E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaECB’nin faiz artışı, petrol boğalarını pes ettirir mi?---

ECB’nin faiz artışı, petrol boğalarını pes ettirir mi?

ECB’nin faiz artışı, petrol boğalarını pes ettirir mi?
09 Eylül 2022 - 15:14 borsaningundemi.com

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı, resesyonun başladığı anlamı taşımasının yanında petrol boğalarının da yavaşlayan ekonomiyi fırsat bilerek piyasadan çekileceğinin işaret ediyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa hisse senetleri yükselişle kapanıyor. Bunda, yatırımcıların kıtanın enflasyonla mücadele konusunda daha ciddi olduğunu görmelerinin büyük etkisi bulunuyor. Enflasyonun AB'de yüzde 9 civarında seyretmesi, işin ciddiyetinin anlaşılmaya başladığının iyi bir haber olduğunu kanıtlıyor.

Forbes’tan Kenneth Rapoza’nın haberine göre, yüksek enflasyonu elbette ki kimse sevmez ancak enflasyonla savaşmanın birden çok yüzü bulunuyor. Bunlardan biri de daha yüksek sermaye maliyetlerinin büyük yatırımcıları ve marj üzerinde işlem yapan hedge fonları etkileyeceğidir. Buradan şu sonuca varmak zor olmaz: “Yüksek sermaye sahipleri daha az yatırım yapacak.”

Tüketici kredilerinin artması ise tüketicilerin iştahını azaltacaktır. Tüm bunlar, yani AB'nin bir gıda ve yakıt kriziyle karşı karşıya kalmasının, ağırlıklı olarak kendi politik hatalarından kaynaklandığını da ispat ediyor.

Petrol boğaları piyasadan çekliebilir

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Avrupa Merkez Bankası enflasyonla mücadele için 75 baz puanlık faiz artırımına gittiğini açıkladı. Bu, ana finansman oranının yüzde 1,25'e gelmesi anlamına geliyor.

Eğer ortalarda herhangi bir boğa kalmışsa, ECB, gerçekleştirdiği faiz artırım kararıyla onlara, ekonomiyi daha da yavaşlatması gerektiğini söylemiş oldu; ki ekonomi zaten yavaşlıyordu. Petrolün Avrupa'da 60 dolara düşmesi ise, yine kendi elleriyle yarattıkları yakıt fiyaskosu göz önüne alındığında, Avrupa için oldukça iyi bir şey gibi gözüküyor. Paralelde doğalgaz fiyatları da düşüşünü sürdürüyor.

Enflasyon ve büyüme arasındaki keskin denge

Jean Boivin liderliğindeki BlackRock Investment Institute yatırım stratejistleri, yayınladıkları bir notta, “Yeni bir makro rejimdeyiz. Merkez bankası yetkilileri de Jackson Hole’da bunu fark ettiler. Yetkililer, enflasyonu düşürme baskısı yerine ekonomik sonuçlara öncelik vermiyorlar. Bu da onların enflasyon ve büyüme arasındaki keskin dengeyi yönetmeye niyetli olmadıklarını gösteriyor” diyor. Bunun önemli bir tercih olduğunu ifade eden BlackRock analistleri, enflasyonu merkez bankası hedeflerine geri döndürmenin ‘resesyon aracılığıyla talebi ezmek’ anlamına geldiğini sözlerine ekliyor.

Riskli varlıklar ve kaldıraçlı yatırımcılar için ise bu kötü bir haber. Resesyona girmiş bir ekonomi, petrol ve doğalgaz fiyatlarından bir ısırık mutlaka alacaktır. Bu, elektrik için yüksek fiyatlar ödeyen ve nakit sıkıntısı çeken Avrupalıları biraz olsun rahatlatacağa benziyor. İşin kötüsü ise bu rahatlamanın işlerini kaybetmeleriyle gelebilme ihtimali de bulunuyor.

Doğal gaza Avrupalılardan daha fazla ihtiyaç duyan dünyada başka bir bölge yok. ECB'nin ücret ve yatırımları öldüren enflasyonla mücadelesine yardımcı olmak için ise enerji fiyatlarının çökmesi gerekiyor.

