E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDünya Altın Konseyi: Altın yatakları tükeniyor---

Dünya Altın Konseyi: Altın yatakları tükeniyor

Dünya Altın Konseyi: Altın yatakları tükeniyor
10 Haziran 2024 - 15:09 borsaningundemi.com

WGC’den John Reade son bir yılda artan altın üretimine rağmen altın madenciliği sektöründe yapısal sorunlarla karşı karşıya kalındığını söyledi. Reade’ye göre madencilik için altın yatağı bulmak dünya çapında zorlaşıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Altın Konseyi (WGC) altın madeni yataklarının bulunmasının ve sektörde üretim arışının sürdürülmesinin zorlaştığını bildirdi.

CNBC’nin haberine göre WGC Baş Piyasa Stratejisti John Reade konuyla ilgili açıklamasında, “2024’te yıllık bazda %4 artışla rekor ilk çeyrek maden üretimi gördük. Ancak büyük resimden bakıldığında maden üretiminin 2016,2018 civarında etkin bir şekilde durağanlaştığını ve o zamandan beridir hiçbir büyüme görmediğimizi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası ticaret birliğinin verilerine göre maden üretimi 2023’te bir yıl öncesine göre sadece %0,5 arttı.

2022’de yıllık bazda büyüme %1,35’ti. Bir yıl öncesinde ise %2,7’ydi. 2020 yılında küresel artın üretimi %1’lik gerilemeyle son yirmi yılın ilk düşüşünü gerçekleştirmişti.

Reade, “Bence asıl etkileyici hikaye şu: 2008’den itibaren 10 yıldır süren hızlı büyümenin ardından madencilik endüstrisi üretimde sürekli büyüme bildirmekte zorlanıyor” uyarısında bulundu.

WGC yetkilisi dünya çapında birçok altın yataklarının halihazırda keşfedilmiş olduğunu ve yeni yatakların bulunmasının zorlaştığını bildirdi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre altın madenciliği sektörünün sermaye yoğun olduğu biliniyor. WGC berileri bir madenin üretime hazır hale gelmesinin ortalama 10 ila 20 yıl dürdüğünü ve önemli keşif ve geliştirme süreçleri gerektiğini hatırlattı.

Bu keşif süreçlerinde bile bir madenin geliştirilmesine yönelik ilerleyen bir keşif olasılığı düşük. Küresel altın keşiflerinin yalnızca %10’luk dilimi madencilik faaliyetlerini garanti altına almak için yeterince maden içerebiliyor.

Dünya çapında bugüne kadar yaklaşık 187.000 ton altın çıkarıldı. Bu kaynakların çoğunluğu Çin, Güney Afrika ve Avustralya’dan geldi. ABD’nin jeolojik araştırmalarına göre çıkarılabilecek 57.000 ton altın kaldığı tahmin ediliyor.

Reade, keşif süreçlerinin yanı sıra hükümetlerden izin almanın zorlaştığına ve daha fazla zaman gerektirdiğine dikkat çekti. Madencilik şirketlerinin faaliyete geçebilmesi için gereken lisansların ve izinlerin alınması birkaç yıl sürebiliyor.

WGC yetkilisi ayrıca yol, elektrik ve su gibi altyapı gerektiren birçok madencilik projesinin bulunduğuna da işaret etti. Dolayısıyla söz konusu madenlerin inşasında ve finansman operasyonlarında ek maliyetler ortaya çıkıyor.

Reade, “Altını bulmak, izin almak, finanse etmek ve işletmek zorlaşıyor” açıklamasında bulundu.

Emtia piyasasında Fed belirsizliği sürüyor

 

Gram altında yön yukarı

 

Irak petrolü için görüşmeler devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi11 Haziran 2024 14:03

    Ya fiyatlar çok yükselir ya da alternatif madenler icad edilir..

  • Mucise Reis : )11 Haziran 2024 08:00

    insan sayısı 1 mılyardı altın para idi. eskıden çıakrtman çok zor idi. şuan ınsan sayısı  5 e katladı. teknolojıde öyle katladı gitti. çıkartmak kolay oldu. insanların talebide olunca normal yani. karşılıksız paralar basıldı bir yerlere gidecekler. madenleri kazdırmayan devletler ileride daha güçlü olabilişr.

  • enayi 10 Haziran 2024 15:54

    bir biterde bizi bu kadınların elinde kurtarır Allahım birdaha çıkmasın ki yok olsun gitsin elimizde kalanlarda kaybolsun inşallah  sarrafları zengin etti bu kadınlar yeter artık be 10 a al gir değitiriyorum  diye beşe sat sarraf ihya olsun