E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya Panamaleaks'ı konuşuyor---

Dünya Panamaleaks'ı konuşuyor

Dünya Panamaleaks'ı konuşuyor
05 Nisan 2016 - 06:04 borsaningundemi.com

Panamalı Mossacak Fonseca Hukuk Bürosu'na ait 11 milyondan fazla gizli belgenin sızdırılması tüm dünyayı sarstı

Panama merkezli hukuk bürosu Mossack Fonseca'ya ait 11 milyondan fazla gizli belgenin sızdırılması dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Hüseyin Koyuncuoğlu, Habertürk'teki haberinde Panama skandalıyla ilgili gelişmeleri yazdı. İşte o haber:

Jürgen Mossack ve Ramón Fonseca isimli avukatların 1977 yılında kurduğu Panama merkezli Mossack Fonseca hukuk bürosuna ait 11 milyondan fazla döküman dünyaca ünlü isimlerin başını ağrıtacak. 2.6 terabayt dosya büyüklüğüne sahip belgeleri açıklayan Uluslararası Araştırmacı

Belgeler, kurulduğu ilk günden beri müşterilerine offshore şirketi danışmanlığı yapan Mossack Fonseca adlı hukuk bürosunun nasıl hizmet verdiğini ve kimlerle çalıştığını gözler önüne seriyor. Belegelere göre bu şirketler genellikle mal varlığı saklama, kara para aklama, vergi kaçırma gibi konularda işlem yapıyor.

Basına servis edilen 11 milyonu aşan belgelere göre, Mossack Fonseca hukuk bürosu 40 yılda milyarlarca dolar parayı offshore şirketleri aracılığıyla aklamış.

YÜZLERCE GAZETECİ ORTAK ÇALIŞTI

Alman Suddeutsche Zeitung isimli gazetenin de dahil olduğu 100'ün üzerinde haber kuruluşu ile beraber çalışan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), 'Panama Belgeleri' ismiyle yayınladığı raporda, Putin ile ilişkili kişilerin dahil olduğu pek çok işlemin olduğunu belirlediğini söyledi.

Offshore şirketleri nedir, ne iş yapar?

Offshore kelimesi Türkçe kıyıdan uzak anlamına geliyor. Offshore şirketlerin kuruluş amacı ise tamamen vergisel düzenlemeler ile ilgili. Kişilerin ve yatırımcıları bulunduğu ülkelerdeki yüksek vergilerden kurtulabilmek için ticari faaliyetlerini vergilerin daha düşük ülkelerde sürdürmesi işlemine deniyor. Aslında offshore tamamen yasal bir işlem ve dünya üzerinde bu offshore işlemleri yapan birçok şirketler bulunuyor. Panamaleaks belgelerinde adı geçen Mossack Fonseca da dünyanın en büyük 4. offshore hizmeti verene şirketi olarak biliniyor.
Offshore işlemleri yasal olmasına karşın işlem yapılan paraların kaynağı genellikle açıklanamıyor. Ayrıca offshore işleminin yapılma nedeninin vergi kaçakçılığı, karapara aklama gibi suç unsuru oluşturduğu durumlar da söz konusu.

OFFSHORE YASAL BİR İŞLEM İSE SORUN NEREDE?

* Mesala bir devlet başkanı ya da siyasinin yakın çevresi aracılığıyla milyarlarca dolarlık kaynağı belli olmayan ya da kaynağı suç teşkil eden parayı kendi ülkesinde vergiden kaçırmaya çalışması.
* Yasa dışı faaliyetler yürüten bir şirketin fonlarını offshore şirketinde barındırıyor olması gibi suçlar doğruabiliyor.

PUTİN, MESSİ VE PLATİNİ DE LİSTEDE

Dünya gündemini sarsan konu ise şirketin çalıştığı isimler... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi, UEFA eski başkanı Michel Platini ve isimleri henüz açıklanmayan dünyaca ünlü yıldızların da dosyalarda isminin geçtiği ortaya çıktı. Ayrıca İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, İngiltere Başbakanı David Cameroon gibi birçok dünyaca ünlü siyasi de Panamalı şirket ile bir dönem işbirliği yapmış.

BELGELER AÇIKLANDI İSTİFA GELDİ

Kayıtlarının ilk sızdırıldığı dakikalarda ifşa edilen isimlerden olan İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson istifa ettiğini açıkladı.

LİSTELERDE KİMLER VAR? HANGİ İDDİLAR ORTAYA ATILIYOR?

Listelerde geçen iddialardam bazıları ise şöyle:

* Suriye hükümetin kendi halkını bombaladığı uçaklarının finansmanını sağlayan şirketlerin adı da bu dosyalarda geçiyor.
* ABD tarafından İran, Kuzey Kore gibi ülkelerle, Hizbullah terör örgütü ve Meksikalı uyuşturucu kartelleri ile iş yapmakla suçlanan kara listede yer alan 33 ismin ve şirketlerin neredeyse tamamı bu dosyada yer alıyor.

* 11 milyon dosyada onlarca ülke ve binlerce ismin adı geçiyor. İrish Times'da yer alan habere göre, Türkiye'den 101 şirket, 10 müşteri 152 fayda sağlayan ve 517 hissedar yer alıyor.

* Mossack Fonseca hukuk bürosunda offshore hesabı en çok olan ülkelerden birisi de İsviçre. İsviçre'den 38 bin 433 şirket, 323 müşteri ve 3 bin 467 hissedar...

BİRÇOK ÜLKENİN ADI GEÇİYOR

İşte Panama Belgeleri'nde en çok şirketi bulunan ülkeler ve şirket sayıları şöyle:
İsviçre: 38 bin 435
HongKong: 37 bin 919
Panama: 15 bin 895
Lüksemburg: 10 bin 848
İngiltere: 9 bin 670
Birleşik Arap Emirlikleri: 7 bin 271
Bahamalar: 4 bin 987
Uruguay: 4 bin 909
Rusya: 4 bin 198
Çin: 3 bin 213
ABD: 3 bin 72

ÇİN BELGELERİN YAYINLANMASINI ENGELLEDİ

Çin, dünyanın en büyük dördüncü offshore hukuk firması Panama Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgelerle ilgili sosyal medya paylaşımı yapmayı sansürledi.
BBC'nin haberine göre, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından ele geçirilen ve 80 ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşılan, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia edilen belgelerle ilgili Çin'in sosyal ağlarında paylaşım yapılması yasaklandı.
Resmi yayın organlarının olayla ilgili haber yapmadığı ülkede yaygın olarak kullanılan yerli mikroblogsitesi Weibo ve sesli, yazılı mesajlaşma uygulaması Wechat'de kullanıcılar sabah saatlerinde konuyla ilgili paylaşım yapsa da daha sonra bu paylaşımların kaldırıldığı belirtildi.
Panama belgelerinde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in kayınbiraderi Dıng Ciagui de Britanya Virjin Adaları'nda iki offshore şirkete sahip olduğu ifade edilmişti.

POROŞENKO YALANLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Panama belgelerinde geçen, hakkındaki iddiaları yalanladı.
Poroşenko, sosyal medya hesabı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, devlet başkanı olduktan sonra varlık yönetimleri ile ilgili işleri hukuk ve danışmanlık firmalarına devrettiğini bildirdi.
Ukrayna’nın birinci yöneticisi olarak gelir beyanına ve vergi ödemelerine ciddi bir şekilde riayet ettiğini kaydeden Poroşenko, bu yöndeki sorunları da Ukrayna yasaları ve uluslararası yasalar çerçevesinde çözdüğünü belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)