E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kimilerine göre hala büyük soru işaretleri barındıran ama kimilerine göre de kalıcılığını çoktan kanıtlamış olan kripto para endüstrisi, 2022 yılını diğer piyasalar gibi belirgin kayıplarla geçirse de, yaygınlığını artırmayı sürdürüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere’de müşterilerinin kripto alım satımı da dahil olmak üzere kripto para borsaları üzerinden işlem yapmasına izin veren bankaların sayısındaki belirgin artıştan sonra Almanya da kripto para yatırımcıları için en elverişli ülkelerden biri konumuna yükseliyor. Kripto paraların Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmasının altında enerji krizi, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleriyle güç kaybeden zayıf Avrupa ekonomisinin olduğu düşünülüyor.
Dünyanın en elverişli kripto ekonomisi
Cointelegraph’tan Prashant Jha’nın haberine göre, üçüncü çeyrekte en iyi kripto ekonomilerinden biri haline gelen Almanya, bu alanda ABD’yı geride bırakmış oluyor. Yayınlanan yeni bir rapor, Almanya’nın 2022 yılı üçüncü çeyreğinde dünyanın en elverişli kripto ekonomisi haline geldiğini gösteriyor. Üçüncü çeyrekte dünyanın en elverişli kripto para ekonomilerin başında gelen ABD’nin ise, altı sıra gerileyerek sıralamada yedinci sıraya kadar düştüğü görülüyor. Bunda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) kripto paralarla ilgili düzenlemelerde sergilediği ısrarcı tutumun etkisi olduğu kabul ediliyor.
Kriptoya sıfır vergi
Coincub tarafından derlenen kripto ekonomisi sıralaması, ülkeleri sıralarken elverişli kripto endüstrisi görünümü, açık kripto vergi kuralları ve daha şeffaf düzenleyici bildirimler gibi çeşitli faktörleri inceliyor.
Almanya, bir vergi cenneti olmasa da, uzun vadeli kripto sahiplerini ödüllendiren, her yönüyle en güçlü ‘geleneksel vergiler üzerine kurulu’ kripto ekonomilerinden biri olarak kabul ediliyor. Alman yasaları, bir yıldan uzun süredir kripto varlıklarına sıfır vergi uyguluyor.
Alman yasaları, bir yıldan uzun süredir kripto varlıklarına sıfır vergi uyguluyor.
İsviçre, Avustralya, BAE ve Singapur
İsviçre ise bu sıralamada ‘olumlu kripto düzenleyici’ pozisyonuyla ikinci sırada yer alıyor ve dünyanın en iyi kripto organizasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Listede sonraki üç sırayı ise sırasıyla Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Singapur alıyor.
Avustralya, kripto için büyük bir iştah sergiliyor. Hükümet geçen yıl boyunca kripto piyasalarını diğer piyasalarla eşit derecede desteklerken makul vergi politikalarıyla birlikte pozitif bir kripto yasasını yürürlüğe koyma ihtimalini zorluyor. Web3'e büyük yatırım yapan BAE ise kripto kazançları konusunda yatırımcıları cezbeden şekilde ‘sıfır vergi politikası’ uyguluyor. Öte yandan, nüfusunun çok büyük bir bölümü kripto ticareti ve yatırımıyla uğraşan Singapur da adeta Asya'nın kripto merkezi olarak kripto yatırımcıları için cennet olarak kabul ediliyor.
ABD’nin ise olumsuz kripto vergi politikası ve düzenleyici taraftaki belirsizlikler nedeniyle yedinci sıraya düştüğü görülüyor. Buna rağmen raporda ABD'nin diğer ülkelerden stratejik bir noktada ayrıldığı ve bunun da kriptonun emekli maaşlarının bir parçasını oluşturmasına izin veren tek ülke olduğu vurgulanıyor. Raporda ayrıca, son aşamaya gelen bazı önemli kripto düzenlemeleri sonrasında ABD’nin önümüzdeki çeyreğe kadar sıralamada daha yukarılara tırmanabileceğinin altı çiziliyor.
El Salvador en meraklı, Vietnam ise stokçu
‘Bitcoin’ ile ilgili aramaların sayısıyla belirlenen ‘kripto meraklısı ülkeler’ sıralamasında ise yine El Salvador listenin başında yer alırken onu Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti izliyor.
Nüfusunun 20 milyondan fazlasının yani yaklaşık yüzde 20'sinin kriptoya yatırım yaptığı Vietnam ise raporda en büyük 'kripto stokçusu' ülke olarak nitelendiriliyor. ABD’de ise herhangi bir kripto paraya sahip olanların sayısı 46 milyonu geçiyor. Bu, ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ünün kripto paralara yatırım yaptığı anlamına geliyor.
Fransa’nın en büyük üçüncü bankası, kripto piyasasında
ABD'de kriptoya yatırım yüzde 125 arttı
İnsanların çoğu kripto parayı anlamıyor
Kriptoda kapitülasyon dönemi sona mı eriyor?
Wall Street kriptoya girmeye hazırlanıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:20)