekleyedursun, piyasa uzmanı Ed Yardeni, yaz aylarında olası bir faiz indiriminin piyasaların geleceği açısından olumsuz olabileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ed Yardeni, yatırımcıların yaz ayları için faiz indirimi çığırtkanlığı yapmaması gerektiğini öne sürüyor.

Yatırımcılar ne istediğine dikkat etmeli

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Ed Yardeni, Fed’den faiz indirimi söz konusu olduğunda piyasaların ne istediğine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Piyasa emektarı Yardeni, Fed'in bu yaz faiz oranlarını düşürmesi durumunda borsayı ‘yukarı yönlü ani bir yükseliş'in beklediğini ancak bunun uzun vadede piyasalar için olumlu olmayacağı uyarısında bulunuyor.

Bloomberg Surveillance'a verdiği demeçte Yardeni, “Eğer merkez bankacıları Temmuz veya Eylül ayı politika toplantısında para politikasını gevşetmeyi seçerse, bu S&P 500'ün yıl sonuna kadar yüzde 13 artışla 6.000 puana çıkmasına neden olabilir” diyor.

Yardeni Research Başkanı, bunun yatırımcılara harika görünebileceğini ancak piyasanın halihazırda ne kadar pahalı olduğu göz önüne alındığında bu büyüklükteki bir yükselişin aslında hisse senetleri için sağlıksız olacağını söylüyor. Ani yükselişleri her zaman ani düşüşlerin takip ettiği konusunda uyarıda bulunan Yardeni, “Bu da piyasanın çok hızlı yükselmesinden sonra dik bir düşüşe işaret ediyor” diyor.

Yaz aylarında faiz indirimi ‘hata’ olur

Yardeni, S&P 500'ün 2024 yılı sonuna kadar 5.400 puan seviyesini göreceğini söylüyor. Endeks halihazırda bu seviyelere yakın seyrediyor ve gösterge ve 5.200 puan civarında işlem görüyor.

Yardeni, “Boğa piyasası sürekli olarak tahminlerimi altüst ediyor” diyor ve Fed'in yaz dönemindeki olası faiz indirimini bir ‘hata’ ve şu anda piyasa için en büyük risk olarak nitelendiriyor. Yardeni, “Benim endişem, eğer Fed gerçekten faiz oranlarını düşürmeye başlarsa, bu gerçekten ani bir yükseliş yaratabilir ve bu benim için bir sorun anlamına geliyor” diyor.

Merkez bankacıları para politikasının yolunu belirlerken zorlu bir dengeleme hamlesiyle karşı karşıya. Yüksek faiz oranları ekonomiyi resesyona sokma riski taşırken faiz oranlarının çok hızlı düşürülmesi enflasyonun yeniden canlanması riski taşıyor ve bu da Amerikalı tüketiciler için ciddi bir olumsuzluk anlamına geliyor.

Ekonomi, kısıtlayıcı para politikasına dayanıyor

Fed yetkilileri, faiz indirimlerini düşünmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine düşme yolunda olduğuna dair daha fazla kanıt aradıklarını söylüyor. Yardeni, faiz oranlarının 2001'den bu yana en yüksek seviyelerde olduğunu ancak büyümenin şu ana kadar güçlü kaldığını, bunun da ekonominin kısıtlayıcı para politikasına dayanabildiğini gösterdiğini söylüyor.

Yardeni, “Bence Fed'in enflasyonu düşürdüklerinden tam olarak emin olmadıkları, acele etmedikleri ve faizleri düşürme yanlısı olmadıkları yönünde rehberlik sağlaması daha mantıklı olacak. Faiz oranlarının düşmesi gerekiyor. Benim görüşüm Fed'in faiz oranlarını normalleştirdiği yönünde” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar çoğunlukla faiz oranlarının Eylül ayından önce düşmesini beklemiyor. CME FedWatch aracına göre, piyasalar, Fed'in Haziran ayındaki bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını aynı seviyede tutma ihtimalini yüzde 92 olarak görüyor. Piyasalar, Fed’in yıl sonuna kadar yalnızca bir veya iki kez faiz indirimine gitme ihtimalini ise yüzde 66 olarak fiyatlıyor.

Ed Yardeni: Faiz indirimi hisse senetlerinde ani yükselişi tetikler

 

Mester: Fed'in faiz oranlarını sabit tutması uygun görünüyor

 

Fed Başkanı Powell “Bu kez farklı olacak” derken haklı mı?

 

Chicago Fed Başkanı enflasyonun düşmeye devam edeceğine inanıyor

 

Fed Başkanı Powell'dan 'enflasyon' mesajı

 

Stifel: Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefi boş bir hayal

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)