E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Facebook, hangi şehirde en çok nerelere gidiliyor istatistiği çıkarmış. 25 şehir var. Sonuç İstanbul açısından hazin... Sonra Oku
Facebook, kullanıcıların “check-in”lerine bakıp dünyanın sosyalleşme haritasını çıkarmış. Hangi şehirde en çok nerelere gidiliyor istatistiği. New York’ta Times Meydanı tamam da; Oslo’daki T.G.I. Friday’s’in listede olması hazin. Oslo bakımından değil, İstanbul açısından, “Şuradayım” diye hava atılası bir yer yok.
Murat Bardakçı yanılıyor. Taksim dünyanın en çirkin meydanlarından “biri” değil. Dünyanın en çirkin meydanı! Bardakçı’nın “Taksim ve cami” yazısındaki deyişiyle “AKM’nin bir heyula, bir biçimsizlik abidesi olduğuna” katılmasam da, şaheser olduğunu iddia etmem. Taksim’de güzel tek bina var; o da Aya Triada. Ne yazık ki, çirkin büfelerin kuşatmasında heba olup gitmiş bir eser. Pietro Canonica’nın yaptığı anıtı da iç karartıcı geldiği, cumhuriyeti müjdeleyen bir ruh taşımadığı için saymıyorum. Neticede, Şehir Plancıları Odası’nın “Cami inşa edilirse görüntüsü bozulur” dediği meydan, aslında meydan bile değil. Mümkün mertebe uzak durulması gereken kaotik, estetik yoksunu bir ucube. Onun için ruhu da yok. Meydanlar genelde sevinç ve hüznün, zaferlerin ve acıların paylaşıldığı yerlerdir. Orhan Pamuk’un Öteki Renkler kitabına aldığı yazısında belirttiği gibi, İstanbul’un ortak nabzının attığı, kent insanının tasada ya da sevinçte ortak ruhla aktığı bir mekân yok. Kentin bir merkezi yok. O merkez olduğu varsayılan Taksim, magandaların sıkıştıracak turist bulmak için yılbaşı geceleri akın ettiği bir mahal, hepsi bu. Yıllar sonra 1 Mayıs’ların yeniden Taksim’de kutlanıyor olması, ayrı şey. O bir organizasyon. İnsanların spontane bir inisiyatifle sırf duygudaşlık niyetine kendini aniden Taksim’de buluvermesi ise ayrı şey. Şahsen Taksim ruhunu iliklerimde hissettiğim tek olay, UEFA şampiyonunun otobüs üstünde meydandan geçişidir ki, o sadece Galatasaraylıları ilgilendirir, kent insanının ortak nabzı değildir. Taksim’e son ayak bastığımda, anıt etrafında yerlere serpiştirilmiş Arap turistler elleriyle ayaklarını ovuşturuyordu. Onlar “Foursquare” üyesi midir, “İşte Taksim’e geldik, terlikleri de fora ettik” diye Taksim’i de mekân profillerine eklediler mi bilmiyorum. Yaptılarsa da yeterli gelmediği kesin. Taksim, dünyanın sosyal alanları arasında yok.
SOSYAL ANITLAR
Facebook, iki yıldır aktif olan Foursquare checkin’lerinin istatistiğini çıkarmış. Dünyanın dört bir yanındaki 25 şehirde en fazla gidilen yerleri bulmuş, bunların adını da “yerkürenin sosyalleşme anıtları” koymuş. Havalimanı, otobüs durakları, tren istasyonları gibi doğal kalabalık yerler ise dışta tutulmuş. Çok bildik yerler var tabii. İşte New York’un Times Meydanı ve Central Park’ı, Londra’nın Covent Garden’ı ve Emirates Stadyumu, Paris’in Louvre’u, Montmartre’ı ve de Champs-Élysées’si. Berlin’in piyasa caddesi Kurfürstendamm, Roma’nın Colosseum’u, İspanyol Merdivenleri ve Trevi Çeşmesi diye uzayıp gidiyor liste. Bunlar olmasa zaten o istatistik, istatistik sayılmaz. Ama sürprizler de var. Mesela Oslo’daki T.G.I. Friday’s. Montmartre ile şişmanlatıcı Amerikan yemeklerinin tıkınıldığı bir lokantanın aynı kategoriye girmesi şaşırtıcı. Buenos Aires, Delhi ve Barcelona’daki Hard Rock Cafe’ler de listede. Bu 25 şehirde 1 Numara’ya çıkan gözde mekânlardan yedisi, spor sahası/salonu. Los Angeles’daki Staples Center, Chicago’daki Wrigley, San Francisco’daki AT&T ve Tokyo Dome beyzbol statları ve tabii Barcelona’daki Nou Camp mesela. Altısı meydan, bulvar, park ve bahçe. Mesela Moskova’daki Gorki Parkı ve Kopenhag’daki Tivoli Bahçeleri. İkisi eğlence parkı; Seul’deki Lotte World ve Singapur’daki Universal Studios. İkisi konser alanı, ikisi de alışveriş merkezi. Moskova’da en sevilen 10 mekânından altısı bar ve kulüp. Bir numarada gece kulübü Propaganda var. Melbourne ve Johannesburg’da da casinolar revaçta. Sosyal anıtlar, global eğilimlerle ilgili başka bir ipucu daha veriyor: Alışveriş manyaklığı. 25 şehrin 19’unda alışveriş merkezleri, alışveriş caddeleri ve çarşılar ilk 10 içinde yukarı sıralarda. Bunlar arasında Buenos Aires’teki Unicenter Mall, Sao Paolo’daki Mercado Municipal, Seul’deki Dongdaeum ve Melbourne’daki Queen Victoria çarşısı öne çıkıyor. Anladık Taksim yok. Ama İstanbul’un Boğaz’ı, tarihi yarımadası, gece hayatı ve alışveriş merkezleri de yok...
Ayşe ÖZEK KARASU / HT PAZAR
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bizim barbar, yamyam toplum istanbulu mahvetti, kültür-sanat-güzellik bilmez toplum, hırzılıkta üzerlerine yok ama
Bencede,hiç bir özelliği yok oturulacak bir bankı bile yok yeşiliği cabası.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:12)