E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti için milyonlarca vatandaşın bekleyişi sona erdi. Geçtiğimiz günlerde kullanıma sunulan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmeti ile birlikte e-Devlet sistemleri kilitlendi ve sistem geçici süreyle askıya alındı. Daha sonrasında yapılan açıklamalarda sistemin kısa süre içinde erişime açılacağı ve teknik çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Heyecanlı bekleyiş sona erdi ve e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti olan "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" hizmeti, erişime açıldı. Milyonlarca vatandaş dün gece saatlerinde kullanıma yeniden sunulan e-Devlet soyağacı sorgulama hizmetine akın etti. Kısa süreli olsa da yoğunluk yaşandı ancak geçtiğimiz günlerde meydana gelen bir çökme sorunu yaşanmadı.
e-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA HİZMETİNDE YENİ SİSTEM
Sistem üzerinden soyağacını görüntülemek isteyen vatandaşlar, Alt Üst Soy Bilgisi sayfasına giderek soy bilgilerinin gönderilmesi için bir talep bırakıyor ve ardından bırakılan bu talep doğrultusunda e-Devlet sisteminden vatandaşın doğrulanmış cep telefonuna veya doğrulanmış mail adresine bilgilendirme mesajı gidiyor.
Bu mesajla birlikte de soyağacı bilgisi vatandaşa ulaştırılıyor. Böylece vatandaşlar, herhangi bir çökme/kilitlenme sorununa maruz kalmadan soyağacı bilgisine erişim sağlayabiliyor.
e-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
e-Devlet soyağacı sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet sistemine e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı yoluyla giriş yapmak gerekmektedir. Bu seçeneklerden biriyle e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra, arama kutucuğuna "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" yazmak ve soyağacı sorgulama hizmetine giriş yapmak gerekmektedir.
İkinci aşamada sistem talebinizi alacak ve soyağacı raporunuzu oluşturmaya başlayacak. Raporunuz oluşturulduktan sonra da sistemde kayıtlı olan e-posta adresinize veya cep telefonunuza bilgilendirme mesajı gönderilecek.
Vatandaşların belgeyi edinebilmek için talep oluşturmasının ardından ekrana otomatik olarak "Alt-üst soy bilgisi talebiniz alınmıştır. Talep sıranıza göre alt-üst soy bilgileriniz en kısa sürede hazırlanacaktır. Belgeniz oluşturulduğunda doğrulanmış cep telefonu numaranız veya e-posta adresine bilgilendirme yapılacaktır." mesajı geliyor.
Mesaj gönderildikten sonra da Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama işleminiz tamamlanmış olacak ve soyağacı raporunuz erişiminize açılacak.
SAATTE 200 BİN "ALT-ÜST SOY RAPORU" ALINDI
"Alt-üst soy raporu" sorgulama sayfası kullanıma yeniden açıldı. Bu sabah saat 08.00'e kadar yaklaşık 1 milyon 400 bin belge üretildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, e-Devlet'ten alınmaya başlanan ve aşırı yoğunluktan dolayı geçici olarak durdurulan "alt-üst soy raporu"nun paylaşımı gece yeniden başladı.
"Alt-üst soy raporu"na vatandaşlarca yine yoğun ilgi gösterildi. e-Devlet üzerinden gece kullanıma açıldığı dakikadan itibaren bu sabah 08.00'e kadar 1 milyon 400 bin belge üretildi. Vatandaşlarca saatte yaklaşık 200 bin belge oluşturuldu.
Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt-üst soy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.
e-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR, UNUTULAN ŞİFRE NASIL YENİLENİR?
e-Devlet soyağacı sorgulama hizmetinin erişime açılmasıyla birlikte henüz e-Devlet kullanmayan milyonlarca vatandaş, e-Devlet şifresinin nasıl alınacağını araştırırken, şifresini unutan vatandaşlar da unutulan e-Devlet şifresinin nasıl yenileneceğini araştırıyor.
e-Devlet şifresi almak için;
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Nüfus Cüzdanı ile birlikte PTT merkezlerine gitmeniz gerekmektedir. PTT merkezlerinden yapacağınız başvuru ile anında e-Devlet şifreniz oluşturulacak ve size şifrenizi içeren zarf teslim edilecektir. İlk defa PTT'den e-Devlet şifresi alacak olan vatandaşlardan 2 lira ücret tahsil edilmektedir.
e-Devlet şifresi, alındıktan sonra güvenlik açısından ve unutulmaması için değiştirilmelidir. Öte yandan yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da, elçilik ve konsolosluk yardımıyla ücretsiz olarak e-Devlet şifrelerini alabilirler.
e-Devlet şifresini sıfırlamak için;
Unutulan e-Devlet şifresini sıfırlamak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en basiti, e-Devlet hesabınıza kayıtlı olan cep telefon numarasını veya e-posta adresini kullanarak şifre sıfırlamaktır.
Eğer e-Devlet hesabınızda daha önceden doğrulanmış bir cep telefonu veya e-posta adresi bulunuyorsa, e-Devlet'in şifre sıfırlama bağlantısı yoluyla cep telefonunuza veya e-posta adresinize yeni şifre talep edebilirsiniz.
Ancak hesabınızda doğrulanmış bir cep telefonu veya e-posta adresi bulunmuyorsa da e-Devlet'e diğer giriş yöntemleriyle (mobil imza, e-İmza, T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı) giriş yapabilirsiniz. Eğer mobil imza, e-İmza, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, sisteme bu yollardan biriyle girip şifrenizi değiştirebilirsiniz.
Öte yandan bunlardan hiçbirine erişiminiz yoksa, PTT merkezlerinden yeni şifre almanız gerekmektedir. Alacağınız her şifre başına 4 lira ücret tahsil edilmektedir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bilmediğim hiç bir şey öğrenemedim.SADECE YANLIŞ TUTULAN KAYITLAR AÇIĞA ÇIKTI. Kimi 140 yaşında hala yaşıyor kimi 200 kimi doğmadan 500 sene önce ölmüş kimi ise babası öldükten 10 yıl sonra doğmuş YOK BİDE ... YAZIN.
gece 1 de başvurdum.gece 3 te baktım.açıklanmış...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:43)