E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarDünya ekonomileri ikiye bölündü---

Dünya ekonomileri ikiye bölündü

Dünya ekonomileri ikiye bölündü
02 Mayıs 2013 - 01:24 borsaningundemi.com

ABD ve Çin gibi ülkelerden gelen verileri büyümeye yönelik endişeleri artırırken, para birimlerinin değerini düşük tutan ülkeler güçleniyor

ABD ve Çin dahil olmak üzere dünya ekonomilerinden gelen yavaşlama işaretleri, ikinci çeyrekte büyümenin hayalkırıklığı yaratacağını gösteriyor.
Öte yandan İngiltere ve Japonya gibi para birimlerinin değerini düşük tutan ülkelerde görülen ihracat artışı nedeniyle imalat sanayi hız kazanıyor.
Markit Şef Ekonomisti Chris Williamson, küresel imalattaki teklemeye karşılık zayıf para birimlerinden yararlanan ülkelerin ekonomik durumlarında iyileşme görüldüğünü belirtti.
Dün ABD'den gelen veriler dünyanın en büyük ekonomisinde büyümenin yavaşladığını gösterdi. ISM verisi ise Nisan ayında bir önceki ay bulunduğu 51,3 seviyesinden Nisan ayında 50,7'ye gerileyerek son dört ayın en düşüğüne indi. ABD'de ADP özel sektör istihdamı ise Nisan'da 119.000 artışla 150.000'lik beklentinin oldukça altında geldi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de ise imalat sanayi PMI endeksi Nisan ayında 50,6 seviyesine gerileyerek endişeleri artırdı. Yeni sipariş endeksi Mart ayında test ettiği 52,3 seviyesinden Nisan ayında 51,7'ye geriledi. Yeni ihracat siparişleri ise 50,9'dan 48.6'ya gerilerek daralmaya işaret etti.
Avustralya PMI'ı ise ihracatta meydana gelen düşüş nedeniyle Nisan ayında 36,7 seviyesine gerileyerek son 4 yılın en düşük seviyesine indi.
Japonya'da imalat sektörü PMI ise Nisan ayında 51,1 seviyesine yükselerek 13 ayın zirvesine çıktı. PMI geçtiğimiz ay 50,4 seviyesinde gelmişti. Verideki artışta iç talebin yanısıra yurtdışı talepteki güçlenme rol oynadı.
Zayıf poundun katkısıyla iki aylık düşüşün ardından İngiltere'de PMI Nisan ayında 49,8 seviyesine çıkarak üç ayın zirvesine yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)