E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalarda tahvil piyasasındaki çalkalanma, ticaret savaşı endişeleri ve jeopolitik risklerin etkileriyle zor bir yıl deneyimlenirken, ilk çeyrekte dünya borsalarının değeri 2017 sonuna kıyasla 1,5 trilyon dolar eridi.
Finansal piyasalarda, ABD'de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ın kararları, ABD ve Kuzey Kore arasındaki siyasi gerilim ve Brexit sürecinin resmen başlaması gibi önemli zorlukların yaşandığı 2017'nin ardından, yatırımcılar ilk çeyrekte "çetin" bir yıla işaret eden gelişmelerle karşı karşıya kaldı.
Yeni yıla girilmesinin ardından ABD ile Çin arasında "ticaret savaşı" endişelerine yol açan gelişmeler, yurt dışında enflasyon beklentilerinin artmasıyla tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş, merkez bankalarının para politikalarında normalleşmeye ivme vermesi ve gündeme yön veren jeopolitik riskler finansal piyasaları baskı altında bırakırken, tüm bunlar borsaların piyasa değerinde düşüşleri beraberinde getirdi.
Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerine göre, 2017 sonunda 85 trilyon 313 milyar 751,7 milyon dolar olan dünya borsalarının değeri, yılın ilk çeyreğinde 83 trilyon 833 milyar 116,3 milyon dolara geriledi. Söz konusu süreçte dünya borsalarının değeri yüzde 1 azalırken, bu da 1 trilyon 480,6 milyar dolarlık erimeye işaret etti.
Piyasa değerine bölgesel bazlı bakıldığında, ilk çeyrekte en iyi performansı Amerika bölgesindeki borsalar gösterdi. Amerika bölgesinde bulunan borsalarının değeri ilk çeyrekte 2017 sonuna göre yüzde 2,5 artarak 36 trilyon 517,1 milyar dolardan, 37 trilyon 441,3 milyar dolara ulaştı.
Bu dönemde, Asya ve Pasifik borsalarının piyasa değeri yüzde 0,6'lık artışla 29 trilyon dolardan 29,5 trilyon dolara çıktı.
Avrupa, Afrika ve Orta Doğu bölgesindeki borsalarda ise piyasa değeri toplam yüzde 13 azalarak 20,9 trilyon dolardan, 17,2 trilyon dolara geriledi.
Piyasa değerini en hızlı artıran borsa Seyşeller
Dünya borsaları arasında ilk çeyrekte piyasa değeri en hızlı artan borsa Seyşeller borsası (Trop-X) oldu. Seyşeller borsasının piyasa değeri ilk çeyrekte 14 katına çıkarak 18,8 milyon dolardan, 1 milyar 323,1 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl da Piyasa değerini yüzde 134,2 artırmayı başaran Seyşeller borsası, böylece başarılı performansını sürdürmüş oldu.
Piyasa değeri artışında Seyşeller'i, yüzde 35,1'lik artışla Kıbrıs borsası (Cyprus Stock Exchange), yüzde 20,1'lik yükselişle Vietnam borsası (Ho Chi Minh Stock Exchange) izledi.
Söz konusu dönemde piyasa değeri en çok gerileyen borsa ise yüzde 13'lük kayıpla İsrail borsası Tel-Aviv Stock Exchange oldu. İsrail borsasının Aralık 2017'de 231,1 milyon dolar düzeyinde bulunan piyasa değeri, ilk çeyrekte 201,1 milyon dolara düştü.
Piyasa değeri kaybında İsrail'i; yüzde 8,6 ile Bangladeş takip etti.
Borsa İstanbul'un piyasa değeri ise ilk çeyrekte yüzde 0,6'lık sınırlı azalışla 227,5 milyar dolardan, 226,2 milyar dolara geriledi.
Dünyanın en büyüğü New York borsası
Dünya borsaları arasında en büyük piyasa değerine sahip New York Borsası, ilk çeyrekte de yerini korudu. Geçen yıl sonunda 22 trilyon 824,9 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan New York Borsası, ilk çeyrekte büyüklüğünü yüzde 3,4 artırarak 22 trilyon 824,9 milyar dolara taşıdı.
Bu dönemde Nasdaq OMX ise piyasa değerini yüzde 2,1 yükselterek 10,3 trilyon dolara taşıdı. Piyasa değeri büyüklüğü açısından dünya borsaları arasında üçüncülüğe 6,3 trilyon dolar ile Japan Exchange Group yerleşti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
herhangi bir malın emtianın dövizin hisesinin v.d lerinin fiyatı ıtıbaridir sen 1 adet de olsa alırsan fiyatı o sayılır sonra hepsi aynı fiyatmış gibi hesaplanır kandırmaca....
Bu para dost ve kardeş ülkeler ABD ve İsrail'in cebine girmiştir.
Ey guzel bendeki ask olmasa bes para etmezsin Ol.mayan paralar olmadiklarini gostertmis
PARALAR UZAYAMI GİTTİ?. SAG CEPTEN SOL CEBE GİRDİ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:17)