E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Bankası, yükselen ve gelişen ekonomilerin keskin bir küresel gerilemeye 10 yıl önce gerçekleşen finansal krizin öncesine oranla daha az hazırlıklı olduğu uyarısında bulundu ve bu ülkelerin savunmalarını güçlendirmeye acil ihtiyaçları olduğunu kaydetti.
Dünya Bankası, Çarşamba günü yayımladığı çalışmasında, "Bu ülkeler, kısmen artan borçlar, emtia ihracatı için zayıflayan talep ve yavaşlayan iç büyümeden dolayı genellikle dış şoklara karşı daha kırılgan," dedi ve "Bir sonraki gerileme somutlaşmadan önce direncin yeniden oluşturulması için fırsat penceresi daralıyor olabilir" uyarısında bulundu.
Banka yetkilileri, zayıf finansmanın ihtiyaç duyulduğunda maliye politikası desteğini daha zor hale getirmesi ile birlikte, ticaret anlaşmazlıklarının gelişen piyasalar için kilit önemdeki büyüme motorunu zayıflamakta olduğuna dikkat çekiyorlar.
Öte yandan, raporda olumlu bir not da bulunuyor: 1997'den bu yana, politika çerçevesi, daha fazla ülkenin enflasyon hedeflemesine geçmesi ve daha iyi maliye politikalarına sahip olmaları ile birlikte daha dirençli hale geldi. Birçok gelişen ülke merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşürmeleri için halen alanları var.
Kriz sonrasını inceleyen "Küresel Resesyon Sonrası 10 Yıl" adlı bu çalışma, tüm dünyada politika yapıcıların küresel finans krizinden sonra en zayıf büyüme görünümü ile karşı karşıya kaldıkları bir dönemde yayımlandı. Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 3 ile son 10 yılın en düşük düzeyine indirirken, Dünya Bankası Haziran ayında küresel büyüme projeksiyonunu yüzde 2.6'ya düşürdü.
Dünya Bankası'nın raporuna göre, bu yılın büyümesi, ticaret ve sanayi faaliyetlerindeki daha geniş tabanlı zayıflıkla birlikte daha önce tahmin edilenden daha zayıf çıkmaya hazırlanıyor. Bu durum, Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ın büyümenin muhtemelen Haziran projeksiyonlarının daha altında gerçekleşeceği yolundaki değerlendirmesinde yansımasını buldu.
Adil büyüme, finans ve kuruluşlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Ceyla Pazarbaşıoğlu, çalışmanın önsözünde, "Yüksek borçlar ve zayıf maliye politikası pozisyonları dahil dış şoklara yönelik kırılganlıklar artmakta ve bu durum bir sonraki gerilemeye yönelik olası tepkinin etkinliğini zayıflatıyor" dedi.
Pazarbaşıoğlu ayrıca, "Emtia ihracatına dayanan ekonomiler de emtia için talebin muhtemelen küresel resesyon öncesine nazaran daha zayıf olduğu bir dünya ile karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:26)