SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftasonu önemli bir konuğu ağırladı, önemli bir ortaklığın ön protokole imzalar atıldı. Konuk, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Birinci Başkan Yardımcısı Philip D. Bennett’ti. Borsa İstanbul Başkanı Tuncay Dinç’in evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Bennet, “Borsa İstanbul, Türkiye’nin bölgesinde finans merkezi olma çalışmalarının kalbinde yer alıyor. Hissedar olarak, Borsa İstanbul’un kote şirket sayısı ve piyasa değeriyle Türkiye’nin ekonomik potansiyelini yansıtan öncü bir borsa olma çabasını destekleyeceğiz” dedi. EBRD’nin iki numarası olarak “Avrupa’nın Türkiye ekonomisine duyduğu güven” olarak gösterilen “Yüzde 10 hissedar” anlaşmasına imza atan Philip Bennett, toplantı bitiminde Borsagundem.com’a konuştu. Bennet, Borsa İstanbul’la işbirliği için, çok güçlü olduğunu vurgularken, iki kurumun ileriye bakışının birbirine çok paralel olduğunu söyledi “Neden yüzde 10?” sorumuza ise samimi ve esprili bir yanıt verdi: “Kalbimdeki ve aklımdaki buydu…”
AMACIMIZ BORSA İSTANBUL’LA İŞBİRLİĞİ YAPMAK Borsagundem.com: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) olarak, Borsa İstanbul’la bir ortaklık anlaşması imzaladınız. Biraz ortaklık yapısından bahseder misiniz? Philip Bennett: Bu görüşmeler başlayalı 2 yıldan fazla bir süre oldu. Çok sabırlı davrandık. Çünkü Borsa İstanbul başka gelişmelere kanalize olmuştu ve oralara odaklanmıştı. Nasdaq ve Londra Borsası’yla bir anlaşma yapmaya çalışıyorlardı. Ama biz bu görüşmelerden haberdardık. 2016 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleştirilecek olan halka arza yaklaştıkça, bizim değerimiz daha önemli hale geldi. Bu süreçte Borsa İstanbul halka arza hazırlanırken, yardımcı olabilmek istedik. Biz aynı çalışmayı Moskova Borsası’yla da yaptık. Tabi Borsa İstanbul’un yönetim kurulunda icracı olmayan bir üyemizin bulunması ve uluslararası yatırımcının Borsa İstanbul ile görüşlerini geliştirmesini umuyoruz.
Aynı zamanda belirtmek istediğimiz bir husus daha var. Bu işbirliği zaten çok güçlü ve anlıyoruz ki onların ileriye bakışıyla bizim ileriye bakışımız birbirine çok paralel. Dolayısıyla biz buraya radikal bir şeyler yapmak için gelmedik. Bizim yapmaya çalıştığımız zaten paralel düşüncelerimiz olan yönetimle işbirliği yapmak.
YÜZDE 10’DAN MEMNUNUZ
-Borsa İstanbul’a yüzde 10 hissedar olmak için ön protokol imzaladınız. Neden yüzde 10? Philip Bennett: Yeterince anlamlı bir rakam olmalıydı ki yönetim kurulunda belli bir etkimiz olsun. Çünkü dikkate almak gerekir ki Borsa İstanbul halka arza hazırlanıyor. Dolayısıyla piyasaya sunulacak anlamlı bir pay olmasını arzu ediyoruz. Yüzde 10’dan çok memnunuz. Kalbimde ve aklımda olan bu…
-EBRD dağıttığı kaynağı nasıl sağlıyor? Projelere verdiği destek hibe mi, borç mu? Üst limit var mı? Philip Bennett: Biz yatırım bankasıyız ve odağımız özel sektörün geliştirilmesi. Biz özel sektöre yatırım yapıyoruz. Yanlış anlaşılmasın biz para dağıtan bir banka değiliz. Dolayısıyla ya borç ya da hisse senedi olarak yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yatırımlarımız piyasa değerinden yapılıyor. Kredi veya hibe veren bir kuruluş değiliz. Biz yatırımlarımızdan belli bir kar elde etmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda büyük yatırımlar da yapıyoruz. Yatırımlarımızın çoğu 10 ile 100 milyon dolar arasında. Yaptığımız en büyük yatırım 400 milyon dolar ama daha neresi olduğunu söyleyemeyeceğim. Çünkü 1-2 ay içinde sonuçlandıracağız. Ama şunu söyleyebilirim Türkiye’de yapmayacağız bu yatırımı.
-64 ülkenin pay sahibi olduğu EBRD, 2009’da geldiği Türkiye’ye 6 yılda kaç projeye, ne kadar destek sağladı? En fazla desteği enerji, tarım, sanayi, altyapı ve finans alanlarından hangisi aldı? Önemli projelerden bir iki örnek verebilir misiniz? Philip Bennett: Türkiye’de 440 projeye destek sağladık. Bunların yüzde 10’dan biraz fazlası hisse senedi olarak kalanı da borç senedi olarak yapıldı. 5 milyon euronun üzerinde Türkiye’ye yatırım yaptık diyebilirim. Bunların içinde finans kurumları ve reel sektör var. Aynı zamanda alt yapı sektörü de var. Mesela Adana Hastanesi’nin alt yapı yatırımını biz yaptık. Mersin Limanı var.
Ama reel sektörden de farklı firmalara yatırım yapmak istiyoruz ve tarım sektörü özellikle bizi çok heyecanlandırıyor. Özellikle Güney Doğu’ya daha fazla yatırım yapmak bizim oldukça ilgimizi çekiyor diyebilirim.
-Yakın zamanda Türkiye’de Borsa İstanbul dışında büyük bir yatırım var mı? Philip Bennett: Biz Borsa İstanbul’a çok büyük yatırım yaptık. Yakın zamanda başka böyle büyük bir yatırım gözükmüyor. Ama diğer ülkelerdeki sermaye piyasası yatırımlarımıza bakmaya devam ediyoruz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.