E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya'nın Ukrayna işgalinin KOVID-19 pandemisinin yol açtığı zararı artırdığı ve şimdi birçok ülkenin ekonomik resesyon hatta stagflasyon riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Dünya Bankası, 2022 yılı için küresel büyüme tahminini yaklaşık üçte bir oranında azaltarak yüzde 2,9'a çekti.
Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda ekonomik manzaranın daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunan Dünya Bankası, Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomideki yavaşlamada büyük rol oynadığını kaydetti. Banka ayrıca küresel ekonominin "zayıf büyüme ve yüksek enflasyon döneminin uzadığı" bir döneme girme riskinin bulunduğunu vurguladı.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, küresel büyümenin 2022'de yüzde 2,1; 2023'te de yüzde 1,5 oranında azalabileceğini, risklerin hayata geçmesi durumunda kişi başına büyümenin sıfıra yakın olabileceğini söyledi.
“Stagflasyon riski küresel büyümeye sekte vurdu”
Malpass; savaş, Çin'deki COVID kapanmaları, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve en son 1970'li yıllarda görülen, zayıf büyüme ve yüksek enflasyonun birarada olduğu stagflasyon riskinin yükselmesinin küresel büyümeye sekte vurduğunu söyledi.
Raporun önsözünü yazan Dünya Bankası Başkanı Malpass, "Bugün stagflasyon tehlikesi yüksek. Dünyanın büyük çoğunluğunda yatırımların zayıf olması nedeniyle bu on yılda büyüme yüksek olasılıkla zayıf seyredecek. Enflasyonun birçok ülkede son birkaç on yılın en yüksek seviyesinde olması ve arzdaki büyümenin yavaş seyretmesi, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalması riskini beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.
Malpass, 2021-2024 yılları arasında küresel büyüme hızının 2,7 puan azalmasının beklendiğini kaydetti. Bu, 1976-1979 yılları arasında büyümede kaydedilen yavaşlamanın iki katı.
Dünya Bankası raporu, 1970'li yılların sonunda enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarında yapılması gereken artışın çok yüksek olmasının 1982 yılında küresel resesyona yol açtığını, gelişmekte olan ekonomilerin mali krize girdiğini hatırlattı.
“1980’li yıllardaki borç krizine benzer gerçek bir risk var”
Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu hazırlayan Dünya Bankası biriminin direktörü Ayhan Köse, mali şartların beklenenden hızlı sıkılaşmasının bazı ülkeleri 1980'li yıllarda görülen türden borç krizine itebileceği "gerçek bir riskin" bulunduğunu söyledi.
Günümüzle 1980'li yıllardaki şartlar arasında bazı benzerlikler olsa da Amerikan dolarının gücü, genel olarak daha düşük petrol fiyatları ve büyük mali kurumların bilançolarının güçlü olması gibi önemli farklılıklar da söz konusu.
Malpass, riskleri azaltmak için Ukrayna'ya yardımların koordine edilmesi, gıda ve enerji üretiminin arttırılması, petrol ve gıda fiyatlarında yeni sıçramalara yol açabilecek ihracat ve ithalat kısıtlamalarından kaçınılması gerektiğini belirtti.
Dünya Bankası Başkanı ayrıca orta gelirli ülkelerin borç krizine girme riskine karşı uyarıda bulunarak, borç hafifletilmesi ve KOVID pandemisinin kontrol altına alınması çabalarının arttırılması ve düşük karbon ekonomisine geçişin hızlandırılması çağrısı yaptı.
“2022’de küresel büyüme tahmini yüzde 2,9”
Dünya Bankası, 2022 yılında küresel büyümenin yüzde 2,9 oranında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Ocak ayındaki tahmine göre bu oran, 1,2 puan daha düşük. Küresel büyüme oranı, 2021 yılında yüzde 5,7'ydi. Büyümenin 2023 ve 2024 yıllarında da yüzde 2,9 civarında olması bekleniyor.
Rapora göre küresel enflasyon önümüzdeki yıl ılımlı seyretse de birçok ülkede hedef oranın üzerinde kalmaya devam edecek.
Gelişmiş ekonomilerde büyümenin 2022'de yüzde 2,6'ya; 2023'te de yüzde 2,2'ye gerilemesi bekleniyor. Bu oran, 2021'de yüzde 5,1 olarak gerçekleşmişti.
“Amerikan ekonomisi bu yıl yüzde 2.5 büyüyecek”
Amerikan ekonomisindeki büyümenin 2022'de yüzde 2,5'e düştüğü görüldü. 2021'de bu oran yüzde 5,7'di. 2021'de yüzde 5,4 büyüyen Euro bölgesinin 2022'deyse yüzde 2,5 oranında büyümesi bekleniyor.
Raporda gelişmekte olan ekonomilerin 2022'de yüzde 3,4 büyüme oranına erişeceği yazılı. Bu oran, 2021'de yüzde 6,6; 2011-2019 yılları arasındaysa yılda ortalama yüzde 4,8'di.
2021'de yüzde 8,1 oranında büyüyen Çin ekonomisininse 2022'de sadece yüzde 4,3 büyümesi öngörülüyor.
EMTİA İHRACATÇILARININ KISA VADELİ KAZANÇLARI EROZYONA UĞRAYACAK
Öte yandan Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinin, emtia ihracatçılarının kısa vadede yüksek enerji fiyatlarından elde ettiği kazanımları erozyona uğratması bekleniyor.
Batı Avrupa'yı kapsamayan bölgesel Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin yüzde 2,9 daralması, 2023'teyse sadece yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor. Ukrayna ekonomisinin yüzde 45,1; Rusya ekonomisininse yüzde 8,9 daralması da Dünya Bankası'nın beklentileri arasında bulunuyor.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın yükselen petrol fiyatlarından fayda sağlaması ve 2022'de büyümenin yüzde 5,3'e ulaşması bekleniyor. 2023'teyse bu bölgede büyümenin yüzde 3,6'ya gerilemesi öngörülüyor. (Amerikanın Sesi)
RESESYON NEDİR?
Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.
STAGFLASYON NEDİR?
Stagflasyon, İngilizce "Stagnation" yani durgunluk/daralma ve "Inflation" yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır. Ekonomik krizlerin başa çıkılması zor olanlarından birisi budur. Eğer ekonomi enflasyon içinde büyümeye devam etse bir miktar büyümeden fedakarlık ederek enflasyonu düşürmek daha kolay olabilirdi. Oysa stagflasyonda bir yandan enflasyonla mücadele edecek bir yandan da ekonomiyi canlandıracak bir ekonomi politikası biçimlendirmek gerekir ki bu çok kolay bir iş değildir. Çünkü bu iki politika genelde birbiriyle çelişen politikalardır. Bu durumda iki hedefi de tutturamayacak bir politika arayışı içine girmektense bir seçim yaparak önceliği bu iki hedeften birisine vermek daha uygun olabilir.
Stagflasyona davetiye çıkaran 6 büyük kriz
Stephen Roach: Borsalar stagflasyona hazır değil
Piyasalar stagflasyonu fiyatlıyor
Yellen: Yüksek gıda ve enerji fiyatları stagflasyonist etkilere sahip
Stagflasyon korkusu ABD borsalarını vurdu
Resesyondan koruyacak 3 yatırım stratejisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:58)