E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını imzaladı.
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) 37. Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen RCEP görüşmesinde, ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından anlaşmaya vardı.
Görüşmede konuşan Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, RCEP anlaşmasını büyük bir dönüm noktası olarak niteleyerek, "8 yıl boyunca yapılan 46 müzakere ve 19 bakanlık düzeyinde görüşmelerin ardından bugünlere geldik. Bu süreçte yorulmadan çalışan ilgili ülkeler ve bakanların çabalarına çok minnettarım." dedi.
Singapur Başbakanı Lee, küresel büyümenin yavaşladığı bu zamanlarda RCEP anlaşmasının ileriye dönük büyük bir adım olduğunu ifade etti.
Malezya Uluslararası Ticaret Bakanı Muhammed Azmin Ali ise RCEP'in kan, ter ve gözyaşıyla örülmüş sekiz yıl süren pazarlıkların sonucu varılmış bir anlaşma olduğunu belirterek, bölgede yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.
BÖLGESEL KAPSAMLI EKONOMİK ORTAKLIK
Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan RCEP anlaşması için ASEAN üyesi ülkeler ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan arasında müzakereler 2012'de başlamıştı.
2 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenen anlaşma, bölge ülkelerinin farklı ticari öncelikleri nedeniyle sürekli ertelenmişti.
Geçen yıl ASEAN Artı Üç zirvesinde Hindistan, Çin ürünlerinin Hindistan'a ucuz fiyatlarla girmesinden endişe duyarak RCEP müzakerelerinden çekilmişti.
15 ülke ve 2,1 milyarlık nüfusu kapsayan RCEP, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30'una tekabül ediyor.
RCEP anlaşmasının Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini arttıracağı öngörülürken, ABD ve Avrupalı şirketleri serbest ticaret bölgesinin dışında bırakarak, dezavantajlı konuma getireceği düşünülüyor.
Graham: ABD-Türkiye serbest ticaret anlaşmasına S-400'ler engel
Erdoğan: Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasında mutabık kaldık
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
R ile C arasında Ermenistan olsa vay baboş vay
yıllarca abd ve ab bizler sizin dostunuz dediler.hep ülkemizde üç beş sene de bir içimizdeki şerefsiz adamları kanalları ile ihtilaller krizler kaoslar yaptırdılar.bizim hiç bir sanayi askeri araç hiç bir şey üretmememizi istemediler ve yaptırmadılar.üstelik oyun üzerine oyunlara giriştiler.terör örgütleri kurdular donattılar yönettiler silahlandırdılar paralar aktardılar ve ölen tüm şehitlerimizi bunlar yapmışlardır.bizimle ticaret dahi yapmadılar.artık çeşitli alternatiflere girmemiz gerekmektedir.
AVRUPA ABD BİZE ARTIK MANTIKLI GELMİYOR
bence ab girişlerini acilen dudurup böyle oluşumlara odaklanmamız lazım.
İngiliz uluslar topluluğu olimpiyat oyunlarına benziyor bu iş. % 90 ı İngiliz sömürgesi! Çin i tam bir şartlanmaya zorluyor. Rusya İran v Türkiye adam akıllı bir plana sadık kalarak ortaklı kursa hiç bir güç yan bile bakamaz. Ama bu ülkelerde özellikle İran da hastalıklı bir yapı var!
Osmanlı tekrar geliyor hilafet gelicek dertler bitecek
Osmanlı'da tanzimatın ayak sesleri Mahmut döneminde başladı,isteyen padişahın kendi siydi.tarihi okumadan yorum yapma
aks 15 sen cok A haber izliyorsun kurtar kendini gozlerindeki perdeyi kaldır
Abd ve ab dışında 3. Bir ekonomik güç. Türkiye tek başına bu 3 gücün hicbiriyle yarisamaz. Dış politika kin, öfke ve nefretle değil akılla, diyalogla, ongoruyle yürütülmelidir
Ab ye girmek istiyorsun ama ihale Yasan bile uyumsuz.
Türkiye AB ye 50 yıldır girmeye çalışıyor. AB nin her isteğini yerine getirmeye çalışıyoruz ve bir sonrakinde yeni isteklerini önümüze koyuyorlar. Türkiye dış politikada son yirmi yıldır çok büyük başarılara imza attı. Son örneği Azerbeycandır. Görmek isteyen görür, görmek istemeyene davul zurna az gelir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:22)