E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
NASA uyduları, bu hafta başında Grönland’ın Petermann Buzulu’ndan dev bir parçanın koparak tamamen serbest kaldığını tespit etti. Bilim insanları, dev bir buzul tabakanın Grönland’ın yüzeyinin beşte dördünü kapladığını belirterek, Petermann Buzulu’nun büyük kısmının kara üzerinden kaldığını, ancak buzulun donmuş bir dil gibi su dışına uzanan kısmının parçalandığını ifade etti.
Petermann Buzulu, iki yıl önce kopan parçanın iki katı büyüklüğünde başka bir parçayı su yüzeyine itmiş ve parçalanmasına neden olmuştu. Son iki yılda yaşanan iki büyük kırılma, bilim insanlarını fazlasıyla rahatsız etmiş durumda.
ABD’nin Delaware Üniversitesi’nden jeolog Andreas Muenchow, “Yaşanan çok dramatik... Elimizde bölgeye ait 150 yıllık veriler duruyor ve şu an yaşananlar geçmişte eşi benzeri görülmemiş boyuttaki olaylar” dedi. Muenchow sözlerine, “Grönland’ın hızla değişim geçirdiğine tanık oluyoruz” ifadesini ekledi.
SUÇLU BELLİ DEĞİL
Uzmanlar, Grönland’da yaşayan değişimi küresel sıcaklığın nedeni olarak görse de, bu konuda kesin bir yargıya varılamayacağını belirtti. Muenchow ve meslektaşları, son yıllarda Grönland’da yaşananların arkasında yatanları anlamanın oldukça zor olduğunu söyledi.
Petermann üzerinde 10 yıldır çalışmalar yapan NASA uzmanı Eric Rignot, “Yaşananlar doğal varyasyonların bir parçası değil” yorumunu yaptı. Ohio Üniversitesi buz bilimcisi Ian Howat, “Buzulun uzayan bir tırnağını kaybettiğini söyleyebiliriz, ancak bu durumun devam etmesi, normal olmadığını gösteren bir işaret... Halen bu gelişmenin ne kadar ciddi olduğu konusunda değerlendirmeler yapıyoruz” dedi.
HIZLA ERİYOR
Grönland’ın güneyindeki çok sayıdaki buzul, yıllardır hızla erimeye maruz kalıyor. ABD’nin Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Ted Scambos, yaşanan buzul kaybının geçmişe kıyasla çok büyük bir orana ulaştığını belirtti.
Scambos, mevcut hızda buz kaybının devam etmesi halinde, deniz seviyesinin de kaçınılmaz olarak yükseleceğini belirtti. Şu ana kadar Grönland’dan kopan buzulların yüzmekte olduğunu belirten Scambos, parçaların erimediği için ‘şu an’ bir tehdit oluşturmadığını söyledi.
BEŞ KAT HIZLA ERİYOR
ABD’li jeolog Scambos, Grönland’ın kuzeyi ve Kanada’daki hava sıcaklığı artışının, küresel sıcaklık ortalamasının beş kat üzerinde olduğunu söyledi. Scambos, son 30 yıl içinde bölgedeki sıcaklığın 1,5 Santigrat derece arttığını ifade etti.
Muenchow ise yeni kopan buzul parçasının, 2010’da kopan parçayla aynı güzergahı izleyeceğini düşündüklerini belirtti. İki yıl önce kopan parça küçük buzullara bölünerek, kuzey ve batıya yöneldi. Bir kısmı da, Kanada’nın Newfoundland eyaletine ulaştı.
Bilim insanları, Grönland’da yaşanan buzul kayıplarının yanı sıra, Haziran ayında Kuzey Kutbu’nda görülen en büyük buzul kayıplarına tanık olduklarını belirtmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:31)