E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in verilerine göre, ekonomileri yüksek ölçüde petrol üretimi ve ihracatına bağlı ülkelerden birçoğu Orta Doğu'da bulunuyor ve bu ülkeler bütçelerini dengeleyebilmek için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaç duyuyor. Verilere göre, bu yıl Nijerya'nın bütçesini dengelemesi için Brent türü ham petrolün varil fiyatının 144 dolar olması gerekirken, Bahreyn 96 dolara, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ise 91 dolara ihtiyaç duyuyor.
Bütçe dengesini sağlamak için Umman'ın varil başına ihtiyaç duyduğu petrol fiyatı 82 dolarken, bu seviye Abu Dabi için 65 dolar, Katar için ise 55 dolar.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, petrol fiyatının olması gereken seviye, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinden Cezayir için 109 dolar ve Angola için 55 dolar iken, Birleşik Arap Emirlikleri (UAE) için 70 dolar, Venezuela ve Libya için 100 dolar, Irak için 60 Dolar ve İran içinse 195 dolar olarak görünüyor.
IMF verileri, ayrıca, Rusya, Meksika ve Kazakistan gibi OPEC dışı üretici ülkelerin de bu yılki bütçelerini dengeleyebilmek için sırasıyla 42 dolar, 49 dolar ve 58 dolarlık ortalama petrol fiyatlarına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
Hidrokarbon gelirleri 192 milyar dolar düşecek
Uluslararası Finans Enstitüsüne (IIF) göre, düşük petrol fiyatları ve Kovid-19 salgınının etkisiyle, bu yıl yüzde 2 büyüyeceği tahmin edilen Suudi Arabistan ekonomisi yüzde 0,7, yüzde 2,8 büyümesi beklenen Kuveyt yüzde 0,8 ve yüzde 1,9 büyümesi öngörülen BAE yüzde 0,6 büyüyecek.
Ayrıca, bu yıl yüzde 3,2 seviyesinde büyümesi öngörülen Irak ekonomisinin yüzde 0,3 daralacağı tahmin ediliyor. İran ekonomisine ilişkin küçülme öngörüsü de yüzde 5,1'den yüzde 8,4'e revize edildi.
IIF, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki 9 petrol ihracatçısı ülkenin bu yılki toplam hidrokarbon gelirlerinin ise 192 milyar dolar düşeceğini öngörüyor.
Körfez Arap ülkelerinden en fazla sıkıntıyı Suudi Arabistan yaşayacak
ABD merkezli veri kurumu Primary Vision Enerji Analisti Mark Rossano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 sebebiyle dünya genelinde petrol talebindeki düşüşün etkisiyle arz miktarında ciddi bir artış olduğunu söyledi.
Şu anda küresel piyasalarda günlük petrol talebinin 38 milyon varil civarında azaldığını ifade eden Rossano, birçok ithalatçı ülkenin petrol siparişlerini iptal ettiğini ve bu eğilimin de giderek arttığını dile getirdi.
Rossano, piyasalardaki Kovid-19 kaynaklı belirsizliği Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşının da artırdığını belirterek şöyle konuştu:
"Petrol ihraç eden ülkelerin ekonomik kayıpları çok büyük olacak. Mevcut borç yükü sebebiyle bu ülkelerin ekonomilerinin daha da kötüye gideceğini öngörüyoruz. Şu anda petrol piyasasındaki gelişmelerden en fazla zarar gören ülkelerin başında Irak, İran, Nijerya ve Angola geliyor. Suudi Arabistan da bundan etkileniyor ancak rafineri sektörüne yaptıkları yatırımların ardından bütçe dengesi açısından petrol faaliyetlerini biraz azalttılar. Fakat üretimin büyüklüğü açısından bakıldığında Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında en sıkıntılı olan Suudi Arabistan. Diğer yandan, özellikle Kovid-19 öncesinde İran ve Irak'ta yerel çapta yaşanan protestolar sebebiyle bu ülkelerdeki risklerin de çok büyük olduğunu söyleyebiliriz."
