E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Bankası, Türkiye'nin büyümesinde öne çıkan sektörlerin kullandığı kaynak/verimlilik ve büyümeye sağladığı katkıları analiz ettiği bir çalışma yayımladı. Dünya Bankası tarafından Türkiye'nin uzun dönemli büyümesinde firma ve sektör düzeyinde kaynak dağıtımını yeniden tasarlaması gerektiği vurgulandı. Türkiye'nin son dönemde yakaladığı büyüme ile gelişmiş ülkelere yakınsamada başarı sağladığı, buna karşılık yapısal dönüşüm ihtiyacının son dönemde karşılanmaması nedeniyle sürdürülebilir büyüme için yeni adımlar atılması gereğinin doğduğu belirtildi.
Dünya Bankası'nın "Türkiye'de firma verimliliği ve ekonomik büyüme" başlığını taşıyan raporunda, "Firma düzeyinde yürütülen analizler Türkiye'deki kaynakların imalat sanayi dahil verimliliği düşük, dolayısıyla kalkınmayı yeterince destekleyemeyecek sektörlere kaydığını göstermektedir" denildi.
Banka genel olarak imalat sanayii ve hizmetler sektöründe bilişim gibi yüksek katma değer sağlama potansiyeli olan sektörler ile sanayi kollarından temel ilaç sanayi, kimyasallar, motorlu taşıtlar ve ulaştırma ekipmanlarının, verimlilik artışı, inovasyon ve ticari değer açılarından en büyük potansiyeli taşıdığı sonucuna ulaştı.
Raporda, gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye'nin işgücü piyasaları, inovasyon, finans sektörü ve beşeri sermaye alanlarında düzenleme geriliği bulunduğu belirtildi. İş yapma düzenlemelerindeki eksiklikle birlikte bu alanlardaki zayıflığın, firma ve kurumların verimliliğini olumsuz etkilediği, kaynakların daha verimli sektör ve firmalara gitmesini engellediği belirtildi.
"Yapılması gereken kaynak dağılımını düzenlemek"
Yapılması gerekenlere yönelik tespitlerde ise Türkiye'nin özel sektörde hala inovasyon süreçlerinde çok geri olması nedeniyle bu alanda iyileştirmeler tavsiye edildi. TÜBİTAK ve KOSGEB'in hibe programlarının iyileşme sağladığı ancak sürdürülebilirlik açısından riskler bulunduğu kaydedildi. Hibe ve kaynakların sadece AR-GE ve inovasyonla sınırlı olmaması, iş yapmanın etkinliğini artırma, güçlü büyüme, yenilikçilik potansiyeli olan firmalara özel destekler verilebileceği vurgulandı.
İnsan kaynağı alanında, Türkiye'de yetenekli insanlara olan talebin artmakla birlikte yavaş oranlı yükseldiği belirtilirken, bu insanlara olan talebi artırıcı politikalar önerildi. Rekabet alanında Türkiye'de yüksek beceri, teknoloji gerektiren sektörlerde yoğunlaşmanın (az sayıda firmanın piyasanın büyük kısmını elde etmesi) arttığı, genel olarak ise rekabetin arttığı ancak bunun karlılığa, istihdama ve verimliliğe yansımadığı belirtildi. Bu alanda öneriler; piyasaya giriş ve çıkışların kolaylaştırılması, tekelcilik karşıtı yasaların güçlendirilmesi, hizmet sektörüne yabancı sermaye girişine yönelik kısıtların azaltılması, verimliliği düşük firmaların sektörden çıkışının kolaylaştırılması olarak sıralandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Koskoca DB. Bu mu değerlendirmeniz? Boş konuşuyor hala yanlış yönlendirmeye devam ediyorsunuz! Demokrasi özgürlük ve hukuk yoksa hiç bir şey çözüm olamaz demiyorsunuz da!
Malesef son 50 yılda iç çekişmelerden ve ideolojik tartışmalardan kapitalizm ve piyasa ekonomisini çözemedik. Bize yükde ağır, pahada ucuz markasız ve imajı olmayan ürünler düştü, Sürümden kazanılacak malları da Çin kaptı. Ya teknoloji ya da imaj konusunda yatırım yapmak gerekiyor. Konfeksiyon, ev tekstili tekrar canlandırılmalı ve desteklenmeli. Spor giyimde yurt dışından marka da alınabilir, Turizm, lojistik, havacılık ve ticaret de bir alternatif ama enflasyon belasını sürekli tetikleyen gıda ve enerji sorununu çözmek lazım.
Memur maasini asgari ucret olarak indirecen vekillere 5bin tl verecek temel gida maadellerini maliyetine vercen ekonomi duzelir kesin ve Kisa cozum emekli burokratalar 18bin tl maas aliyormus calisani siz hesap edin
Üretecen haci, kesip biçmekle olmaz. İsraf etmeyeceksin, yolsuzluk yapmayacaksin, argeye, bilime önem vereceksin, egitim, yargı sistemin iyi olacak
Memleketi parsel parsel sattılar. Beton ekonomisinin sonu ekonomik kriz. Fabrika kurmadığımız zaman, üretmedigimiz zaman Oki Doki gibi rantçıların makarası oluruz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye ve hukukun üstünlüğü.
ya harbiden yeter. beton kafa müteaahit işinden bıktık. kurtarmayın. batsınlar. devlet rüşvet ilişkisindeki KRO müteaahitlerin bedelini 82 milyon ödemek zorunda değilizzzz. bırakın ekonomiyi reel ekonomi büyüsün. batan batsın. bıktık bu kro inşaatçılardan. batsınlar
betona ihtiyaç var, yanlış düşünüyorsunuz. Obeton işinde binlerce çalışan insan var bunları da düşünün ona göre yorum yazın.
Kamu bankalarında kredi genişlemesi çift haneli ve betona gitmeye devam ediyor, özel bankalarda kredi genişlemesi eksi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:23)