E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uzmanlar, Türk lirasının (TL) son haftalardaki değer kaybının Türkiye'nin ihracatını artırmasına yardımcı olacağını belirtiyor. Türkiye'nin iç dinamikleri ve ABD'de Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından 8 Kasım-11 Ocak'ta TL, dolara karşı yaklaşık yüzde 23 değer kaybetti.
Trump'ın ABD'de yatırım harcamalarını artırma, kurumlar vergisini düşürme ve finansal piyasalar üzerinde regülasyonları azaltma vaatleriyle dolar, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanırken, bu ülkelerin içinde dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi TL oldu.
ABD'nin yeni başkanı Trump'ın 6 ay aradan sonra, önceki gün ilk kez gerçekleştirdiği basın toplantısında, ekonomi politikalarına fazla yer vermemesi yatırımcılar tarafından olumsuz algılanırken, bu durum dün New York borsasında kayıplara, doların diğer para birimleri karşısında değer yitirmesine ve TL'nin dolara karşı yaklaşık yüzde 3 artış kaydetmesine neden oldu.
Uzmanlar, TL'nin düşük olmasına karşın Türkiye'nin bundan avantaj sağlayabileceğini ve son haftalardaki TL'deki değer kaybının Türkiye'nin ihracatını artırmasına yardımcı olacağını belirtiyor.
"YAPISAL REFORMLAR ÖNEMLİ"
New York'taki finansal danışmanlık ve araştırma şirketi MRV Associates Müdürü Mayra Rodriguez Valladares, TL'nin değerinin düşük olmasının Türkiye'nin ihracatına avantaj sağlayabileceğini ve dış ticaret açığını azaltmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.
Daha önce ABD Merkez Bankası (Fed) New York şubesi ve yatırım bankacılığı devi JP Morgan Chase'de görevler alan Rodriguez Valladares, Türk yetkililerin kısa dönemde TL'deki düşüş hakkında piyasalara güven vermesi gerektiğini söyledi. Rodriguez Valladares, "(Türkiye'nin) Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı düzenli olarak sorunları yakından takip ettiklerini söyleyebilir ve TL'nin değerini olumlu etkileyebilir." dedi.
Rodriguez Valladares, Türkiye'nin, uzun dönemde vergi sisteminde düzenlemelere giderek yatırımcılara ve iş adamlarına kolaylık sağlayabileceğini, yeni iş olanaklarının oluşturulmasında bürokratik engellerin azaltılarak özel sektörün daha hızlı gelişimine katkıda bulunulabileceğini söyledi.
Uzun dönemde Türkiye ekonomisinde daha yüksek büyüme oranlarının sağlanması için yapısal reformların önemine işaret eden Rodriguez Valladares, altyapı ve eğitim harcamalarında artışın, yatırımların daha yüksek oranda geri dönmesine katkıda bulunacağını vurguladı.
"TL'deki düşüş Türk ihracatçıların rekabet gücünü artıracak"
DailyFX Kıdemli Döviz Stratejisti Christopher Vecchio da TL'deki düşüşün Türk ihracatçıların rekabet gücünü artıracağını söyledi.
Vecchio, kısa dönemde TL'nin, ABD doları ve diğer para birimlerine karşı düşük kalması ve Türkiye'den yapılan ihracat miktarının artması durumunda bunların cari açığın azalmasında önemli rol oynayabileceğine işaret etti.
Cari açığın düşürülmesi için ihracatta artış olması gerektiğini vurgulayan Vecchio, TL'deki düşüşün devam etmesi durumunda Merkez Bankasının faiz artırımına gitmesinin kaçınılmaz olduğunu savundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Turkiye nin ihracati ithalata baglidir biz fason üretim ve montaj sanayii yaptigimiz icin dolarin yükselmesi biz kar degil zarar ne zamanki bilim,bilisim,teknoloji ihraç etmeye baslarsak o zaman iscilikten patronluğa yukselecez.yoneticiler adalet kavraminin ve yargi bağımsızlığın saglamasi gerek hak hukuk yoksa birak yabanci yatirimciyi yerli yatirimci bile yatirim yapamaz .BIZ HALK OLARAK DEVLETTEN DESTEKLEME ISTEMIYORUZ ÖNÜMÜZE ENGEL OLMASİN YETER .DESTEKLEME ADI ALTINDA YANDAŞLARI BESLEMEKTEN VAZGEÇSİN.
TAM 5 YIL.İŞ VEREN OLACAK.BAŞKADA YOLU YOK.HATAYI TELAFİ EDECEKLER
HEP ÜRET,M SEKTÖRLERİNİN TAMAMEN KÖR HAVU OLMASI ÜZERİNE PLAN VE TAVSİYELER.TABİYKİ İÇ PİYASADA DA ENFİLASYON CANAVARINA YOL VERMEYE DAYALI GİRİŞİMLER..İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN BÖLNME OLMASI GEREK.VE TARIMA DESTEK BAŞKA YOLU YOK
ULENN.ÜRETİMDEN ANLAMAYAN KERİZLER PARAYI İNŞŞAT SEKTÖRÜNE DAYALI HAVUZ YATIRMIŞ.....ÜRETİM FELÇ...NESİ YARDIMCI OLACAK..KARŞILIĞI İÇ PİYASADA ZAM.TAMAMEN AKILLILAR TÖKEZLEDİ
HALK BATSIN BİR KAÇ İHRACATÇI KALIRSA BU ÜLKEYE YETER BU KAFAYLA ÜLKEYİ BİTİRDİNİZ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:15)