Irak'ın geliri 65 milyar dolar azalacak
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) MENA Program Direktörü Ali Al-Saffar, petrol fiyatlarının 30 dolar seviyesinde kalması halinde Irak'ın bu yılki gelirlerinin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 70 azalarak 95 milyar dolar seviyesinden 30 milyar Dolar seviyesine düşeceğini söyledi.
Nijerya'nın gelirlerinin de yüzde 75 azalarak 11 milyar dolar olacağını belirten Al-Saffar, "Bu ülkeler düşük petrol fiyatları sebebiyle kısa vadede çok zor bir süreç yaşayacak. Uzun vadede ise ekonomik yapılarını gözden geçirmeleri gerekecek. Çünkü petrol ve gaz gelirlerine olan bağımlılığın bir şekilde azalması gerekiyor." diye konuştu.
Putin: Varil başına 42 dolar bize uyar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İnanmayın bu stratejist denen kendini beğenmiş, hükümet düşmanı yorumcuya. Ak partiden önce sanki hazine, merkez bankası doluymuş da Ak parti boşaltmış mış.. Ak partiden önce kriz oldu kasalar boşaltıldı. İmf'ye borçlanıldı. Ak parti kasaları doldurduğu gibi İmf'ye ol lan 25 milyar dolar borcu ödeyip borcu bitirdi. Sen var ya sen...
Sen marsta mı yaşıyorsun bak bakalım türkiyenin dış borcu ne olmuş
ekonomist/stratejist bey. Altin 1 haftada 3 kez rekor tazeledi. Gram in alisi 351 Tl simdi almak icin dogru bir zamanmi ? Yoksa biraz dusmesini beklemekte fayda varmi? Tahminen bu sene maxmimal altin kac lira ya kadar tirmanis yapar ?
Kardeşim küresel riskin olduğu her dönem güvenli liman olarak Altın, Dolar ve Tahvil on plana çıkar. Şu an küresel ekonomide virüs yani pandemi zirve yapmadı ve zirve yapmasına baya var. Ondan sonra zaten küresel resesyon var özellikle bizim ülkenin ekonomik verilerini baktığın zaman kriz iç açıcı değil ve daha da derinleşeceğine düşünüyorum. Küresel ekonomik kriz başka sorunları meydana getirir özellikle işsizlik hırsızlık yağma toplumsal olayları doğurabilir. Biz burda yatırımcıyiz her açıdan geniş perspektiften düşünürsek Altın ve Dolarda kalmak mantıklıdır. Gram altın en az 400 TL olur diye düşünüyorum. Daha da yukarıya çıkabilir gelişmelere bağlı. Dünya iyice ısındı valla şu an sıcak savaş çiksa kimse neden çıktı diyemez her şey olabilir. Maskeden dolayi bole devletler birbirine girdi. Gram biraz geri çekilirse 340 TL den girmek mantıklıdır ytd.
Bağzı bilgiçler, bakın, ucuz petrol Türkiyemizi tehdit etmiyor, bilakis, nefes aldıracak ülkemize.
ekonomist/stratejist bey. Peki bu durumda altin fiyatlari dusermi yukselirmi bir fikriniz varmi ? Bu durum altin fiyatlarini ve doviz fiyatlarini Yukari cekermi ? Bilgi veririseniz sevinirim.
Bi de cari açık yükseliyor serdarhan zibidisi sen düşün gerisini. Benim bütün analizlerim tutar çünkü reeldir bugüne kadar yanilmadim. Bugün yaşadığımız küresel ekonomik krizi geçen yıl 2019 Haziran aylarında görmüştüm yakinda çok büyük bir kriz gelecek ama 1987, 2001 ve 2008 Krizi gibi değil adeta 1929 Büyük Buhran gibi demiştim. Şu an yaşadığımız büyük bir Sanayi Krizidir aynı zamanda Hizmetler Sektörünü de etkileyen bir kriz. Çok büyük çapta kriz Türkiyenin dayanacak gücü yok mecbur dışardan borç bulacak ama kimse en az 60 Milyar Dolar düzeyinde borç vermez ancak sadece IMF verir.
