E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiE-fatura zorunlu oluyor---

E-fatura zorunlu oluyor

E-fatura zorunlu oluyor
09 Ocak 2013 - 10:26 borsaningundemi.com

Maliye Bakanlığı kayıtdışı ile etkin mücadele edebilmek için e-fatura ve e-defter tutmayı zorunlu hale geliyor

Maliye Bakanlığı kayıtdışı ile etkin mücadele edebilmek için kaçağın en fazla olduğu akaryakıt ile sigara ve alkol sektörünü elektronik ortama taşıma kararı alınca 5-10 bin arasındaki mükellefin e-fatura ve e-defter tutması zorunlu hale geldi.
Maliye Bakanlığı, e-fatura ve e-defter uygulamalarının kapsamını genişletiyor. Dünya gazetesinden Ece Ceyhun'ın haberine göre, e-fatura ve e-defter uygulamasının diğer mükelleflere de yaygınlaştırılacağını açıklayan Maliye Bakanlığı bunun için 2 kriter belirledi. Kriterler 421 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe girdi. Tebliğ 14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 2011 yılında madeni yağ lisansı olan bir akaryakıt firmasından ya da alkol, sigara, hatta kolalı ve gazlı içecek imalatçısı yada ithalatçısından herhangi bir mal alan mükellefler eylül ayı sonuna kadar başvuru işlemini tamamlayarak 31 Aralık 2013 tarihinden önce e-faturaya geçecek. Bu mükellefler ayrıca 2014 yılında da e-defter tutmaya başlayacak.
Akaryakıt alan tutacak
İlk kriter, madeni yağ lisansına sahip firmalardan alım yapan şirketlere ilişkin. Buna göre 2011 yılında brüt 25 milyon lira ve üzeri satış hasılatı yapan firmalar, madeni yağ lisansına sahip bir akaryakıt firmasından 2011 ve sonrası yıllarda bir depo yakıt almış dahi olsa artık e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda olacaklar. Uzmanlar tebliğ ile "madeni yağ lisansı sahibi" firmadan sadece madeni yağ değil, herhangi bir mal alınsa dahi zorunluluk kapsamına girildiğine dikkat çekiyor.
Sigara veya alkol al şartı yok
İkinci kriter de yine aynı şekilde, 2011 yılında 10 milyon TL'den fazla satış hasılatı olan firmalar, eğer bir kolalı gazoz, sigara veya alkollü içecek imalatçısı ya da ithalatçısından 2011 yılında mal aldıysa artık e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda kalacak. Uzmanlar burada da bu firmalardan sadece sigara veya alkollü içecek değil, herhangi bir mal alınsa dahi zorunluluk kapsamına girildiğini vurguluyor.
Kola ile mücadele başladı!
Maliye Bakanlığı'nın bunu yapmasındaki neden ise kayıtdışı ile mücadele olarak açıklandı. En fazla kaçağın akaryakıt ile sigara ve alkolde olduğunu gören Maliye Bakanlığı, kaçakçılıkla yoğun mücadele edebilmek amacıyla bu sektörleri elektronik ortama taşımak istedi. Bu amaçla akaryakıt ile sigara ve alkolden alınan ÖTV başlığı altındaki bütün sektörler otomatik olarak takibe alınmış oldu. Kolalı ve gazlı içecek sektörü de alkol ve sigara başlığının altında yer aldığı için bu kapsama girdi.
Maliye'ye 5 binden fazla VIP müşteri
e-defter ve e-fatura uygulamasına şu anda 435 büyük mükellef ile 2 bin 715 kamu kurum ve kuruluşu tabi. Maliye Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre bu tebliğle birlikte ilk etapta 5-10 bin arasında bir mükellefin daha bu yılın sonuna kadar e-fatura, gelecek yılın sonuna kadar da e-defter uygulamasının kapsamına girecek. Ayrıca kapsama giren mükelleflerin kendileri de süreç konusunda  Maliye Bakanlığı tarafından bilgilendirileceği öğrenildi.
Uzmanlar burada da bu firmalardan sadece sigara veya alkollü içecek değil, herhangi bir mal alınsa dahi zorunluluk kapsamına girildiğini vurgulayarak "E-fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar artık birbirlerine e-fatura kesmek zorundalar. 2013 itibariyle kendi aralarında kağıt fatura düzenleyemeyecekler. Dolayısıyla binlerce firma bu sisteme zorunluluk kapsamında gireceği için, artık o firmalar kendi aralarında kağıt fatura düzenleyemeyecek. Elektronik fatura olarak düzenlenmesi gerektiği halde kağıt olarak düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacak" uyarısında bulundu. Bunun yanında uygulamaya dahil olmayanlara ise eskisi gibi kağıt düzenlemeye devam edecekler.
e-fatura ve e-defter zorunluluğu getirilen mükellef grupları
- Madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip mükellefler.
- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (tütün mamulleri, alkollü içecekler ve kolalı gazozlar) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip mükellefler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)