E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Borsada rallinin ikinci ayağı başlıyor---

Ed Yardeni: Borsada rallinin ikinci ayağı başlıyor

Ed Yardeni: Borsada rallinin ikinci ayağı başlıyor
24 Temmuz 2024 - 11:10 borsagundem.com

Piyasa gurusu Ed Yardeni, borsaların yeni bir ralli hazırlığında olabileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ed Yardeni, ABD borsalarının boğa koşusunun bir sonraki ayağını ateşleyecek 2 katalizöre yaklaştığını söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcıların iki temel ekonomik veriyi ve ikinci çeyrek kazanç sonuçlarını sindirmesiyle borsadaki yükselişin bu hafta da devam etmesi bekleniyor.

İki katalizör

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Yardeni Research paylaştığı notta, ikinci çeyrek GSYH verilerinin ve Haziran ayı PCE endeksinin yaklaşan açıklamalarının borsadaki yükselişin devamı için anahtar olduğunu vurguluyor. Ed Yardeni notunda, “Perşembe günü 2. çeyreğin reel GSYH'sında güçlü bir verinin ve Cuma günü zayıf bir Haziran ayı PCED enflasyon okumasının rallinin devamını sağlamasını bekliyoruz” diyor.

Ekonomistler ikinci çeyrekte GSYİH büyümesinin yüzde 1,9'a ulaşacağını ve Haziran Çekirdek PCE'sinin yıllık bazda yüzde 2,5 oranında artacağını tahmin ediyor; bu da Fed'in yüzde 2'lik uzun vadeli enflasyon hedefinden çok da uzak olmayan bir seviyeye karşılık geliyor.

Ekonomik veriler beklendiği gibi gelirse, bu, ABD ekonomisinde ‘yumuşak iniş’e dair söylentilerin sürmesine olanak tanıyacak ve Fed'e Eylül politika toplantısında faiz oranlarını düşürmesi için daha fazla neden verecek.

Yükselişin nedeni şirket kazançları

Düşüş eğilimli uzmanlar, piyasaların rallinin devam edemeyeceği kadar aşırı değerli olduğunu ve hisse senetlerinin ‘dot-com dönemi’ne benzer şekilde bir balon bölgesinde olduğunu savunurken Yardeni Research aynı fikirde değil. Bunun nedeni ise, borsadaki rekor yükselişin, 24 yıl önce olmadığı kadar temel şirket kazançları tarafından desteklenmesi.

Yardeni, "Mevcut borsa yükselişinin 1990'lardaki değerleme kaynaklı piyasa çöküşünü anımsattığını kabul ettik. Ancak mevcut boğa piyasasının kazançlardan daha fazla destek aldığının da altını çiziyor” diyor.

Araştırma firması, S&P 500'ün bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleri sektörlerine toplam tahsisinin 2000 yılındaki zirve noktasına benzer şekilde yüzde 41 seviyesinde olduğunu da vurguluyor.

Ancak ‘dot-com balonu’nun zirvesinde bu iki sektör S&P 500'ün kazancının dörtte birinden azını temsil ederken bugün bu iki teknoloji odaklı sektör S&P 500'ün hisse başına ileriye dönük kazancının üçte birini oluşturuyor. Yardeni'yi cesaretlendiren şey ise ikinci çeyrek kazançlarının zaten bekleneni vermesi.

Fundstrat'ın verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin yüzde 16'sı şu ana kadar ikinci çeyrek kazançlarını bildirirken, yüzde 84'ü kâr tahminlerinin ortalama yüzde 4, yüzde 63'ü ise gelir tahminlerinin ortalama yüzde 3 üzerinde seyrediyor.

Hisse başına kazançlarda belirgin artış beklentisi

Yardeni, “Şu ana kadar 2. çeyreğin kazanç raporlama sezonu iyi gidiyor. S&P 500'ün karma raporlanan/tahmini kazanç büyüme oranı son düşüşünü durdurdu ve 18 Temmuz haftasında yıllık bazda yüzde 8,2'ye yükseldi. Biz ise yıllık bazda yüzde 10-12 beklentisindeyiz” diyor.

Yardeni ileriye dönük olarak S&P 500'ün gelecek birkaç yıl içinde hisse başına kazançlarında önemli bir artış kaydetmesini de bekliyor ve ekliyor: “S&P 500'ün 2024, 2025 ve 2026'da hisse başına sırasıyla 250, 270 ve 300 dolar kazanç elde etmesini bekliyoruz. Bu yıl sektör analistlerinin fikir birliğinden biraz daha iyimseriz ancak önümüzdeki iki yıl için daha temkinliyiz. S&P 500 Hisse başında kazanç oranının 10 yılın sonunda ise 400 dolara ulaştığını görüyoruz.”

Son olarak Yardeni, kar marjlarının rekor seviyelere yakın yükseliş eğilimini sürdürdüğünü vurguluyor ve kazançların ve ekonomik büyümenin ikinci ve üçüncü çeyrekte kar marjlarını etkilemeye devam edeceğini öne sürüyor.

Boğa rallisi için kritik uyarıBoğa rallisi için kritik uyarı

 

Borsa rallisi devam mı edecek yoksa düzeltme derinleşecek mi?Borsa rallisi devam mı edecek yoksa düzeltme derinleşecek mi?

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başındaFundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başında

 

‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?‘Muhteşem Yedili' rallisinin ne kadar ömrü kaldı?

 

ABD borsalarında dengeler değişiyorABD borsalarında dengeler değişiyor

 

Borsalar kritik yaz testindeBorsalar kritik yaz testinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)