E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Otopark yönetmeliğinin hazır olduğunu kurumların görüşüne sunulduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Keçiören ve Tuzla’da pilot uygulama yapıyoruz. Yeni binalarda her daireye mutlaka bir tane otopark yapılma şartı getiriyoruz. Bu pilot uygulamalarla birlikte hazırladığımız taslak yönetmeliğimizde yaşayacağımız sıkıntıları da görmek istiyoruz” dedi. Meydanların altını otoparklara dönüştürmek istediklerini belirten Öztürk, tren yollarının altını İstanbul’daki E-5’in, TEM yolunun altını otoparka dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi. Öztürk, bu sayede ulaşım aksinde merkez taşımacılığının güçlendirilmesini de hedeflediklerini aktardı.
"Apartman tipli otoparklar geliyor"
Otopark sanayi sektörünü de doğurmak istediklerini ifade eden Öztürk, “Arabalar çoğu yerde yerin altına inecek. Yerin üstünde artık insanların ve hareket halinde olan arabaların kullanılmasını sağlayacağız. Bu otopark yönetmeliği otoparklara giriş çıkışlar standartları ne olacak, apartman tipli otoparklar geliyor. Yani böyle varacaksınız kapıya arabanızı vereceksiniz. Arabanız asansörle ilgili kata çıkacak, siz gelmeden önce mesaj çekeceksiniz otoparka arabanız kapıya gelecek” diye konuştu.
"Binayı inşa eden otoparkı da yapacak"
Yeni yönetmelik için Japonya’yı incelediklerini bildiren Prof. Dr. Öztürk, “Özellikle bu konuyla ilgili 10’a yakın arkadaşımızı Japonya’ya gönderdik. Fransa’ya, Paris’e gönderdik. Çünkü bizim şehirlerimize benzer ülkelerden biride Fransa’dır. Tüm bunları değerlendirdik kendi yaşadığımız sıkıntıları düşündük. Artık otoparkları binayı yapan yapacak. Altını çizerim belediyelere para aktarma sistemi kademeli olarak ortadan kalkıyor” dedi.
"Belediye ve özel sektör birlikte çalışacağız"
Her daireye bir otoparkın şart olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öztürk, evde iki araba, üç araba varsa o zaman yakın alan hinterlantta o arabalarla ilgili mutlaka o alanda otopark oluşturma ve meydana getirme şartlarını de getirdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Öztürk bu uygulamayı belediye ve özel sektörlerle birlikte oluşturacaklarının da altını çizdi.
İstanbul'da 4 milyona yakın araç bulunuyor
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2017 yılı Şubat ayı Motorlu Kara Taşıtları istatistiklerine göre; İstanbul'da trafiğe kayıtlı 3 milyon 881 bin 877 araç bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
katılıyorum, anacaddeler park halindeki araçlardan kurtarılmalıdır, böyle bir saçmalık olmaz, bu yollar hareket halindeki araçlar için düşünülmüş, araç park yeri olarak değil...
hadi sokakları geçtik, birçok ana cadde, park halindeki araçların işgali altında, Örn. Bostancı hatta Cevizli_kadıköy arasında yer alan minibüs caddesinin bir şeridi yılın 365 günü park halindeki araçları işgali altında, öyle ki bir şerit tamamen bu araçlara terkedilmiş durumda, buna kesinlikle bir çözüm bulunmalı...
İstanbulda toprak kalmadı,,altı üstü beton yığını,,bir depremde ne olur düşündünüz mü?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:53)