E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Kemal Aydın, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son 5 yılda yaşlı nüfusun yüzde 17 artarak geçen yıl 6,9 milyona ulaştığını ve 2018'de 7,1 milyon kişiyi aşacağını ifade etti.
Türkiye'de ileri yaştaki nüfusun her geçen gün arttığına işaret eden Aydın, dünya nüfusunun yüzde 8,9'unu yaşlıların oluşturduğunu kaydetti.
Aydın, 2005'te yüzde 5,7 olarak hesaplanan 65 yaş üzeri nüfus oranının, 2010'da yüzde 7,2'ye, 2017'de ise yüzde 8,5'e yükseldiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin dünyanın en hızlı yaşlanan ilk 3 ülkesi arasında yer aldığını söyledi.
Türkiye'nin yaşlı nüfus oranıyla 167 ülke arasında 66. sırada yer aldığına dikkati çeken Aydın, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının 2050'de yüzde 20,8'e ulaşacağının öngörüldüğünü aktardı.
Sağlıklı ve aktif yaşlanan bir toplum oluşturmak, yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Birleşmiş Milletlerin (BM) 1990 yılında 1 Ekim'i Dünya Yaşlılar Günü ilan ettiğini anımsatan Aydın, 2050'de dünyada ilk kez yaşlı sayısının, çocuk sayısına ulaşacağının tahmin edildiğini ifade etti. Dünya nüfusunun 2 milyarını 2050'de yaşlıların oluşturacağına işaret eden Aydın, "Türkiye, genç nüfusuyla öne çıkarken, 2020 itibarıyla yaşlı nüfusumuz yüzde 10'a ulaşacak." diye konuştu.
Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresinin ortalama 78 yıl olduğunu vurgulayarak, yaşlı nüfus ve yaşlılıkla ilgili yapılması gerekenlerin giderek arttığını dile getirdi.
Yaşlıların hakları ve refahına yönelik küresel gelişmelerle yerel uygulamaları yakından takip ettiklerini belirten Aydın, yaşlı bireylerin sosyalleşebilmelerini ve daha aktif olabilmelerini hedeflediklerini anlattı.
"3. DÜNYA YAŞLILAR KURULTAYI İSTANBUL'DA TOPLANACAK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM 73. Genel Kurulu'nda müjdesini verdiği Uluslararası Yaşlılık Ajansı'nın 2019 itibarıyla Türkiye'de hizmet vermeye başlayacağı bilgisini veren Aydın, şunları kaydetti:
"Uluslararası Yaşlılık Ajansı kapsamında 26 bölgede ofis açılmasını planlıyoruz. Uluslararası Yaşlılık Ajansı, ülkelerin yaşlılık politikalarını izleyebilmemize, yaşlılığa evrensel bir boyut kazandırmamıza fırsat sağlayacak. Dünya yaşlılık üssü Türkiye olacak. Daha yaşanabilir bir dünya için yaşlıların haklarını geliştireceğiz. Amacımız, Türkiye'nin yaşlılık politikalarıyla rol model olmasını sağlamak ve evrensel bakım standartlarını belirleyebilmek. Türkiye yaşlılık raporu çıkaracağız. Huzurevlerinin, bakımevlerinin, geriatri merkezlerinin durumunu takip edebileceğiz. Projelerimiz arasında yaşlılar için bakım fonu da var. Gelişmiş ülkeleri takip edeceğiz, gelişmekte olan ülkelere köprü olacağız. Türkiye'nin birçok şehrinde yaşlılara danışmanlık merkezleri açmak istiyoruz. Kurulum çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması ve 2019 Uluslararası Yaşlılık Yılı etkinliklerinin ajans tarafından organize edilmesi için çalışıyoruz."
Aydın, 2005’te İstanbul'da düzenlenen “Dünya Yaşlanma Zirvesi”ne 50 ülkeden bin kişinin katıldığını anımsatarak, 7-10 Aralık'ta Dünya Sağlıklı Yaşlanma Teşkilatı (WHAO) ile organize ettikleri 3. Dünya Yaşlılık Kurultayı'nın 57 ülkeden katılımla İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildirdi. Kurultay kapsamında, 2030 hedeflerinin belirleneceğini belirten Aydın, yaşlılık için bir yol haritası belirleneceğini dile getirdi.
Uluslararası Yaşlılık Ajansı'nın kurulmasıyla, sağlıklı yaslanma ekonomisinin de yeni bir kavram olarak dünya gündeminde yer alacağına dikkati çeken Aydın, "Yakın bir gerçekte ortalama yaşam beklentisi 100 yıla dayanacaktır. Sağlıklı yaşam merkezleri, şehirleşme politikasının temelini oluşturmalıdır. Doğayla bütünleşmiş 'sağlıklı yaşam merkezleri' yeni bir alternatif yatırım modeli olarak yatırımcıları beklemektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yaşlı bakımı büyük potansiyel taşıyor. Ciddi şeklide düşünülmeli. Bunlara ayrıca kendi ülkelerinin seçimlerinde oy kullanmaları imkanı da sağlanabilir. Tek risk adamların parası bitince ne olacaklar. O zamana kadar 30-50 yıl geçer. Bir kişiden yılda 10000 dolar direkt 5000 dolar da dolaylı gelir gelse 2 milyon yaşlı 30 milyar dolar getiri olur. 10 kişite 1 doğrudan adam çalışsa 400 bin vasıfsız adama iş çıkar. Bence sosyal, psikolojik, ekonomik vs düşünülmeli Kanal İstanbul'dan daha stratejik bir proje.
nerede işe yaramazlar var ise TÜRKİYE ye doldursunlar bakalım.diğer ülkeler ise daha donanımlı kişileri ülkelerine kabul ediyorlar bizler ise tam tersini.
Sağlıklı değilde hiç bir anlamı yok. Alzheirma çare bulunsunn
Dünyanın yaşlanması sosyal güvenlik kurumlarının bütçeden daha fazla pay almasına neden oluyor.
100 YAŞINA GELEN/AŞAN EVİ OLMAYAN İNSANLARIMIZA TOKİ'DEN KURA SIRASINA GİRMEDEN PEŞİNATSIZ TAKSİTLE 1+1 KONUT KONTENJANI AYRILMALIDIR 150 YAŞINA GİRENLERE YAŞADIĞI İLİN BELEDİYESİ İSTEĞE GÖRE 10 YIL/120 AY FAİZSİZ/TAKSİTLE OTOMOBİL/KAMYONET SATILMALIDIR 200 YAŞINA GİRENLERE BELEDİYELERCE ELEKTRİKLİ MOTOR/BİSİKLET HEDİYE EDİLMELİDİR düşük gelirli yaşlı kimselerimizin başka türlü ev/otomobil sahibi olma şansları yok
200 yasina gelenlere1+1 buyuklukte 1 ev ve dahi iman tapusu verilmelidir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:52)