E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İsviçre Alp Dağları’nın altından geçen ve Avrupa’nın kuzeyi ve güneyi arasındaki mesafeyi kısaltan, 57 kilometre uzunluğa ve 2 bin 300 metre derinliğe sahip dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli Gotthard Base açıldı. Yapımına 1999 yılında başlanan tünel için 10 milyar Euro harcandı. 2020 yılında tamamlanması beklenen projenin tamamının maliyetinin ise 20.8 milyar Euro’yu bulması tahmin ediliyor. Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss tünele imza atan konsorsiyumda yer alıyor.
2500 KİŞİ ÇALIŞTI
Rönesans Grup şirketlerinden Heitkamp Swiss’in CEO’su Johannes Dotter, 57 kilometre uzunluğunda iki paralel tek hatlı tüpten oluşan tünelin, çapraz geçitler, erişim tünelleri ve şaftlarla beraber toplam uzunluğunun 152 kilometreyi aştığını anlattı.17 yıl süren inşaat çalışmalarında 2 bin 500’den fazla işçi görev aldı. Tünelin günlük 65 yolcu ve 260 yük treni kapasitesi bulunduğunu söyleyen Dotter, toplamda 5 bin test sürüşü yapıldığını dile getirdi. Bu rakam aynı zamanda dünyanın etrafını 3 kez gezmeyle eş değer.
YOLCULUK 1 SAAT AZALDI
Avrupa’nın güneyi ve kuzeyi arasındaki mesafeyi kısaltan tünelle, İsviçre’nin Zürih kentinden İtalya’nın Milano kentine gidiş bir saat azalarak 2 saat 40 dakikaya düşecek. Tünelin yapımı sırasında ise yer altından 28.2 milyon ton kaya çıkarıldı. İngiltere ile Fransa’yı Manş Denizi’nin altından birbirine bağlayan Manş Tüneli (Eurotunnel)‘den yedi kilometre daha uzun olan tünel, uzunluğuyla önceki rekor sahibi olan ve 1988‘de açılan Seikan Tüneli‘nin de unvanını elinden almayı başardı.
AVRUPA’NIN 100 YILLIK HAYALİ
AVUSTURYALI Alpine Bau GMBH şirketinin İsviçre’deki iştiraki Hergiswill şirketi ve Alman Heitkamp şirketini de bünyesine katarak Avrupa’daki ilerleyişine devam ettiklerini belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol, “Gotthard Base Tüneli, Avrupa’nın 100 yıllık hayaliydi. Gotthard Base Tüneli, Alpler boyunca toplam ulaşım kapasitesini artıracak ve Zürih’i, Milano ve Lugano’ya bağlamak suretiyle yolcu ve yük trenlerinin seyahat süresini azaltacak. Tünel, inşaat ve altyapı teknolojilerinin en son örneği olduğu gibi, Rönesans’ın çevre ve sürdürülebilirliğe verdiği önemin de en açık kanıtı olmayı başardı. Hızı saatte 250 km’ye kadar çıkabilen hızlı tren ve ağır yük trenleri için en ileri teknoloji ve standartlarla tasarladığımız Gotthard Base, aynı zamanda Alp’lerdeki taşımacılık kapasitesini arttıracak ve Alp’leri koruyacak” dedi.
LİDERLER AÇTI
AFTTG (ARGE Fahrbahn Transtec Gotthard) alt ortak girişimi ile birlikte TTG Konsorsiyumu (Transtec Gotthard) ve TAT Konsorsiyumu (Tunnel Alp Transit-Ticino) tarafından gerçekleştirilen Gotthard Base Tüneli’nin açılışına yoğun ilgi vardı. Avrupa’nın önde gelen liderlerini aynı sahnede buluşturan görkemli törende, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsviçre Konfederasyonu Cumhurbaşkanı Johann Schneider-Ammann’ın yanı sıra kanton başkanları Ueli Maurer, Didier Burkhalter, Doris Leuthard, Guy Parmelin, Simonetta Sommaruga, Alain Berset ağırlandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bizim köprü ve tünelleri kıskanıp bunu yapmış olmalılar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:31)