Avrupa'yı daha kötü günler bekliyor

Yatırımcılar, yükselen faiz oranlarının aşırı yüksek enerji faturalarıyla karşı karşıya kalan tüketiciler ve işletmeler tarafından hissedilen stresi artıracağından endişe duyuyor. Birçoğu da önemli miktarda borç taşıyor.

Ekonominin sağlıklı olup olmadığını bir göstergesi olarak görülen S&P Global Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayındaki 49.9'luk seviyesinden Ağustos'ta 18 ayın en düşük seviyesi olan 48.9'a düştü ve bu ay için beklenen tahmin olan 49.2'nin altında kaldı. Göstergeye göre, 50'nin altındaki her değer ekonomide bir daralmayı işaret ediyor.

Gelirlerin ve talebin azalmasından endişe ediliyor

Almanya’da Ağustos ayında hizmetlere yapılan harcamaların art arda ikinci ayda da düştüğü görülüyor. Artan fiyatlar ve azalan güven, iç talebi azaltarak son dönemde akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe de katkıda bulunuyor. Ayrıca, hükümetler, elektrik oranlarına üst sınır koyuyor. Vadeli işlem spekülatörleri, nakit geçerek piyasadan ayrılıyor. Piyasada satışlar sürerse, bunun toparlanmaya artısı olacağı öngörülüyor.

Fransa'nın satın alma yöneticileri ise kasvetli bir sonbahar ve erken kış öngörüyor. Şirketler, enflasyonun ve yüksek elektrik faturalarının gelirlerini ve talebi azaltacağından endişe ediyor.

İtalya'da da hizmet sektörü büyümesinin Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediği görülüyor.

Avrupa, harcamalarını kontrol etmeye alışık değil

Londra merkezli AvaTrade Baş Piyasa Stratejisti Naeem Aslam, “Yakın ve orta vadede işler Euro Bölgesi ve euro için daha da kötüleşecek” diyor. Aslam, euronun 0,95 dolar veya altına düşeceğini düşünüyor. Euro şu anda dolar karşısında bir euronun altında işlem görüyor.

Aslam, Birleşik Krallık'taki durum hakkında, “Şimdi herkes son derece duygusal” diyor. Aslam “Sorunları, Avrupa ülkelerinin şu anda uğraştıklarına benziyor; özellikle de yüksek gıda ve yakıt maliyetleri anlamında. İnsanlar daha yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle paralarının cüzdanlarından uçup gitmesini çaresizce izliyor. Buradaki ve Avrupa'daki insanlar harcamalarını kontrol etmeye ve faturalarını ödeme konusunda endişelenmeye alışık değiller” şeklinde konuşuyor.

ABD Avrupa'yı takip edecek mi?

Kaliforniya'daki enerji krizi bir yana bırakılırsa, 48 alt eyaletin hiçbirinde Avrupa tarzı bir kriz yaşanmıyor gibi görünüyor. Ancak tüketici duyarlılığı giderek zayıflıyor.

Experian'ın yaptığı bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 48 ile yarısına yakını, resesyondan kurtulma yeteneklerine güvendiklerini söylüyor. Ankete göre;

ABD'li yetişkinlerin yüzde 55'i ekonominin durumu hakkında çok veya aşırı derecede endişe duyduklarını söylüyor.
Yüzde 73'ü yakıt, market ve kira gibi kalemlerde artan fiyatların karşılayamayacakları bir düzeye yükselmeye devam etmesinden endişe duyuyor.
Üçte birinden fazlası şu anda temel giderleri karşılamak için kredi kullandıklarını söylüyor ve kredi kartı borcu olanların yarısından fazlası borçlarının özellikle son 3 ayda arttığını söylüyor.
Yüzde 40'ı ise önümüzdeki üç ay boyunca temel ve temel olmayan harcamalarını karşılamak için krediye güvenmeleri gerektiğine inanıyor.

ECB'nin faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor

 

ECB faizi 75 baz puan artırdı

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları arttı

 

Petrol’de düşüş sürecek mi?

 

EIA, Brent petrolü için fiyat tahminini revize etti

 

Avrupa'da gaz fiyatları 200 euronun altına indi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)