E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişimi Kıdemli Direktörü Adonai Herrera Martinez, başarılı Türk şirketlerinden hisse almanın, bu şirketlerin büyümesine katkı sağladığını belirterek, "Her zaman, enerji sektörünün de içinde bulunduğu fırsatları gözlüyoruz, EBRD'nin Türkiye'ye ilgisi devam ediyor" dedi.
Martinez, yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır istikrarlı bir büyüme gösteren Türkiye'nin enerji talebinin de buna bağlı olarak arttığını ifade ederek, bu durumun özellikle temiz enerji alanında yatırımcılara fırsatlar sunduğunu söyledi.
Enerji ithalatının, hem endüstriyel rekabette makro ekonomik istikrar hem de çevresel sürdürülebilirlik üzerinde dikkat edilmesi gereken bir etki yapabileceğini anlatan Martinez, "Bunlar, bizim Türkiye'deki temiz enerji ve kaynak etkinliği yatırımlarının geleceği hakkındaki olumlu görüşümüzün altında yatan unsurlardır. Sürdürülebilir enerjinin geleceği parlak sektörlerden biri olduğuna inanıyoruz ve Türkiye de EBRD için önemli bir odak noktasıdır." diye konuştu.
Türkiye'deki projelerinin neredeyse yarısının enerjinin sürdürülebilir kullanımını teşvik etmeye yönelik olduğuna işaret eden Martinez, şöyle devam etti:
"Bu yatırımlar, yenilenebilir enerjinin maliyetlerindeki azalan fiyatlarla da fayda sağlıyor. Bugün, güneş ve rüzgar üzerine kurulu 1 megavat kapasitenin maliyeti, 1 milyon dolardan az. Bu da fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında, enerji maliyetinin üretimi için teknoloji maliyetlerini daha rekabetçi kılıyor. Türkiye ayrıca dünyada jeotermal sondaj maliyetinin düşük olmasından da yararlanıyor. Bu da Türkiye'nin Batı Anadolu'daki teknolojik başarısıyla açıklanabilir."
"Türkiye'nin önünde uzun bir yol var"
Martinez, Türkiye'nin sürdürülebilir kaynak potansiyeli avantajını ele alması için önünde uzun bir yol bulunduğuna işaret etti.
Buna ek olarak 2020 yenilenebilir enerji destek mekanizmasının yatırımcıların geleceğine netlik kazandırmak için er ya da geç tanımlanması gerektiğini vurgulayan Martinez, "Rüzgarda 20 bin, güneşte 5 bin megavat güneş hedeflerini başarmak kesinlikle Türkiye'nin ekonomisine bütün olarak katkı sağlayacak ve doğa dengesini koruyacaktır." ifadelerini kullandı.
Martinez, EBRD ve Temiz Teknoloji Fonu'nun (CTF) Türkiye'deki jeotermal enerji projelerini desteklemek için yenilikçi bir finansman şeması geliştirdiğini de aktardı.
Martinez, enerji piyasasında şu anda, yabancı yatırımcıların bölgesel pazarı iyi bilen yerli yatırımcılarla ortak girişimler oluşturduğunu anlattı.
Müşterilerinden biri olan Alman EnBW'yi örnek veren Martinez, şirketin ortak girişim çatısı altında Borusan ile birlikte hareket ettiğini ve Türkiye'deki temiz enerji portföyünü geliştirip güçlendirdiğini söyledi.
Bunun gibi CEZ, ACWA, EDF ve RWE gibi pek çok örnek verilebileceğini dile getiren Martinez, bunların yanı sıra sürdürülebilir enerjiye tek başına yatırım yapan birçok firma olduğunun da altını çizdi.
EBRD'nin talebe dayalı bir kuruluş olduğunu ve yerel talebi karşılamak amacıyla Türkiye'de Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansmanının (MidSEFF) uygulama alanını genişletmekten memnuniyet duyduklarını belirten Martinez, şunları kaydetti:
"Program genişledi ve şimdi toplamda 1,5 milyar avroya ulaştı. Bu program çerçevesinde, yenilenebilir enerji kapasitesine ek olarak 800 megavatın üzerinde inşaata yardım amacıyla 7 Türk bankası aracılığıyla 47 proje finanse edildi. Avrupa Birliği'nin (AB) EBRD'ye hibe fonundan birleştirilmiş 6,8 milyon avro desteği, bankaların müşterilerine uzman tavsiyesi sağlamasına olanak sağlıyor. Başarılı Türk şirketlerinden hisse almak bu şirketlerin büyümesi için sağladığımız katkılardan sadece biri. Her zaman, enerji sektörünün de içinde bulunduğu fırsatları gözlüyor olacağız. EBRD'nin Türkiye'ye ilgisi devam ediyor."
Bankanın portföyünün yarısının sürdürülebilir enerjiye aktarıldığını vurgulayan Martinez, ayrıca EBRD'nin 2009'dan bu yana Türkiye'nin en büyük 2 rüzgar tarlası Bares ve Rotor, Avrupa'nın ise ikinci büyük jeotermal güç santrali Efeler'in de içinde olduğu 75 projeye toplam 3 milyar avrodan fazla finansman sağladığını sözlerine ekledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:02)