Serdarhan manyağı ihracat durdu ve turizm yok artık swap da yok döviz açlığı var CDS de yüksek yabancı yatırımcı kaçıyor zaten kredi kuruluşları eksiye boğacak ve TMCB'nin rezervi iyice azaldı daha da azalacak görürüm ben seni aptal dolar nasıl fırlıyor. Zır cahil benim bugüne kadar her analizim tuttu çünkü reeldir.
Serdarhan denen şizofren FED sınırsız dolar basıyor yine de yükseliyor çünkü dünyanın rezerv parası. İnsanlar dolara yöneldi. Bak Erdoğan G 20 toplantısında swap politikasına dahil erin diye yalvardi ama almadılar. Niye swap politikasına dahil etsinler ki bizi. swap politikasına dahil olanlara bak hepsi gelişmiş ülkeler ve ABD tahvili bol olan ülkeler. Yabancı sermaye çıkışı çok fazla TL'den ve TL varlıklarından kaçıyorlar ve küresel sermaye evlerine dönüyor özellikle ABD'ye..TCMB swap limitini artırdı pek de başarılı olacağına düşünmüyorum ne yazık ki rezevler iyice azalacak biz bu filmi 2001 Krizinde yaşadık..Bebe piyasaları öğrende gel. Şu an ko batışın tek sorumlusu akp Hazine boşalttı, TCMB boşalttı, ihtiyat akçesini de yedi yandaş müteahhitleri kurtardı millete ait olan parayı çaldı hırsız. Dilenci milleti sömürmeye başladı. Ben en iyi ekonomist/stratejist olarak söylüyorum yakında Moratoryum ilan edip IMF ile anlaşmak zorunda kalacak.
Çok bilmiş ekonomist bi halttan anladığın yok amerika 5.8 trilyon dolar bastı dolar bir yere fırlamaz şu anki krizden dolayı yükseliyor salgın avrupa türkiyede düşüş trendine girsin 6 altına düşmez ama 6.-6.5 arası yatayda gider merak etme karşılıksız basılan para enflasyona sebep olacak. Şu an merkez bankası abd tahvili almıyor alsa swap ve repo işlemiyle abd nin bastığı dolarlardan ülkeye de gelir mb elinde koz çok senden daha iyi bildikleri kesin.
Altın ve Dolar fırlar. Bazı aptallar sabit döviz kuru falan sayıklıyor çok cahiller ticaret durur zaten şirketler dışarıdan yüksek maliyetle borçlanmak zorunda kalır ve üretim iyice azalır ülkemizdeki kriz iyice derinleşir. Sabit döviz kur falan asla çare değildir. akp hazineyi boşaltmasa, TCMB'yi boşaltmasa ve ihtiyat akçesini yandaş müteahhitleri için milletin parasini çalmasaydı bu krizde bu kadar etkilenmezdik. Daha yeni başlıyor akp İMF başvurmak zorunda kalacak. Moratoryum da bekliyorum Hazine garantili yatırımlar var bi dünya borç var ödenemez bu ortamda Moratoryum başvurursa otomatikman IMF ile anlasir. Stand by anlaşması yakın diye düşünüyorum.
Suudi Arabistan en düşük maliyeti olmasına rağmen en büyük zarara uğramasının nedeni sadece geliri petrole dayanmasıdır. Yani kimseye yaramazdı daha önce uzun vade sürdürebilir politika değildi. Keşke sürdürselerdi biraz daha düşük benzin/motorin kullanirdık.
Rusya dize geldi istediklerini aldı masaya en az 42 $ ile oturacaklar. Bence bu fiyatta kalmaz çünkü ABD kaya petrolü maliyeti en az 40 $ diye biliyorum yanlış hatırlamadıysam. Masadan en az 50-55 $ ile kalkarlar. Bizim için hiç iyi olmadı maliyet yükselecek, enflasyon yükselecek, işsizlik artışı iyice yükselecek..Stagflasyona hazır olmak gerekir.
Bu söylediklerin gerçekleşirse Tüpraş’ın hisseleri ne olur ? Ekonomi alanında paylaştığın bir sayfan vs var mıdır takip edelim :))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:26)