E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalarda ECB'nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantı ve faiz kararları yakınen izlenirken Milliyet'ten Selva Demiralp bugünkü yazısında ECB'nin faizde nasıl bir politika izleyeceğini değerlendirdi.
Haftaya toplanacak olan ECB’nin faizleri indirip indirmeyeceği merakla tartışılıyor. Geçtiğimiz hafta konuk olduğum bir TV programında ECB’nin 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasının uygun olacağını söylemiştim. Avrupa’dan gelen sinyaller hala olumsuz. IMF son raporunda 2013’te Avrupa için öngördüğü küçülme oranını biraz daha aşağı çekerek yüzde 0.3 olarak belirledi. 2014 için yapılan tahminler de karamsar. Büyüme bazında işler böyleyken enflasyon tahminleri ECB’nin hedefi olan yüzde 2’nin altında. Yani gevşek para politikası uygulamaya uygun zemin hazır bence.
Faiz oranını merkez bankalarının kullandığı temel araç olarak düşünürsek, ECB için bu aracın tükenmesine az kaldı. Bu durumda bence ECB de Fed örneğini izleyerek geriye kalan tüm cephanesini bir anda kullanarak piyasaları sallamayı hedefleyebilir. Yoksa birbirini takip edecek 25’er baz puanlık üç küçük faiz indiriminin Avrupa’daki karamsar tablo üzerindeki etkileri karanlığa sıkılıp kaybolan üç kurşuna benzeyebilir. Öte yandan piyasaları uygun şekilde hazırlamadan bir anda gelecek 75 baz puanlık indirim de “felaket mi geliyor” endişesi yaratıp ters bir etki de yaratabilir tabii.
ECB’nin faizleri sıfır alt sınırına çekmek için beklemesinde kendisine göre geçerli sebepleri var elbette. Euro grubu oldukça heterojen bir yapıya sahip. Ekonomik gelişmişlik düzeyleri birbirinden hayli farklı olan bu ülkeleri ortak bir para politikası ile yönlendirmek oldukça zor. Bu nedenle ECB, ABD kadar rahat hareket edemiyor. Faizleri indirse bile bu indirimin etkisinin sınırlı kalmasından endişe ediyor. Çünkü Euro sistemi içindeki sorunlu ülkelerin borç alma maliyetleri zaten çok fazla ve bu maliyet de yüksek faiz olarak banka kredilerine yansıyor. Bu ülkelerdeki sorunlar yapısal reformlarla çözülmedikçe ECB faiz kararının yetersiz kalacağına inanıyor.
Yapısal reformlar
ECB’nin başından beri verdiği mesaj ülkelerin bütçelerindeki dengesizliklerin ve köklü yapısal problemlerin para politikası ile çözülemeyeceği şeklinde. Bu tür sorunlar aslen maliye politikası kapsamına girdiği için ECB öncelikle hükümetlerin kendi harcamalarını denge altına almaları gerektiğini ve sıkı maliye politikası uygulayarak mali disiplin konusunda birbirlerine yaklaşmaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca, yapılacak faiz indirimlerinin sorunlu ülkelerde bir rehavet yaratarak yapısal reformları geciktirebileceğinin altını çiziyor.
ECB’nin bu argümanı doğru olmakla birlikte kriz döneminde sıkı maliye politikası uygulanması Euro sisteminin zaten sorunlu olan zayıf ülkelerini daha derin bir resesyona sürüklüyor. Bu nedenle geçtiğimiz haftasonu yapılan G-20 toplantısında ABD ve IMF yetkilileri ECB’ye krizin aşılması için daha atak olması, mali disiplin beklentilerini biraz olsun askıya alması, ve üretimi arttırabilmek için elindeki her aracı kullanması konusunda tekrar telkinde bulundular.
Ders çıkarmalıyız
Türkiye’nin AB ile yürüttüğü müzakare sürecinde Haziran’da yeniden toplanılacak. İç ve dış politikada yaşanan olumlu gelişmelerin yeni rapora yansıması bekleniyor. Bunlar sevindirici gelişmeler. Öte yandan gelecek olası bir olumlu haber Türkiye’yi yapısal reformlar konusunda rehavete düşürmeyip bilakis bu süreci hızlandırmalıdır. Aksi takdirde bu reformları gerçekleştirmeden AB üyeliğine kabul edilmiş olan ülkelerin bugünkü akıbeti bize ders olmalı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:58)