E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek---

Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek

Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek
27 Şubat 2024 - 11:24 borsaningundemi.com

Piyasa gurusu Ed Yardeni, hisse senetlerinin Fed’in para politikası rejimi altında yükselmeye devam edeceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in önde gelen isimlerinden Ed Yardeni, ABD ekonomisinde faiz oranlarının tam olarak doğru fiyatlandığını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1990’lara damga vuran yükseliş ivmesinin yeniden başladığını belirten Yardeni, bunun 2020’lerin sonuna kadar devam etmesini bekliyor.

90’ların tekrarı

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Yardeni, “Ekonomideki faiz oranları tam olarak doğru fiyatlanıyor. Bu, ‘Kükreyen 1990’ların' geri dönebileceği anlamına geldiği için hisse senetleri muhtemelen önümüzdeki 10 yılda da yükselmeye devam edecek” şeklinde konuşuyor.

Yardeni Research Başkanı, S&P 500'ün bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmaya yaklaştığını belirterek, hisse senetlerinde Ekim ayından bu yana muhteşem bir yükseliş yaşandığına dikkat çekiyor. Bu arada Yardeni, ABD ekonomisinin hızlı büyümeye dayalı ‘Kükreyen 20'li yıllar’ olarak adlandırdığı bir 10 yıl daha geçirmeye hazır olabileceğini söylüyor.

Bazı Wall Street yorumcuları, yüksek faiz oranlarının hala ekonomiyi resesyona sürükleme riski nedeniyle yaklaşan fiyat düzeltmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak Yardeni, günümüz piyasasının, ekonomideki faiz oranlarının iyi bir noktada olduğu ve borsanın yükselişe geçtiği 90'lı yılların sonlarına paralel bir seyir izlediğini belirtiyor.

Faiz oranları yüksek kalabilir

Yardeni, dün paylaştığı notta, federal fon oranına atıfta bulunarak, “Biz 1990'ların senaryosunun ikinci yarısının, mevcut on yılın geri kalanındaki en muhtemel senaryo olabileceğini düşünüyoruz. O zamanlar hisse senedi fiyatları hızla yükseliyordu. Pozitif zenginlik etkisi ekonomik büyümeyi artırdı. Hızlı üretkenlik artışı enflasyonu bastırdı” diye yazıyor.

Her ne kadar 90'lı yılların sonunda enflasyonla mücadele etmek için faiz oranları yüzde 4 ila yüzde 5 bölgesine yükseltilmiş olsa da, bu muhtemelen ekonomiyi ne genişleten ne de daraltan teorik bir faiz oranı seviyesi olan nötr faiz oranıyla uyumluydu. Sonuç, 10 yılın sonunda üretkenliğin yüzde 4 civarında zirveye ulaştığı güçlü bir büyüme dönemi oldu. Bu arada işsizlik ve enflasyon düştü; işsizlik oranı yaklaşık yüzde 4'e gerilerken tüketici fiyatları 90'ların sonunda yüzde 2,7'ye kadar indi.

Hisse senetleri de söz konusu 10 yılın ikinci yarısında güzel bir performans sergiledi. S&P 500 1995'ten 1999'un sonuna kadar yüzde 220'lik devasa bir getiri elde ederek 459 puandan 1.469 puana yükseldi.

Yardeni, “Bu, içinde bulunduğumuz 10 yılın geri kalanını çok iyi tanımlayabilir. Eğer öyleyse, o zaman belki de faiz oranları gerçekten de daha yüksek kalacaktır” diyor.

Yumuşak iniş oldukça olası

Merkez bankacıları enflasyonu dizginlemek için federal fon oranlarını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığına yükseltti. Bu, 2001'den bu yana karşılaşılan en yüksek faiz oranı oldu. Oranlar yüksek olmasına rağmen enflasyona göre ayarlanan reel federal fon oranı ise aslında yüzde 2,24 civarında seyrediyor. Yardeni, 90'ların ikinci yarısına kadar reel oranların ‘sorun olmadan' yüzde 2-4 arasında değiştiğini söyleyerek, ABD'nin yumuşak bir iniş yapabileceğini ima ediyor.

Yardeni, üretkenlik ve GSYİH yükselirken bile reel oranların enflasyon üzerinde ‘sıkı bir sınır' tutmasının beklendiğini tahmin ediyor. Ayrıca Yardeni, verimlilik oranının 2020'lerin sonuna kadar yüzde 3,5 ila yüzde 4,5 civarına çıkmasını, reel GSYİH'nın ise tarihsel ortalaması olan yüzde 3,1 civarında kalmasını bekliyor.

Yardeni, “Eğer bu yine 1990'lı yıllarsa, 1994’e mi yoksa 1999'a mı daha yakınız? Emin değiliz. Ancak, 1990'ların ikinci yarısında olduğu gibi, önemli borsa endekslerinin rekor seviyelerde olması nedeniyle borsanın ekonomi üzerinde önemli ölçüde olumlu bir zenginlik etkisi yarattığından eminiz. Ekonomi dirençli kalacak ve bu da Fed'in federal fon oranını bir süre, belki de uzun bir süre düşürmekte tereddüt etmesinin bir başka nedeni olacak” diye yazıyor.

Yatırımcılar 2024 yılı için faiz indirimlerini hala iddialı bir şekilde fiyatlıyor ancak Fed yetkilileri enflasyonu izlemeye devam ettikleri sürece faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceği konusunda uyarıyor. Piyasalar, CME FedWatch aracına göre Fed'in faiz oranlarını yıl sonuna kadar 100 baz puan veya daha fazla düşürebileceği ihtimalinin yüzde 43 olduğu yönünde fiyatlama yapıyor. Bu, Fed'in yıl için resmi olarak öngördüğü 75 baz puanın üzerinde bir indirime karşılık geliyor.

Wall Street rallisinde FED gölgesi

 

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

 

Borsada teknoloji rüzgârı

 

Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?

 

JPMorgan: Güven arttı, hisse senedi piyasaları güçleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)