E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından bugün yayınlanan bir rapora göre, bazı ülkelerin yeni Rus tehdidine karşı silahlarını güçlendirmesini duyurmasıyla birlikte son beş yılda silah ticaretinden önemli bir artış kaydedildi.
SIPRI, çalışmasında 2017 ila 2021 yıllarını baz aldı. Dünyadaki silah ticareti önceki beş yıla göre yüzde 4,6 azalırken, Avrupa silah ithalatında yüzde 19 oranında bir artış yaşadı. SIPRI Silah Transferleri Programının Kıdemli Araştırmacısı Pieter D. Wezeman, yaptığı açıklamada Avrupa’nın silah ticaretinde yeni sıcak nokta olduğunu söyledi. AFP’ye konuşan Wezeman, “Askeri harcamalarımızı önemli ölçüde artıracağız, büyük miktarlarda yeni silahlara ihtiyacımız var. Bunların büyük bir kısmını Avrupa ve ABD’den ithal edeceğiz” dedi. Yetkili, Almanya dahil birçok Avrupa ülkesinin savunma sektörüne önemli yatırım yaptığını ifade etti.
"Bu eğilim 2014 yılında Kırım'ın ilhakından sonra başladı"
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı korkular ışığında, Avrupa ülkelerine modern ve pahalı ABD yapımı ‘F-35’ savaş uçakları, füzeler, topçu ve diğer ağır teçhizat bulundurabilen savaş uçakları tedarik edilmesi planlanıyor. Wezeman açıklamasında, “Bunların çoğu biraz zaman alıyor, kararı almanız ve siparişleri vermeniz, ardından üretim yapmanız gerekiyor, bu yüzden en az birkaç yıl sürüyor. Ancak gerçek şu ki, bu eğilim 2014 yılında Kırım'ın ilhakından sonra başladı ve bugün yansımalarını görmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı. Yetkili, Avrupa'nın küresel silah ticaretindeki payının, önemli ölçüde artmaya devam edeceği beklentisiyle son beş yılda yüzde 10'dan yüzde 13'e yükseldiğine dikkati çekti.
Birçok sözleşme ve silah bağışını çevreleyen belirsizlik nedeniyle küresel silah ticareti hakkında rakam vermek zor olsa da, uzmanlar hacminin yılda yaklaşık yüz milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. SIPRI’ya göre, Asya ve Okyanusya bölgesi, silah sevkiyatlarının yüzde 43'ü ile son beş yılda bir numaralı ithalatçı olmaya devam ederken, en büyük 10 ithalatçı arasında sırayla Hindistan, Avustralya, Çin, Güney Kore, Pakistan ve Japonya bulunuyor.
Asya başkentlerinde silah ticareti yüzde 5 azaldı
Dünyanın en kalabalık bölgesine yapılan silah ticareti, Çin geriliminin artması ışığında Doğu Asya (yüzde 20) ve Okyanusya'da (yüzde 50) önemli artış yaşarken, bir dizi Asya başkentlerinde silah ticareti son beş yılda yaklaşık yüzde 5 azaldı. SIPRI, Çin ile Asya ve Okyanusya'dan birkaç ülke arasındaki gerilimin, bölgedeki silah ithalatının ana itici gücü olduğuna işaret etti.
Ortadoğu, yüzde 3 artışla küresel ithalatın yüzde 32'lik payıyla dünyanın ikinci silah pazarı konumunda. Wezeman konuyla ilgili, “Mevcut petrol fiyatları, büyük gelirler elde edecekleri anlamına geliyor ve bu genellikle büyük silah siparişlerine de yansıyor” dedi. ABD ve Afrika ise yüzde 6 oranında düşüş yaşadı.
"Fransızlar büyük siparişler alıyor"
Fransızların büyük siparişler aldığını söyleyen Wezeman, bunun ülkenin teknoloji ihracatını destekleme politikasını ABD’den daha açık hale getirmesiyle gerçekleştiğini aktardı. Rusya sıralamadaki yerini korurken, özellikle silah tedariki konusunda Moskova’dan tamamen bağımsız hale gelen Çin'den yapılan ithalattaki düşüş nedeniyle Pekin ile olan silah ticareti payı yüzde 19 azaldı.
Ayrıca, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırının Rusya'ya getirdiği izolasyonun ve ekonomisine uyguladığı ağır yaptırımların, silah endüstrisine sert yansımaları olabilir. Wezeman özellikle de Cezayir ve Mısır gibi Rus askeri teçhizatının tarihi müşterilerine yönelik ABD tepkisinin artabileceğini söyledi.
Rusya'dan tehdit gibi paylaşım: Görüntüleri acil koduyla paylaştılar!
Rusya iddiasına Çin'den yalanlama: Dezenformasyon!
Savunma Sanayii Başkanı Demir 'Altay Tankı' için tarih verdi!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yillarca saf muslumanlara silah verip birbirini vurdurdunuz birazda siz vurun birbiriniz hadi bakalim
Aselsan zamanı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:41)