E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FETÖ darbe girişiminin ardından örgüt üyelerinin aralarındaki haberleşmeyi sağladıkları ByLock'un şifrelerinin çözülmesinin ardından örgüt Eagle denilen yeni bir sistemi kullanmaya başladı. Nuray Babacan, Hürriyet'teki haberinde, MİT'in yaptığı araştırmayla şifreleri çözülen Eagle sisteminin özelliklerini yazdı. İşte o haber:
15 Temmuz darbe girişiminde rol alan FETÖ mensuplarının belirlenmesinde büyük önem verilen, gözaltına alma, kamudan uzaklaştırma ve ihraç için kriterler arasına alınan ByLock ve Eagle kullanıcısı olmak, Ankara’da istihbarat ve siyasilerin en çok ilgilendiği konulardan biri. FETÖ’cülerin önce ByLock ardından da Eagle isimli şifreli haberleşme sistemini kullandığının ortaya çıkmasından sonra, bu ağların kullanıcıları araştırılıyor.
İKİ SİSTEMDE ÖNEMLİ İPUÇLARI
Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 6 Şubat 2016’da kullanımından vazgeçilen ByLock sistemini, ilk belirlemelere göre 180 bin kişinin kullandığı iddia edildi. Bu listedeki gerçek kullanıcıların belirlenmesi için MİT tarafından sürdürülen çalışmalarda 53 bin gerçek kullanıcıya ulaşıldığı ifade edildi. Bu kişilerin arasında siyasilerin bulunmadığı, gözaltına alınan, atılan ve halen aranan isimlerle örtüştüğü bilgisi paylaşıldı. ByLock’u kullandığı iddia edilen diğer 130 bin kişinin gerçek kullanıcı olmadığı, bu isimlerin internette ortak wi-fi adresi kullanımı nedeniyle listeye alındığı öne sürüldü.
ByLock konusunda süren tartışmaların önemli ayağını ise siyaset oluşturuyor. Hükümet üyeleri, ByLock kullanıcısı olan bürokratlar ve mevcut milletvekillerinin bulunduğu iddialarının mücadeleyi zayıflatmak için ortaya atıldığını savunuyorlar.
SERVER’LAR BALTIK’TAN
Hükümet kaynakları, daha sonra ulaşılan Eagle haberleşme sistemine ByLock’tan daha fazla önem veriyor. ByLock’un kapatılmasından sonra kurulan ve sadece 2 bin 500 kullanıcısı olan bu sistemi, bizzat darbe sürecinde görev alıp yönlendirme yapan isimlerin kullandığı ifade ediliyor. İddialara göre, Eagle’ın server’ı da ByLock gibi Baltık ülkelerinde saptandı. İki server da Türkiye’ye getirildi.
Eagle konusunda hükümetle paylaşılan en önemli bilgilerden biri de sisteme 5 aşamalı şifreyle girilmesi oldu. Bu şifrelemenin oldukça farklı kurgulandığı öğrenildi. Buna göre, sistemin açılması için önceden verilen 5 ayrı şifrenin belirlenen sırayla girilmesi gerekiyor. Ancak uygulama, ilk 4’ünün ‘yanlış şifre’ olduğunu bildiriyor. 5’inci şifre girildiğinde sistem açılıyor. Bu 5 şifrenin verilen sırayla kullanılması ve 5 aşamalı sürecin tamamlanması gerekiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:04)